V svetu rastlinskega kraljestva
obstaja posebna rastlina, ki s svojim edinstvenim vonjem in lastnostmi pridobiva pozornost ljubiteljev
narave in zdravilnih zelišč. Materina dušica, znanstveno znana kot Thymus
vulgaris ni le običajna zeliščna rastlina, temveč pravo čudo narave. S svojo
zgodovino, ki je bogata z miti in prepletena s tradicijo navdušuje tako
ljubitelje zelišč kot tudi raziskovalce. Tako je tudi pri nas, saj je materina
dušica prepletena tudi z našo tradicijo. Slovenci jo že leta s pridom
uporabljamo in nam je postala zelo dragocena rastlina.
V tem članku se bomo poglobili v
svet materine dušice, raziskali njene značilnosti, spoznali boste kje jo najti,
kdaj nabirati in še kakšen recept se bo našel. To ni le dišeča rastlina, temveč
pravi zaklad narave, ki nas lahko navduši s svojo lepoto in koristnostjo.
Babja dušica s polja
Materina dušica je poznana pod
različnimi imeni kot so duša, babja dušica, poljski timijan, Bukovica,
materinka, popovec, materin dušek, mačešica, prežilka.
Materina dušica je trajnica, ki raste na suhih in sončnih mestih
kot so nabrežine, obronki gozdov, travniki, vrtovi. Raste kot polgrmiček ali se
razteza po zemlji kot preproga. Zraste od 10 do 30 centimetrov v višino. Iz
stebel, ki so rahlo olesenela, pokončna ali ležeča, poženejo celorobi listi
jajčaste oblike, ki so spodaj rahlo rdečkaste barva in pokriti z dlačicami.
Cveti od maja do oktobra. Cvetovi so rožnati ali vijoličasti, združeni v
okrogla ali podolgovata socvetja. Poznamo
več podvrst materine dušice, ki se med sabo razlikujejo po barvi cvetov.
Za pravo materino dušico sta
značilna aromatičen, limoni podoben vonj
in malo grenak kafrn in dišaven okus. Še posebej med cvetenjem. Planinske
rastline močneje dišijo, pa tudi njihov okus je močnejši, kar pomeni, da je
rastlina zaradi tega učinkovitejša. Rade jo imajo tudi čebele, zato bi morala
rasti pri vsakem čebelnjaku. V zdravilne in prehranske namene se uporablja
sveže ali suho nadzemno cvetoče zelišče.
Rastlino nabiramo v času cvetenja, torej od maja do oktobra.
Rastlino sušimo v temnem in zračnem prostoru. Pri sušenju jo na tanko razgrnemo
na podstrešju. Pazimo, da med sušenjem rastlin ne prijemamo. Pri mešanju si
pomagamo s steklenimi ali lesenimi žlicami. Posušeno rastlino shranimo v temne,
steklene posode, ki jih dobro zapremo, da ne izgubijo zdravilnega vonja.
Materina dušica vsebuje žlahtno eterično
olje, katerega glavne učinkovine so lainaloon, geraniol, borncol, cineol in
najpomembnejši timol. Materina dušica poleg eteričnega olja vsebuje tudi
številne kisline, grenčine, čreslovine in flavonoide.
MAZILO Z MATERINO DUŠICO
Recepti z materino dušico
Čaj
10 g vršičkov materine dušice
prelijemo s 1/2 litra vroče vode, pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Nato
čaj precedimo, zaradi boljšega okusa ga lahko osladimo z medom in dnevno
popijemo 2 do 3 skodelice čaja.
Čaj z janežem
Pripravimo prevretek čajne žličke
janeža in 3 dl vode. Prevretek odstavimo s štedilnika ter dodamo čajno žličko
materine dušice in kamilic. Pokrijemo, pustimo stali 6 minut in popijemo eno
skodelico zjutraj na tešče in eno pred spanjem. Čaja ne sladkamo.
Tinktura
Potrebujemo:
100 g posušene zeli materine
dušice, 1 liter 45 - 55 % alkohola in 1/2 l destilirane vode.
100 g suhe materine dušice
prelijemo z alkoholom in s pol litra destilirane vode. Mešanico dobro
pretresemo in zapremo. Kozarec postavimo za 3 tedne na polico v stanovanju.
Tinkture nikoli ne damo na sonce. Tinkturo potem precedimo in nalijemo v temne
stekleničke.
Kis z materino dušico
V 1 liter dobrega domačega
jabolčnega kisa damo 5 vejic sveže materine dušice. Kis naj stoji v temnem prostoru
3 tedne, nakar ga lahko uporabljamo.
Krema materine dušice
Sestavine:
15 g čebeljega voska
10 g kokosovega masla
50 g mandljevega olja
30 g olja pšeničnih kalčkov
60 g materine dušice
Priprava: Kokosovo maslo in
čebelji vosek raztopimo na vodni kopeli. Počasi dodajamo mandljevo olje in olje
pšeničnih kalčkov ter počasi stalimo, dokler ne dobimo bistre maščobne mase.
Pripravimo veliko pest suhega timijana in ga poparimo s skodelico vrele vode.
Pokrijemo in pustimo počivati deset minut ter nato precedimo. Staljeni maščobo
osnovi prilijemo timijanov poparek in z mešalnikom stepamo toliko časa, da se
ohladi. Nato maso z leseno kuhalnico še enkrat premešamo in z njo napolnimo
steklene kozarčke.
Materina dušica, zelišče s številnimi koristnimi lastnostmi,
predstavlja neprecenljiv vir naravne blagodejnosti za človeško telo. Njena
zgodovina sega daleč nazaj, saj so že stari Egipčani cenili njene lastnosti.
Danes je materina dušica priljubljena v kulinariki, medicini in kozmetiki.
Odkrili ste lahko raznolike načine uporabe materine dušice, ki jo lahko najdemo tako v domači kuhinji kot tudi v drugih pripravkih. Zaključujemo, da je materina dušica več kot le začimba ali dišava; gre za naravno zakladnico, ki lahko izboljša naše vsakdanje življenj, zato jo je priporočljivo vključiti v svojo prehrano in nego.
Napišite komentar