Zelišča Salvia blog

Blog spletne strani Zelišča Salvia je mesto, kjer boste našli veliko zanimivosti iz sveta zelišč in naravnih izdelkov.

Objavil v kategoriji Nasveti - 15. Jul 2018 .

Naravna mila so dar narave

 

Naša zgodba

Vsa zgodba zelišč Salvia se je pričela z izdelavo naravnih mil. Pred leti se je Valerija naučila recepture in izdelala prvo naravno ročno izdelano milo. Ker je naravno milo v naši družini nepogrešljivo in je obvezna oprema naše kopalnice je pripravila še več različnih mil. Že prva mila so bila sestavljena z mislijo o...

Objavil v kategoriji Nasveti - 26. Jun 2018 .

 

Maline niso le slastne, ampak tudi razvajajo kožo z vitamini in minerali. Ni vrtu rastejo ob ograjah, včasih na gredicah. Poznamo zgodnje in pozne sorte, tako da lahko v njih uživamo vse do jeseni. Malinjak jeseni posadimo v vrste; med grmički naj bo 40-60 centimetrov razmika. Najraje ima rahlo kislo, prepustno in po možnosti ilovnato prst na polsenčnih in zavetrnih...

Objavil v kategoriji Nasveti - 24. Jun 2018 .

 

V majhnih jagodah borovnic se skriva velikanska moč, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi ter toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje tudi značilno modro vijoličasto barvo.

 

V jagodah borovnic se skriva ogromna zakladnica moči, saj...

Objavil v kategoriji Nasveti - 17. Jun 2018 .

 

V lončku posajeno alojo ali dve bi lahko gojili na okenski polici v vsaki kuhinji. V zdravilne namene so rastlino uporabljali že v prazgodovini. Danes je prozorna želatina, ki jo najdemo v mesnatih listih aloje, razširjeno zdravilo za pomoč pri sončnih opeklinah, manjših ranah in težavah s kožo. Gel je bogat s protivnetnimi snovmi, zato so ga uporabljali tudi za...

Objavil v kategoriji Nasveti - 2. Jun 2018 .

 

Sadje ali zelenjavo pripravite na vlaganje v loncu za vkuhavanje, loncu na pritisk ali v pečici. Odločilnega pomena je, da pri vlaganju ustvarite vakuum, ki preprečuje, da bi v kozarec prodrli škodljivi mikroorganizmi.

 

Kako se pripravimo na vlaganje

Poleg kozarcev za vlaganje sadja ali zelenjave potrebujete tudi kuhinjsko tehtnico in merilni kozarec ter...

Objavil v kategoriji Nasveti - 12. Maj 2018 .

 

Kdo se še ni razjezil nad madežem od rdečega vina na novem prtu ali nad mastnim madežem na srajci. Vendar je mogoče takšne majhne nesreče večinoma hitro popraviti. Celo pri ostankih lepila ali voska lahko po navadi pripomočke za odstranitev najdete kar v lastnem gospodinjstvu.

 

Osnovna pravila

Vseh madežev ni mogoče obdelati na enak način. Učinkovita...

Objavil v kategoriji Nasveti - 5. Maj 2018 .

Smolo v kuhinji ima lahko prav vsak. Pečenka se prismodi, krompirjeva kaša je preveč slana, omaka pregosta ali juha preredka. Z nekaj improvizacije in nekaj trikov  je mogoče takšne spodrsljaje popraviti — celo tedaj, ko gosti že stojijo pred vrati.

 

Preprečevanje kuhinjskih spodrsljajev

Nekaterim vrstam smole v kuhinji se lahko že vnaprej izognete.

- Mleko...

Objavil v kategoriji Nasveti - 30. Apr 2018 .

 

V številnih gospodinjstvih je kuhinja najbolj obremenjen prostor. V njej stanovalci pripravljajo obroke in jedo ali pa sedijo ob skodelici čaja ali kozarcu vina. Samo po sebi se razume, da je treba kuhinjo tudi redno čistiti, saj hranjenje živil in priprava jedi zahtevajo najstrožjo čistočo.

Čista kuhinja je pravo umetniško delo! Če ste pri delu v kuhinji...

Objavil v kategoriji Nasveti - 15. Apr 2018 .

 

Ko spregledate oviro na tleh, se spotaknete - in ste zaradi zvitega gležnja lahko več dni onesposobljeni. Če uporabite pravilne ukrepe za prvo pomoč in si nato pomagate z domačimi zdravili naših starih staršev, celjenje poškodbe poteka veliko hitreje.

 

Prva pomoč

Pri prvi pomoči pri  izvinu je pomembno, da takoj ukrepate. Hlajenje je najboljša in...

Objavil v kategoriji Članki - 4. Mar 2018 .

 

O smrekovi smoli

 

Smrekova smola je izloček smreke, ki nastaja v posebnih žlezah v drevesu in se nato izloča v smolne kanale. Glavni namen smrekove smole je celiti rane drevesa in ga varovati pred poškodbami ter preprečevati izsuševanje drevesa.  Smrekovo smolo sestavlja preko 80 različnih organskih spojin.

Uporaba smole se dokazano uporablja že več tisoč...

Objavil v kategoriji Razno - 4. Mar 2018 .

V projektu Lojtr'ca domačih smo se družili in ustvarjali z Mojco Mavec, spoznajte nas tudi vi. Nastala je zanimiva predstavitev.

 

Objavil v kategoriji Razno - 1. Mar 2018 .

Izjemno veseli in ponosni smo, da smo bili izbrani v projektu Lojtr'ca domačih v Lidlu. Naše smrekovo mazilo bo na voljo od 5. 3. 2018 v vseh Lidlovih trgovinah. Tako je tudi Lidl postal naša in vaša vez med naravo, zdravjem in lepoto.

 

Smrekovo mazilo

Smrekovo mazilo je namenjeno za nego in regeneracijo kože. Kožo ohranja zdravo, izboljšuje njen obrambni mehanizem...

Objavil v kategoriji Nasveti - 17. Feb 2018 .

 

Naravna nega suhih rok

 

Roke so vsak dan obremenjene in nezavarovane ter izpostavljene vremenskim vplivom. Pogosto prihajajo tudi v stik z vodo in kemičnimi snovmi. Ker skoraj ne premorejo podkožnega tkiva, so zelo ob občutljive in zahtevajo vestno nego.

Raskave roke so po kopeli v ohlajenem koromačevem poparku ponovno mehke kot žamet. Najbolje je, da že...

Objavil v kategoriji Članki - 28. Jan 2018 .

 

Karitejevo maslo je eden najboljših naravnih izdelkov za kožo na svetu

Karifejevo maslo je že dolgo dobro poznano kot sestavina naravnih izdelkov za nego kože in las. Zaradi več dobrih učinkov na kožo se predvsem uporablja za izdelke, ki so namenjeni negi kože. Kožo ščiti pred UV žarki, ostrimi pogoji in dehidracijo. Karitejevo maslo pridobivajo iz približno...

Objavil v kategoriji Članki - 11. Jan 2018 .

 

Zgodovina čebeljega voska

Čebelji vosek je cenjen in uporabljan že od nekdaj. V cerkvah se je uporabljal za bogoslužje, verniki so ga uporabljali za kupovanje odpustkov. Voščene sveče so uporabljali za razsvetljavo. Vosek so uporabljali tudi pri pečatenju pomembnejših listin in relikvij, za izdelovanje podob in za poslikavo pirhov. Njegova vrednost je bila najmanj...

Objavil v kategoriji Nasveti - 6. Jan 2018 .

 

Ko se pričnejo nižje temperature, se zniža tudi vlaga. Mrzel, suh zrak in veter zunaj v kombinaciji z ogrevanim notranjim zrakom poskrbi, da se naravna raven vlage v naši koži zmanjša in tako poskrbi tudi za šibkejšo obrambo pred temi elementi. Koža pozimi ima drugačne potrebe in prav prosi po dodatni vlagi.

Sezonske spremembe lahko povzročijo pokanje kože, ki...

Objavil v kategoriji Nasveti - 31. Dec 2017 .

 

 

Pri odpravljanju telesnih vonjav morate rešiti težavo v samem jedru. Če z antiperspiranti (ki zapirajo žleze znojnice) in dezodoranti (ki nevtralizirajo ali prekrijejo telesni vonj) dosežete željenega cilja ali pa vam je ljubši naravni pristop, lahko poskusite še z nekaterimi podanimi nasveti. Bitka proti telesnim vonjavam se prične že pod prho oziroma v kopalni...

Objavil v kategoriji Nasveti - 16. Dec 2017 .

Kašljanje ne nadleguje le vas, pač pa vznemirja tudi ljudi v bližini - pa najsi gre za ljubljeno osebo, gledalca v kinu, ki sedi eno vrsto pred vami, ali pa celotno publiko v koncertni dvorani med tiho solo izvedbo klasične glasbe. Če je kašelj produktiven, ga ne zatirajte, saj poskuša telo izkašljati sluz na naravni način. Raje ga spodbujajte in se poskušajte znebiti...

Objavil v kategoriji Članki - 9. Dec 2017 .

V naravi najdemo sveže rastline v vsakem letnem času. Zbrali smo nekaj najpogostejših rastlin, ki jih z malo sreče lahko naberete tudi pozimi in uporabite v svoji kuhinji. Več o užitnih rastlinah, ki so namenjene za kulinarične užitke si lahko preberete na spletni strani www.rozma.si.

 

1.      Kopriva

 

Kopriva nastopa v pregovoru: »Kopriva nikoli ne pozebe«....

Objavil v kategoriji Nasveti - 12. Nov 2017 .

Zunanja plast kože je podobna podmazanemu stroju, toda občasno izločanje olja ne zadovolji potreb. Težave nastanejo, če se ljudje veliko tuširajo in uporabljajo mila, ki močno izsušijo kožo, ali pa živijo v hiši, kjer je zrak zelo podoben razmeram v Sahari. Katera sredstva so najboljša za suho kožo? Večina vlažilnih sredstev (ki pravzaprav ne dodajajo vlage, pač pa...

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook