V svetu naravnega zdravljenja in sprostitve ima sivka prav posebno mesto, saj že stoletja navdušuje s svojim čudovitim vonjem in številnimi koristmi za zdravje ter dobro počutje. Od lafendela do špiknarde, sivka je znana po različnih imenih, a njen čar ostaja nespremenjen.

V tem članku bomo raziskali fascinantni svet sivke, od njenega botaničnega izvora do načinov nabiranja in sušenja. Poglabljali se bomo v raznolike snovi in učinkovine, ki jih skriva, ter odkrivali, kako jo lahko vključimo v naš vsakdan - od pomirjujočega čaja do sproščujoče kopeli in domačega masažnega olja. Sledite nam v dišečo in zdravilno pustolovščino sivke.

Nekatera najbolj znana imena za sivko so: lafendel, špiknarda, kofendel, prava sivka, sivač, lavandula, lavendel.


Predstavitev sivke

Sivka spada v družino usnjatic (Lamiaceae). Ta rastlina je križanec Lavandula spita in Lavandula vera. To je polgrmiček, ki zraste do 70 cm. Spodnji del rastline je razvejan s številnimi štirioglatimi vejicami, na katerih so nasprotni ozki sivozeleni drobni modro vijoličasti cvetovi so na koncu stebelc in se združujejo v navidezno klasasto socvetje. Sivka cveti julija in avgusta. Vsa rastlina ima značilen vonj in je grenkega okusa. Pri nas raste gojena po vrtovih. V Dalmaciji v sosednji Hrvaški raste samonikla, ker pa je te malo v prirodi in ni tako kvalitetna, jo goje v kulturah.


Kdaj in kako Sivko nabiramo ter sušimo

Nabiramo cvetove (Lavandulae flores), liste, pa tudi vso cvetočo rastlino. Cvetove in cvetne klase nabiramo v lepem suhem vremenu, tik preden se odpro. Cvetje moramo nabirati tik preden se odpre. Vsi deli sivke so aromatični, najbolj pa diši cvet, zato so jo že stari Rimljani uporabljali za odišavljanje kopeli. Danes rastlino sušimo in jo uporabljamo za čaje (boli kot sama, se obnese v mešanici), iz nje pa izdelujejo tudi čaje in eterična olja, ki jih potem uporabljajo predvsem za izdelovanje krem, mazil, gelov, seveda pa tudi samostojno. Kot zanimivost - dežela sivke je južna Francija, kjer tudi izdelajo največ sivkinega olja. Rastlina se razmnožuje s semeni in jo lahko posejemo tudi sami. To naredimo zgodaj spomladi v dobro propustna, nevtralna do alkalna tla, s sončno lego.  Dele sušimo  razprostrte v tankem sloju v senci na prepihu. Sivko hranimo v dobro zaprtih posodah na suhem in temnem prostoru. Iz 7 do 8 kg svežih cvetov dobimo približno 1 kg suhih.

MAZILO Z SIVKO

Snovi in učinkovine

Glavna sestavina droge je eterično olje, ki je zelo prijetnega vonja (Lavandulae aet-heroleum), ki vsebuje linalol, linalil acetat, geraniol, cineol, borneol, geranil acetat, nerol. Droga vsebuje še smolo, saponin, čreslovino, grenčine.

Sivka se uporablja v zdravilne pa tudi kozmetične namene, saj je glavna aktivna učinkovina dišeče eterično olje (sveži cvetovi od 0,1 - 1 odstotek, posušeni cvetovi 1 do 3 odstotke). V eteričnem olju je več kot 40 učinkovin kot so terpentin, lina lilacetat, linalool. Nadalje cvetovi sivke vsebujejo še tanine, flavonoide, fitosterone, kumarine.


Čaj iz sivkinih cvetov

Čaj iz cvetov sivke deluje pomirjujoče. Dve žlički cvetov sivke prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo počivati 5 - 10 minut, nato precedimo. Čaj sladkamo z medom. Pijemo vedno sveže pripravljen čaj, 3 - 4 skodelice dnevno, najbolje med glavnimi obroki. Lahko pa popijemo skodelico čaja tik pred spanjem.


Čajna mešanica Sivka

Vzamemo žličko sivkinih cvetov in žličko poprove mete, premšamo in prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 5 - 10 minut, nato precedimo, sladkamo z medom in spijemo. Dnevno lahko zaužijemo do 3 skodelice čaja.


Sivkina kopel

120 g sivkinih cvetov prelijemo z 1 litrom vrele vode in pustimo počivati najmanj 10 minut, nato izvleček prilijemo kopeli.


Sivkino olje za masažo

Pest posušenega sivkinega cvetja, ki smo ga potrgali s pecljev, stresemo v steklen kozarec (najbolje takšen za vlaganje), prelijemo s skodelico olivnega olja in pustimo stati na sončnem in toplem mestu najmanj tri dni. Nato olje precedimo, pazimo, da dobro iztisnemo usedlino. Olje nato nalijemo v temno stekleničko. Z njim masiramo.


Sivkina tinktura

Lahko jo kupimo pri zeliščarjih, v trgovinah z bio in eko prehrano in v lekarnah, lahko pa si jo pripravimo tudi sami. 20 g suhih cvetov namočimo v 100 ml 70 odstotnega etanola, lahko tudi dobrega domačega žganja. Steklenico ali kozarec z zmesjo dobro zapremo in pustimo stati na toplem tri tedne. Nato zmes precedimo in prelijemo v manjše stekleničke, ki jih hranimo v temnem prostoru.

Opozorilo Eterična olja, ki so naprodaj v trgovinah, vsebujejo koncentrirano mešanico eteričnega olja, ki jo lahko uporabljamo le po kapljicah. Eteričnega olja ne smete uživati. Nosečnice in doječe matere naj se sivki izogibajo.


Ob zaključku našega raziskovanja sveta sivke se nam odpirajo dišeča vrata v naravno zdravje in sprostitev. Sivka, ta čudežna rastlina z raznolikimi imeni, nam ponuja ne le prijeten vonj, ampak tudi številne koristi za naše dobro počutje. Zdaj, ko smo razumeli, kdaj in kako nabirati ter sušiti sivko, ter spoznali različne načine njenega uporabljanja, lahko brezskrbno uživamo v njenih čarih.

Zahvaljujoč svoji vsestranskosti in nežnemu vonju sivka ostaja v današnjem svetu nepogrešljiva. Odkrijmo njeno lepoto in uživajmo v blagodejnih učinkih te čarobne rastline, ki nas popelje v svet zdravja, sprostitve in naravne harmonije.