V današnjem svetu, kjer se vse več ljudi zaveda pomena naravne in trajnostne nege kože, so zeliščna nosilna olja postala ključna sestavina v naravni kozmetiki. Ti dragoceni eliksirji iz rastlinskih virov ne le hranijo kožo, temveč tudi ponujajo številne koristi.

Zeliščna nosilna olja, pridobljena iz semen, plodov, listov in korenin različnih rastlin predstavljajo osnovo za številne kozmetične izdelke, ki združujejo moč narave z učinkovitostjo nege kože. Zelišča olja so hladno stiskana semenska olja, v katere namočimo posamezne dele rastlin. V olju namakamo suhe ali sveže dele rastlin.

V naših krajih največkrat uporabljamo hladno stiskana oljčna olja, velikokrat pa uporabimo tudi sezamovo, ričkovo, ali svetlinovo olje, ki že v sebi nosijo ogromno dobrih sestavin. Osnovna olja so odločilna za delovanje mazila, kreme in losijona.

V tem vodniku bomo raziskali svet zeliščnih nosilnih olj in njihov vpliv na naravno kozmetiko, predstavili njihove edinstvene lastnosti.


Zeliščna nosilna olja

Osnovna sestavina številnih receptov za naravno kozmetiko so zeliščna nosilna olja. Če olje obogatimo z zdravilnimi in negovalnimi lastnostmi zelišč, lahko izdelamo naravno kozmetiko, ki blaži, ščiti, obnavlja in zdravi kožo. Spoznajte katera zelišča je najbolje izbrati in na kakšne zanimive načine jih lahko kombiniramo s svojim najljubšim olji.


Olje s posušenimi zelišči

Pri tradicionalnem načinu sestavin ni treba meriti ali tehtati, zato je izdelava zeliščnega olja zelo preprosta.

1. Posušeno zelišče damo v majhen sterilen kozarec s pokrovčkom.

2. V kozarec nalijemo toliko nosilnega olja, da zelišče prekrije vsaj za 3 cm. Premešamo, da se popolnoma namoči z oljem in olje po potrebi še dodamo. Kozarec tesno zapremo in damo v papirnato vrečko.

3. Kozarec postavimo na toplo, na primer na okno in ga šest tednov vsak dan pretresemo.

4. Olje precedimo skozi gazo v čist sterilen kozarec in gazo tudi ožmemo. Tesno zapremo in hranimo do 6 mesecev na hladnem, temnem mestu.


Olje s posušenimi zelišči - hitri recept

Če ne moremo čakati šest tednov, da se olje prepoji, uporabimo hitri postopek z enakimi rezultati.

1. Posušeno zelišče damo v električni lonec za počasno kuhanje ali posodo z dvojnim dnom. Prilijemo toliko nosilnega olja, da zelišče prekrije vsaj za 3 cm. Zelišče in olje na najnižjem ognju 38-54 °C rahlo segrevamo 8 ur in pogosto premešamo. Zelišče naj se ohladi na sobno temperaturo.

2. Olje precedimo skozi gazo v čist sterilen kozarec in gazo tudi ožmemo. Tesno zapremo in hranimo do 6 mesecev na hladnem, temnem mestu.


Popolno mazilo za taborjenje

Sestavine:

• 6o ml zeliščnega olivnega olja

• 2 zvrhani žlici čebeljega voska

• 1o kapljic eteričnega olja sivke

• 1o kapljic eteričnega olja čajevca

• 1o kapljic eteričnega olja mire

Količina: približno 85 g

 

To mazilo je kot nalašč za poletje. V olivnem olju najprej namočimo korenino repinca, cvetove ognjiča, kamilične cvetove, navadno zvezdico, kanadski zlati koren, koprive, korenino navadne mahonije, veliki trpotec, timijan in rman. Mazilo zgostimo s čebeljim voskom ter dodamo eterična olja sivke, čajevca in mire.

1. Zelišča zmeljemo v prah in na enega od zgoraj opisanih načinov pripravimo zeliščno olje.

2. Pripravljeno olje segrevamo skupaj s čebeljim voskom, dokler se vosek ne razpusti, in umešamo še druge sestavine.

3. Prelijemo v posodico in pustimo, da se ohladi.


POPRAVITE - Zeliščno olje ne postane žarko, če uporabimo samo posušena zelišča, kakršna so tudi naprodaj, in izberemo takšno olje, ki je dolgo obstojno, na primer olivno ali jojobino olje.


Pregled zelišč za namakanje v olju

Rman - Primerno nosilno olje za nego suhe kože.

Korenina navadnega sleza - Primerno nosilno olje za nego suhe, zrele kože.

Korenina repinca - Primerno nosilno olje za nego las.

Ognjičevi cvetovi - Primerno za suho in poškodovano kožo ter za izdelavo mazil in krem za pomirjanje kože.

Cvetovi sivke - Primerno nosilno olje za vse vrste kozmetičnih izdelkov. Zelo lepo diši in je odlično za masažna olja.

Navadna melisa - Primerno za vse izdelke za pomirjanje kože, v balzamih za ustnice za nego od mraza razpokane kože.

Kamilični cvetovi - Primerno nosilno olje za vse vrste kozmetičnih izdelkov. Zelo lepo diši in je odlično za masažna olja.

Poprova meta  - Odlično nosilno olje za izdelke za nego stopal.

Veliki trpotec - Primerno nosilno olje za vse tipe kože.

Rožmarin - Primerno nosilno olje za nego las.

Bezgovi cvetovi - Primerno nosilno olje za vse vrste kozmetičnih izdelkov. Zelo lepo diši in je odlično za masažna olja.

Navadna zvezdica - Odlično za zaščito kože, ki je suha in poškodovana, ter za nego lasišča.

Korenina in listi navadnega gabeza - Primerno nosilno olje za preprečevanje strij in nego suhe kože.

Timijan ali materina dušica - Primerno nosilno olje za nego kože, nagnjene k aknam in nečistočam.

 

V našem predhodnem prispevku boste našli veliko različnih olj, ki negujejo vašo kožo in jih lahko uporabite samostojno ali pa jih kot sestavino uporabite pri pripravi naravne kozmetike. Prispevek, v katerem spoznate katera olja negujejo in razvajajo vašo koži boste našli tukaj.


Zeliščna nosilna olja so nedvomno dragocen zaklad narave, ki omogoča izjemno nego kože v svetu naravne kozmetike. Njihova vsestranskost in bogastvo hranil odpirata vrata ne le za osnovno vlaženje, temveč tudi za celovito nego. Ko se odločamo za uporabo teh olj, se odločamo za spoštovanje lastnega telesa in okolja. Za vse ljubitelje naravne kozmetike smo predstavili tudi nekaj preprostih receptov, s katerimi lahko ustvarite svoje edinstvene izdelke doma.

Zeliščna nosilna olja so torej več kot le sestavine - so ključ do naravne lepote, ki jo lahko prinesemo v svojo vsakodnevno nego. Z njihovo pomočjo odkrivamo lepoto, ki izvira iz zemlje, ter prispevamo k trajnostnemu pristopu k negi kože. Združite moč narave z lastno ustvarjalnostjo in si zagotovite edinstveno izkušnjo, ki vas bo negovala celostno.