Navadni plešec – Capsella bursa pastoris

 

Druga imena: Mesec, plevelka, škofove kapice, divja repica, kobulica, luščec, plešič, riženica, škorobotec, stanovnik, taška, srčenca

 

Družina: Križnice

 

Čas nabiranja: Od marca do pozne jeseni. Najboljši je nabran spomladi.

 

Zančilnost: Ploski srčasti luščki zo značilni prepoznavni znak plešca.

 

 

Srčasti plešec je lepotec travnatih površin, ki ga tretiramo kot plevel a je vreden veliko več. Ozki in podolgovati listi tvorijo rozeto, nad katero se dviga golo steblo s suličastimi listi. Majhni beli cvetovi so na koncu stebelca in vejic, iz katerih se ravijejo trikotni srčasti luščki. Nabiramo nadzemni del cvetoče rastline, lahko pa tudi s korenino. Plešec je brez vonja in neprijetnega okusa. Iz  5 kg  sveže rastline, dobimo približno 1 kg suhe.

Rastišče

Na poljih in po vrtovih, na ledinah, travnikih in ob poteh.

Sestavine in učinkovine

Plešec vsebuje holin, acetilholin, prolin, histamin, tiramin, diosmin, čreslovine, lahko hlapljivo olje, smolo, vitamin C, sladkor, saponine, alkaloide, flavonoide, organske in anorganske kisline, maščobno olje.


Recepti

Čaj

Čaj je boljši če plešec samo poparimo. Z 0,25 litra kropa poparimo 1 čajno žličko suhega ali 2 čajni žlički svežega plešca in popijemo 2-3 skodelice nesladkanega čaja na dan. Nikoli ne pijemo mrzlega čaja.

Kopel

Prgišče pleščeve zeli poparimo z 1l vode in si pripravimo kopel za noge ali roke.

Hrana

Mlade pomladanske liste nabiramo preden poženejo stebla in jih uporabimo za solato ali v zmešamo z drugimi spomladanskimi solatami. Samostojno ga lahko pripravimo tako, da liste plešca poparimo in namesto olja uporabimo ocvirke ali na koščke narezano slanino. Mladi listi so zelo okusni, čeprav zaradi dlačic pustijo v ustih nekoliko hrapav občutek. Uporabljamo jih v solatah (pred tem jih lahko poparimo z vodo), za juhe ali zelenjavno prikuho. Plešec pripravimo podobno kot špinačo ali ga zmeljemo v pire in dodajamo zelenjavnim namazom ali skuti. Posušeni listi in plodovi, ki smo jih stolkli v prah, so dobra začimba za zelenjavne juhe.

Tinktura

Sveže zelišče, liste, steblo skupaj s cvetovi in srčastimi luščki drobno narežemo, čez to prelijemo 38-40% žitno ali sadno žganje (zelišče mora biti pokrito), pustimo 10 dni na soncu ali toplem mestu.

Obkladek

Zvrhano prgišče plešca, po možnosti svežega, damo v cedilo in ga držimo nad vodno paro. Zmehčano zel damo med krpo in položimo na obolelo mesto.

 

 


V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.