Meni
Košarica

Zdravilne rastline RSS Feed

26 Feb Šentjanževka (Hypericum perforatum): Rumena lepotica z bogato zgodovino
0 296
V svetu rastlinske medicine ima šentjanževka, znanstveno imenovana Hypericum perforatum, posebno mesto zaradi svojih izjemnih zdravilnih lastnosti, ki so jih cenile že generacije.To majhno zelišče z drobnimi rumenimi cvetovi se pogosto imenuje tudi navadna krčnica ali šentjanževka, in kljub svoji sk..
15 Feb Smreka: Zelena gospa evropskih gozdov
0 340
Zelena gospa evropskih gozdov, navadna smreka (Picea abies), pokončno stoječa s svojimi temno zelenimi iglicami, predstavlja izjemno pomemben del naravnega ekosistema. S svojo prepoznavno podobo in raznovrstno uporabnostjo ima ta zimzelena gospa vlogo, ki sega preko mej gozdarstva. V tem članku bomo..
08 Feb Žajbelj: dobro raziskana rastlina s čudovitimi lastnostmi
0 447
Žajbelj, s svojimi sijočimi listi in značilnim vonjem, seže globoko v zgodovino kot rastlina, ki ne le očara s svojo aromo, temveč tudi navdušuje s svojimi mnogoterimi koristmi. Skozi stoletja so ga častili in uporabljali številni ljudstva po vsem svetu, od antičnih civilizacij do sodobnega obdobja...
20 Jan Plešec je drobno čudo narave
0 563
Naravni svet je poln majhnih čudes, ki se skrivajo pred našimi očmi, vendar imajo pomembno vlogo v ekosistemih. Eden od takšnih skritih junakov je tudi navadni plešec, znan z znanstvenim imenom Capsella bursa-pastoris. Ta drobna rastlina s srcu podobnimi listi je pogosta in razširjena po celem svetu..
07 Jan Arnika je redka travniška lepotica, ki živi v hribih
0 684
Arnika, zelišče s številnimi odličnimi lastnostmi, je že stoletja v središču pozornosti naravnega zdravljenja. V tem prispevku se bomo posvetili različnim načinom uporabe arnike v pripravkih, prav tako bomo pogledali kako se jo nabira in suši. Žal pa je arnika zaradi prekomernega nabiranja in slabeg..
03 Jan Skrivnostni čar sivke: nežen vonj in odlične lastnosti
0 625
V svetu naravnega zdravljenja in sprostitve ima sivka prav posebno mesto, saj že stoletja navdušuje s svojim čudovitim vonjem in številnimi koristmi za zdravje ter dobro počutje. Od lafendela do špiknarde, sivka je znana po različnih imenih, a njen čar ostaja nespremenjen. V tem članku bomo raziskal..
27 Dec Prava lakota je čudovita rumena dama, ki diši po medu
0 672
V svetu, ki nenehno išče nove rešitve za različne kožne težave, se velikokrat obračamo k naravi in njenim skritim zakladom. Ena od takih skrivnostnih rastlin, ki vzbudi zanimanje zaradi svoje izjemne tradicije in posebnih lastnosti, je Galium verum, bolj znana kot prava lakota. Ta rastlina, ki se po..
18 Dec Divji kostanj - Aesculus hippocastanum: Mogočen in uporaben lepotec
0 792
Divji kostanj navdušuje že stoletjaDivji kostanj, botanično znan kot Aesculus hippocastanum, je drevo, ki že stoletja navdušuje s svojo mogočnostjo in uporabnimi lastnostmi. S svojimi izjemnimi listi in dobro prepoznavnimi plodovi, ki jih poznamo kot kostanje, predstavlja ne le estetsko dopolnilo me..
10 Dec Cimet prinaša toplino in je vsestranski
0 779
Cimet je značilna začimba s toplim in sladkim vonjem, ki že stoletja ni le nepogrešljiva sestavina kulinaričnih mojstrovin, temveč se ponaša tudi z raznolikimi koristmi. Njegova zgodovina sega v daljno preteklost, saj so ga cenili že v starodavni Kitajski, kjer so mu pripisovali pozitivne lastnosti...
08 Dec Rožmarin: Dišeča zakladnica Sredozemlja - od simbola ljubezni do okusnega zelišča
0 881
Rožmarin lahko kraljuje na vsakem vrtuV svetu rastlin, ki obogatijo naša življenja z dišečo in zdravilno prisotnostjo, rožmarin zavzema posebno mesto. Ta trajni polgrm, ki izvira iz sončnega Sredozemlja, ni le okras naših vrtov in prijetna sestavina v kulinariki, temveč nosi s seboj tudi bogato zgod..
27 Jul Aronija je črna kraljica vitaminov
0 1188
Aronija - Aronia MelanocarpaDomovina rastline je Severna Amerika. Severnoameriški Indijanci so jo uporabljali že pred stoletji, nato je bila zaradi trpko kiselkastega okusa pozabljena. Ob selitvah so jo prinesli najprej v severno Evropo in v 20. stoletju so jo začeli gojiti v Rusiji, Skandinaviji in..
16 Feb Ingver - Zingiber officinale
0 1390
Ingver - Zingiber officinaleDomovina ingverja sta vzhodna Azija in Indija, danes pa ga gojijo predvsem v Afriki, zahodni Indiji in v ZDA. Rastlina je trajnica, ki ima visoke, suličasto oblikovane liste, cvetovi pa po obliki spominjajo na cvetove orhidej. V zdravilstvu in kulinariki se uporablja kore..
Prikazujem 1 od 12 do 53 (5 strani)
Za delovanje spletnega mesta moramo na vaš računalnik shraniti majhne neškodljive datoteke - piškotke. Po zakonodaji EU moramo pridobiti vašo privolitev.