Hildegarda je galgant imenovala začimba življenja, ki vam lahko vlije več moči od energijske pijače ter vas ohranja budne, ob tem pa poskrbi tudi za prebavo in žolčnik.

Ob bok ga lahko postavimo ingverju ali popru, saj je nekako zlitje obeh navedenih za relativno nizko ceno. V časih, ko je poper imel zelo visoko ceno, ga je z lahkoto nadomestil galgant. Največ so ga v 9. st. arabski trgovci prinašali iz Kitajske in jugovzhodne Azije v Evropo. Tedaj je bil cenjen kot začimba in zdravilo.

Omenjen je v mnogih recepturah Hildegarde. Ohranjen je srednjeveški recept za omako, ki so jo pripravljali iz rdečega vina, zgoščenega s kruhom in začinjenega z vinskim kisom, sladkorjem, ingverjem in galgantom. V tistem času so ga uporabljali tudi kot afrodiziak, z njim pa so začinjali tudi pivo.

"Galgant je tako prepreprost in učinkovit, vendar še vedno ostaja v senci ingverja."

Danes počasi ponovno spoznavamo, da je galgant zelo uporabna rastlina. Galgant spada v družino Ingverjevk, skupaj z ingverjem in kurkumo. Kot začimbo in zdravilo uživamo podzemni del rastline. Podoben je ingverju, le da je galgant nekoliko svetlejše barve, pod tanko lupinico pa so vidne rjavo-oranžne proge, ki jih ingver nima. Njegov vojn spominja na smrekove iglice.

"Listi in semena galganta so prav tako užitni in zelo aromatični."

Galgant vsebuje škrob, eterično olje, cimetovo kislino, cineol, eugenol, bergamotko, kafro in smolo. Tako je bogat vir grenčin, flavonoidov, mangana in rdečega pigmenta. 


"Sveža korenina je pekoča in greje, tudi v presnovi deluje toplo."

Kdor poskusi galgant v prahu ugotovi njegovo raznovrstnost. Najprej spominja na ingver, nato se spremeni v nekaj poprastega, v okusu pa zaznamo tudi posebno svežino. V Evropi ga uporabljamo komaj nekaj stoletij na Kitajskem in v Aziji pa ga uporabljajo že tisočletja.  Dodajate ga lahko različnim juham, omakam, dušenim jedem. Dobro se poda  k mesu, predvsem k žaru. Z njim ponekod začinjajo jetrne klobase in medenjake. Svežega uporabljamo podobno kot ingver, narezanega rezine, nasekljanega ali nastrganega. Dobro se ujame  s česnom, čilijem, ingverjem, koromačem, kurkumo in limonsko travo.

Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.