V obdobju odraščanja imajo otroci pogosto interes spoznavati stvari, predvsem tiste s katerimi se ukvarjajo njihovi starši. Otrok pri delu v vrtu opazuje odrasle, jih posnema in sprašuje. Dejavnost otroka na zeliščnem vrtu omogoča otroku čustveno doživljanje narave skozi razne aktivnosti, kot so: skrb, negovanje, pobiranje plodov, semen in listov zelišč. Aktivnosti v zeliščnem vrtu omogočajo privzgajanje odnosa do vsega, kar otroka obdaja, a ta temelji na ozaveščenosti in znanju o pomenu zelišč za zdravje in zdrav način življenja. Zeliščni vrt je majhna učilnica, ki vpliva na otroka, na njegov razvoj in odnos do narave – okolja.

Poučno in zabavno

Gojenje zelišč je lahko poučno in zabavno hkrati. Opazovanje razvoja od semena do odrasle rastline je lahko prav vznemirljivo doživetje. Raziskovanje žuželk, ki so redni gosti našega vrta, listov in cvetov otrokom dajo veliko priložnosti za učenje. Gojenje zelišč ni zahtevno, nekatera med njimi pa so še posebej primerna prav za njih. Otrokom lahko določimo kos zemlje in jim pomagamo zasaditi njihov prvi zeliščni vrt.  Dobro je, da imamo v takšnem vtru rastline z močno aromatičnimi listi, ter rastline s krhkimi semenskimi glavicami, s katerimi se je zabavno igrati. Otroški vrt naj bo kar se da enostaven in zanimiv. Za gredo z zelišči je idealen del vrta, ki gleda na jug. Za vrtove, ki nimajo južne lege, pa velja pravilo, naj sonce obseva zeliščni vrt vsaj pet ur na dan. Zeliščni vrt mora biti praktičen. Greda mora imeti zmeren obseg, da so vsa zelišča na njej lahko dosegljiva. Zeliščem ustreza rahla, dobro prepustna prst, ki vsebuje nekaj organskih snovi.

Otroke sproti poučimo o posameznem delu v vrtu, posameznih rastlinah in njihovih lastnostih ter uporabi. Če bomo dodali še malo pravljičnosti, bodo otroci spremljali pravljično zeliščno zgodbo z veliko pozornostjo in zanimanjem.

Knjige o zeliščih za otroke

Kako je krtek pozdravil miško (Zdenek Miler)

Zelišča male čarovnice (Polona Kovač)

Travniške zdravilke (Štok-Vojska, Nelda)

Orodje za otroke Moj prvi Fiskars

 

Priročna set škatla vsebuje lopatko za premetavanje zemlje ali peska, malo žagico za brazdanje zemlje in ustvarjanje lepih vzorcev v pesek ali sneg, priročno metlico in ročno zajemalko, izdelanih iz lahkih, kakovostnih in trpežnih materialov. Še posebej zanimivi so ergonomski okrogli ročaji oranžne barve, ki ponujajo dober oprijem, tako da otrokom orodje med igro zagotovo ne bo drselo iz rok. V večnamenski set škatli lahko otroci shranijo vse vrtno orodje, lahko pa jo uporabijo tudi kot vedro za vodo ali sneg. Z zaprtim pokrovom škatla služi kot priročno sedišče, pokrov pa tudi kot koristen podstavek za kolena. Moj prvi Fiskars vključuje še štiri lahka in trpežna mala vrtna orodja za nova vrtna doživetja: lopato za kopanje, lopato zajemalko, grablje in metlo. Še tako preprosta opravila bodo  postala še lažja in še prijetnejša.

Nekaj zelišč za otroški zeliščni vrt