Eterična olja so odlična in imajo številne pozitivne lastnosti. Uporabimo jih lahko na več načinov, saj bodo le tako obogatili naše življenje in v njega vnesli svežino, ki jo potrebujemo.

Kopel

Kad napolnimo vodo primerne temperature — voda mora biti prijetno topla. ne prevroča. Nato prilijemo tri do šest kapljic eteričnega olja in z rokami premešamo. Nikar ne podlezite skušnjavi, da bi  kanili kakšno kapljico več. Preizkusite mešanice olj, in ugotovite. katera vam najbolj ugaja.

Inhalacija

Izberemo eno olje ali mešanico eteričnih olj. V nepregorno posodo nalijemo pol litra zelo vroče vode in dodamo dve do štiri kapljice olja. Čez glavo se pokrijemo z brisačo, da para ne bo uhajala. Glavo sklonimo k skledi in vdihujemo hlape.

Sobne dišave

Ročno izdelani gorilniki imajo skodelico, v katero najprej nalijemo vodo in nato dodamo nekaj kapljic izbranega olja ali mešanice olj. Spodaj prižgemo svečko, ki ogreva vodo in sprošča oljne hlape. Vodo moramo dolivati, sicer se olje začne lepiti na posodo in ga je težko odstraniti. Razpršilce ali difuzorje navadno priključimo na elektriko. Ti imajo trakove ali blazinice, ki so prepojeni z oljem: včasih so povezani z ionizatorjem.  V moderne razpršilce ali difuzorje nalijemo eterično olje in kasneje lahko reguliramo stopnjo meglice ali pare eteričnega olja, ki izhaja. Večina jih je  zelo lepih in prav polepšajo prostor ter jih lahko uporabimo tudi, kot nočne lučke.


Masaža

Izberemo osnovno olje - najbolj običajna so sladko mandljevo olje, olje iz kočic breskve ali marelice in olje iz sončničnih semen. V stekleničko nalijemo 50 ml osnovnega olja in dodamo 10 do 20 kapljic (skupaj) zbranega eteričnega olja ali olj. Stekleničko nema stresamo, da se olja premešajo,

VARNOSTNI UKREPI

Kupujte pristna olja v priznanih trgovinah. Številna olja so zelo zelo strupena, če jih zaužijemo, nekateri ljudje pa so na določena olja alergični. Zato vedno upoštevajte navodila glede količine, nikoli jih ne uživajte, prav tako jih nikoli ne nanašajte na kožo nerazredčenih, ne da bi se prej posvetovali z usposobljenim aroma terapevtom. Nekaterih olj ne smejo uporabljati nosečnice in osebe, ki imajo zdravstvene težave — posvetujte se s strokovnjakom. Kdor je nagnjen k alergijam, naj pred uporabo olje preizkusi – kapljico izdelka kanite na zapestje in počakajte 24 ur. Če se bo pojavila alergična reakcija olja ne uporabljajte.