Ingver - Zingiber officinale

Domovina ingverja sta vzhodna Azija in Indija, danes pa ga gojijo predvsem v Afriki, zahodni Indiji in v ZDA. Rastlina je trajnica, ki ima visoke, suličasto oblikovane liste, cvetovi pa po obliki spominjajo na cvetove orhidej. V zdravilstvu in kulinariki se uporablja korenika, ki raste horizontalno in lahko doseže v dolžino tudi do 50 centimetrov. Korenika je močno razvejana, rjavkasta od zunaj, znotraj pa rahlo rumenkasta oziroma belkasta ter vlaknasta. Posamezni členki korenine so kratki, ploščati. Koreniko kopljejo jeseni, vendar mora biti rastlina stara vsaj eno leto.

Korenike so krhke, zato je treba izkopavati previdno. Uporabljamo sveže in posušene korenike tako v zdravilstvu kot tudi v kulinariki. Iz svežih korenik pripravljajo izvlečke in tinkture, veliko v farmacevtski industriji, posušen ingver pa se uporablja največ za čaje.

Sveži ingver lahko shranimo v hladilnik, v predal za zelenjavo, kjer ostane svež ter ohrani vse učinkovine nekaj tednov, ni pa primeren za zamrzovanje. Ingver vsebuje veliko eteričnih olj (cineol, citral, borneol, felandren), ki so zelo aromatična in imajo veliko zdravilno moč, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Sestavine so še monoterpeni in aldehidi. Vsebuje pa tudi pekoče sestavine gingerol. Plast tkiva, ki vsebuje zdravilna olja se nahaja tik pod skorjo, zato moramo ingver lupiti previdno in tanko. Ker je ingver tropska rastlina, uspeva pri nas le v ogrevanih prostorih, tudi ogrevanih rastlinjakih. Razmnožujemo ga s korenikami, ki jih posadimo v nevtralno ali alkalno zemljo, na sončno stran ter ga izdatno zalivamo.


Zanimivosti

Ingver lahko v kulinariki odlično porabimo pri mesnih jedeh, saj je le to veliko mehkejše, Če mu med kuhanjem dodamo ingver. V Indiji in na Kitajskem ogromno naravnih zdravil vsebuje prav ingver. V prehrani je tam tako pogost, da ga mnogi štejejo k zelenjavi. Med Kitajci pa velja ingver za zdravilo za sto bolezni in ga uporabljajo na veliko različnih načinov. Sicer pa so kitajski mornarji žvečili koščke svežega ingverja za premagovanje morske bolezni, ženske pa so z ingverjevim čajem lajšale menstrualne tegobe. Grki so po obilnem obroku zavili kos ingverja v kruh in ga pojedli, da bi s tem pomagali prebavi.


Čaj iz ingverja

Za palec velik košček ingverja zelo tanko olupimo in nasekljamo. Prelijemo z dvema skodelicama vode, postavimo na ogenj in zavremo, nato še 10 - 30 minut kuhamo na zmernem ognju. Čaj nato precedimo, po želji sladkamo z medom in dnevno spijemo nekaj skodelic čaja.


Čaj iz ingverja II

V liter vode dajte 12 rezin ingverja in vse skupaj kuhajte na majhnem ognju okoli 20 minut. Če vam okus čaja ni všeč, mu lahko dodate še malo medu in pomarančnega soka. Ko je napad migrene mirno, vsakih nekaj ur popijte še kozarec vode v katerega ste zmešali nekaj žličk ingverja v prahu. Dobro denejo pa tudi bomboni z ingverjem.


Ingverjev punč

Pripravimo enako kot čaj, le da mu pred kuhanjem dodamo cimet, koriander, limonino lupino in nekaj nageljnovih žbic.


Ingverjev sirup

Dve žlički nasekljanega in olupljenega ingverja kuhamo v skodelici vode 30 minut, nato dodamo 120 gramov sladkorja ali medu in kuhamo še tako dolgo, da se zmes zgosti. Jemljemo ga po žličkah nekajkrat dnevno, lahko pa ga primešamo črnemu čaju.


Ingverjevi obkladki

izvleček za obkladke pripravite kot čaj, ku-hajte ga 30 minut, nato v izvleček namočite obveze ali povoje, lahko pa ga precedite in prilijete kopeli.


Ingverjevo olje za masažo

Ingverjevo koreniko stisnemo v sokovniku, lahko tudi s stiskalcem za česen, nato pa v razmerju 1 : 1 zmešamo s sezamovim oljem. Količine, ki jih pripravljate naj bodo majhne, shranjenega imejte v temni steklenički, dobro zaprtega in v hladilniku, pred uporabo pa stekleničko vedno dobro pretresite.


Napitek ingver in limona

Tri rezine svežega ingverja zalijemo z vrelo vodo in pustimo, da deset minut vre. Počakamo, da se ohladi, nato precedimo in dodamo sok ene limone.


Smoothie z ingverjem

Po obroku si pripravimo smoothie, ki bo pospešil prebavo in preprečil napihovanje. Korenino ingverja olupimo, narežemo in spasiramo. Stresemo ga v skodelico in dodamo sok polovice limone, malo tople vode in žličko medu. Proti slabosti po obroku, si pripravimo prevretek iz limonin lupinice in koščkov ingverja. Oboje prevremo v manjši skodelici, precedimo in še toplo popijemo.


Opozorilo O neželenih stranskih učinkih do sedaj ne poročajo. Ingverja ne uporabljajte sočasno z zdravili za redčenje krvi. Pri večjih odmerkih lahko povzroči zaspanost in želodčne motnje.