Nasveti

Objavil v kategoriji Nasveti - 14. April 2019 .

 

Krčne žile

• Povečane, črevasto ali kačasto odebeljene plavkaste vene, ki se pod kožo močno odražajo.

• Krčnice se pojavijo navadno na zadnji strani golen, možne pa so na notranji strani noge od gležnjev pa čisto do dimelj.

• bolečine, zlasti med stanjem.

 

"Nagnjenje h krčnim žilam in razširjenim tankim podkožnim venam je lahko dedno,...

Objavil v kategoriji Nasveti - 24. Marec 2019 .

 

Čajevec ali Canellia sinensis je rastlina, ki izvira iz Kitajske in Indije, kjer ga gojijo še danes, saj pomeni v obeh državah še vedno življenjsko pomemben pridelek. V Evropi so ga začeli gojiti v 17. stoletju po priporočilu nizozemskih zdravnikov. Iz listov čajevca namreč pridobivajo zeleni in črni čaj, ki se razlikujeta zgolj po načinu predelave listov. Grmi...

Objavil v kategoriji Nasveti - 6. Oktober 2018 .

 

Z naravnimi rastlinskimi izdelki za čiščenje obraza lahko s kože nežno odstranimo ličila, nakopičen kožni loj in nečistoče. Če znamo izkoristiti moč rastlin, lahko kožo na blag način očistimo in hkrati nahranimo. Takšna polt bo izžarevala zdrav naravni sij in vitalnost.

 

Izbira pripravka za čiščenje obraza

Pripravki na vodni osnovi: blagi...

Objavil v kategoriji Nasveti - 15. September 2018 .

Vlaganje v kis in olje

Vlaganje sadja, zelenjave, zelišč, rib in sira v kis ali olje spada med najstarejše metode shranjevanja živil. V kislem okolju kisa imajo bakterije, ki povzročajo gnitje, manj možnosti kot v za zrak neprepustnem olju.

Sestavine in osnove konzerviranja pri vsakem konzerviranju igra pomembno vlogo čistoča. Pri izbiri kisa in olja morate biti...

Objavil v kategoriji Nasveti - 25. Avgust 2018 .

 

Čeprav se zmeraj trudimo, da bi porabili vse sestavine, nam  to velikokrat ne uspe. V vsaki shrambi ali hladilniku se nahajajo dodatne sestavine, s katerimi lahko iz ostankov pričaramo okusne in pestre jedi.

 

Uporaba ostankov krompirja testenin in riža

Ostanke krompirja, testenin in riža lahko po navadi uporabite za narastke in solate, pa tudi za juhe in...

Objavil v kategoriji Nasveti - 15. Julij 2018 .

Naravna mila so dar narave

 

Naša zgodba

Vsa zgodba zelišč Salvia se je pričela z izdelavo naravnih mil. Pred leti se je Valerija naučila recepture in izdelala prvo naravno ročno izdelano milo. Ker je naravno milo v naši družini nepogrešljivo in je obvezna oprema naše kopalnice je pripravila še več različnih mil. Že prva mila so bila sestavljena z mislijo o...

Objavil v kategoriji Nasveti - 26. Junij 2018 .

 

Maline niso le slastne, ampak tudi razvajajo kožo z vitamini in minerali. Ni vrtu rastejo ob ograjah, včasih na gredicah. Poznamo zgodnje in pozne sorte, tako da lahko v njih uživamo vse do jeseni. Malinjak jeseni posadimo v vrste; med grmički naj bo 40-60 centimetrov razmika. Najraje ima rahlo kislo, prepustno in po možnosti ilovnato prst na polsenčnih in zavetrnih...

Objavil v kategoriji Nasveti - 24. Junij 2018 .

 

V majhnih jagodah borovnic se skriva velikanska moč, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi ter toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje tudi značilno modro vijoličasto barvo.

 

V jagodah borovnic se skriva ogromna zakladnica moči, saj...

Objavil v kategoriji Nasveti - 17. Junij 2018 .

 

V lončku posajeno alojo ali dve bi lahko gojili na okenski polici v vsaki kuhinji. V zdravilne namene so rastlino uporabljali že v prazgodovini. Danes je prozorna želatina, ki jo najdemo v mesnatih listih aloje, razširjeno zdravilo za pomoč pri sončnih opeklinah, manjših ranah in težavah s kožo. Gel je bogat s protivnetnimi snovmi, zato so ga uporabljali tudi za...

Objavil v kategoriji Nasveti - 2. Junij 2018 .

 

Sadje ali zelenjavo pripravite na vlaganje v loncu za vkuhavanje, loncu na pritisk ali v pečici. Odločilnega pomena je, da pri vlaganju ustvarite vakuum, ki preprečuje, da bi v kozarec prodrli škodljivi mikroorganizmi.

 

Kako se pripravimo na vlaganje

Poleg kozarcev za vlaganje sadja ali zelenjave potrebujete tudi kuhinjsko tehtnico in merilni kozarec ter...

Objavil v kategoriji Nasveti - 12. Maj 2018 .

 

Kdo se še ni razjezil nad madežem od rdečega vina na novem prtu ali nad mastnim madežem na srajci. Vendar je mogoče takšne majhne nesreče večinoma hitro popraviti. Celo pri ostankih lepila ali voska lahko po navadi pripomočke za odstranitev najdete kar v lastnem gospodinjstvu.

 

Osnovna pravila

Vseh madežev ni mogoče obdelati na enak način. Učinkovita...

Objavil v kategoriji Nasveti - 5. Maj 2018 .

Smolo v kuhinji ima lahko prav vsak. Pečenka se prismodi, krompirjeva kaša je preveč slana, omaka pregosta ali juha preredka. Z nekaj improvizacije in nekaj trikov  je mogoče takšne spodrsljaje popraviti — celo tedaj, ko gosti že stojijo pred vrati.

 

Preprečevanje kuhinjskih spodrsljajev

Nekaterim vrstam smole v kuhinji se lahko že vnaprej izognete.

- Mleko...

Objavil v kategoriji Nasveti - 30. April 2018 .

 

V številnih gospodinjstvih je kuhinja najbolj obremenjen prostor. V njej stanovalci pripravljajo obroke in jedo ali pa sedijo ob skodelici čaja ali kozarcu vina. Samo po sebi se razume, da je treba kuhinjo tudi redno čistiti, saj hranjenje živil in priprava jedi zahtevajo najstrožjo čistočo.

Čista kuhinja je pravo umetniško delo! Če ste pri delu v kuhinji...

Objavil v kategoriji Nasveti - 15. April 2018 .

 

Ko spregledate oviro na tleh, se spotaknete - in ste zaradi zvitega gležnja lahko več dni onesposobljeni. Če uporabite pravilne ukrepe za prvo pomoč in si nato pomagate z domačimi zdravili naših starih staršev, celjenje poškodbe poteka veliko hitreje.

 

Prva pomoč

Pri prvi pomoči pri  izvinu je pomembno, da takoj ukrepate. Hlajenje je najboljša in...

Objavil v kategoriji Nasveti - 17. Februar 2018 .

 

Naravna nega suhih rok

 

Roke so vsak dan obremenjene in nezavarovane ter izpostavljene vremenskim vplivom. Pogosto prihajajo tudi v stik z vodo in kemičnimi snovmi. Ker skoraj ne premorejo podkožnega tkiva, so zelo ob občutljive in zahtevajo vestno nego.

Raskave roke so po kopeli v ohlajenem koromačevem poparku ponovno mehke kot žamet. Najbolje je, da že...

Objavil v kategoriji Nasveti - 6. Januar 2018 .

 

Ko se pričnejo nižje temperature, se zniža tudi vlaga. Mrzel, suh zrak in veter zunaj v kombinaciji z ogrevanim notranjim zrakom poskrbi, da se naravna raven vlage v naši koži zmanjša in tako poskrbi tudi za šibkejšo obrambo pred temi elementi. Koža pozimi ima drugačne potrebe in prav prosi po dodatni vlagi.

Sezonske spremembe lahko povzročijo pokanje kože, ki...

Objavil v kategoriji Nasveti - 31. December 2017 .

 

 

Pri odpravljanju telesnih vonjav morate rešiti težavo v samem jedru. Če z antiperspiranti (ki zapirajo žleze znojnice) in dezodoranti (ki nevtralizirajo ali prekrijejo telesni vonj) dosežete željenega cilja ali pa vam je ljubši naravni pristop, lahko poskusite še z nekaterimi podanimi nasveti. Bitka proti telesnim vonjavam se prične že pod prho oziroma v kopalni...

Objavil v kategoriji Nasveti - 16. December 2017 .

Kašljanje ne nadleguje le vas, pač pa vznemirja tudi ljudi v bližini - pa najsi gre za ljubljeno osebo, gledalca v kinu, ki sedi eno vrsto pred vami, ali pa celotno publiko v koncertni dvorani med tiho solo izvedbo klasične glasbe. Če je kašelj produktiven, ga ne zatirajte, saj poskuša telo izkašljati sluz na naravni način. Raje ga spodbujajte in se poskušajte znebiti...

Objavil v kategoriji Nasveti - 12. November 2017 .

Zunanja plast kože je podobna podmazanemu stroju, toda občasno izločanje olja ne zadovolji potreb. Težave nastanejo, če se ljudje veliko tuširajo in uporabljajo mila, ki močno izsušijo kožo, ali pa živijo v hiši, kjer je zrak zelo podoben razmeram v Sahari. Katera sredstva so najboljša za suho kožo? Večina vlažilnih sredstev (ki pravzaprav ne dodajajo vlage, pač pa...

Objavil v kategoriji Nasveti - 26. Maj 2017 .

"Koža je naš stik z zunanjim svetom, poskrbimo, da je lepa in negovana."

 

Določanje tipa kože

Koža je največji čutilni organ človeka. Varuje nas pred vročino, mrazom in povzročitelji bolezni. Izloča znoj in loj, hkrati pa skrbi tudi za primerno raven mastnosti in vlažnosti. Obstajajo štirje glavni genetski tipi kože.

 

Normalna koža

Normalna...

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook