V svetu rastlinskega kraljestva obstaja posebna rastlina, ki s svojim edinstvenim vonjem in  lastnostmi pridobiva pozornost ljubiteljev narave in zdravilnih zelišč. Materina dušica, znanstveno znana kot Thymus vulgaris ni le običajna zeliščna rastlina, temveč pravo čudo narave. S svojo zgodovino, ki je bogata z miti in prepletena s tradicijo navdušuje tako ljubitelje zelišč kot tudi raziskovalce. Tako je tudi pri nas, saj je materina dušica prepletena tudi z našo tradicijo. Slovenci jo že leta s pridom uporabljamo in nam je postala zelo dragocena rastlina.

V tem članku se bomo poglobili v svet materine dušice, raziskali njene značilnosti, spoznali boste kje jo najti, kdaj nabirati in še kakšen recept se bo našel. To ni le dišeča rastlina, temveč pravi zaklad narave, ki nas lahko navduši s svojo lepoto in koristnostjo.


Babja dušica s polja

Materina dušica je poznana pod različnimi imeni kot so duša, babja dušica, poljski timijan, Bukovica, materinka, popovec, materin dušek, mačešica, prežilka.

Materina dušica je trajnica, ki raste na suhih in sončnih mestih kot so nabrežine, obronki gozdov, travniki, vrtovi. Raste kot polgrmiček ali se razteza po zemlji kot preproga. Zraste od 10 do 30 centimetrov v višino. Iz stebel, ki so rahlo olesenela, pokončna ali ležeča, poženejo celorobi listi jajčaste oblike, ki so spodaj rahlo rdečkaste barva in pokriti z dlačicami. Cveti od maja do oktobra. Cvetovi so rožnati ali vijoličasti, združeni v okrogla ali podolgovata socvetja. Poznamo več podvrst materine dušice, ki se med sabo razlikujejo po barvi cvetov.

Za pravo materino dušico sta značilna aromatičen, limoni podoben vonj in malo grenak kafrn in dišaven okus. Še posebej med cvetenjem. Planinske rastline močneje dišijo, pa tudi njihov okus je močnejši, kar pomeni, da je rastlina zaradi tega učinkovitejša. Rade jo imajo tudi čebele, zato bi morala rasti pri vsakem čebelnjaku. V zdravilne in prehranske namene se uporablja sveže ali suho nadzemno cvetoče zelišče.


Rastlino nabiramo v času cvetenja, torej od maja do oktobra. Rastlino sušimo v temnem in zračnem prostoru. Pri sušenju jo na tanko razgrnemo na podstrešju. Pazimo, da med sušenjem rastlin ne prijemamo. Pri mešanju si pomagamo s steklenimi ali lesenimi žlicami. Posušeno rastlino shranimo v temne, steklene posode, ki jih dobro zapremo, da ne izgubijo zdravilnega vonja.

Materina dušica vsebuje žlahtno eterično olje, katerega glavne učinkovine so lainaloon, geraniol, borncol, cineol in najpomembnejši timol. Materina dušica poleg eteričnega olja vsebuje tudi številne kisline, grenčine, čreslovine in flavonoide.

MAZILO Z MATERINO DUŠICO

Recepti z materino dušico

Čaj

10 g vršičkov materine dušice prelijemo s 1/2 litra vroče vode, pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Nato čaj precedimo, zaradi boljšega okusa ga lahko osladimo z medom in dnevno popijemo 2 do 3 skodelice čaja.

Čaj z janežem

Pripravimo prevretek čajne žličke janeža in 3 dl vode. Prevretek odstavimo s štedilnika ter dodamo čajno žličko materine dušice in kamilic. Pokrijemo, pustimo stali 6 minut in popijemo eno skodelico zjutraj na tešče in eno pred spanjem. Čaja ne sladkamo.

Tinktura

Potrebujemo:

100 g posušene zeli materine dušice, 1 liter 45 - 55 % alkohola in 1/2 l destilirane vode.

100 g suhe materine dušice prelijemo z alkoholom in s pol litra destilirane vode. Mešanico dobro pretresemo in zapremo. Kozarec postavimo za 3 tedne na polico v stanovanju. Tinkture nikoli ne damo na sonce. Tinkturo potem precedimo in nalijemo v temne stekleničke.

Kis z materino dušico

V 1 liter dobrega domačega jabolčnega kisa damo 5 vejic sveže materine dušice. Kis naj stoji v temnem prostoru 3 tedne, nakar ga lahko uporabljamo.

Krema materine dušice

Sestavine:

15 g čebeljega voska

10 g kokosovega masla

 50 g mandljevega olja

30 g olja pšeničnih kalčkov

60 g materine dušice

Priprava: Kokosovo maslo in čebelji vosek raztopimo na vodni kopeli. Počasi dodajamo mandljevo olje in olje pšeničnih kalčkov ter počasi stalimo, dokler ne dobimo bistre maščobne mase. Pripravimo veliko pest suhega timijana in ga poparimo s skodelico vrele vode. Pokrijemo in pustimo počivati deset minut ter nato precedimo. Staljeni maščobo osnovi prilijemo timijanov poparek in z mešalnikom stepamo toliko časa, da se ohladi. Nato maso z leseno kuhalnico še enkrat premešamo in z njo napolnimo steklene kozarčke.


Materina dušica, zelišče s številnimi koristnimi lastnostmi, predstavlja neprecenljiv vir naravne blagodejnosti za človeško telo. Njena zgodovina sega daleč nazaj, saj so že stari Egipčani cenili njene lastnosti. Danes je materina dušica priljubljena v kulinariki, medicini in kozmetiki.

Odkrili ste lahko raznolike načine uporabe materine dušice, ki jo lahko najdemo tako v domači kuhinji kot tudi v drugih pripravkih.  Zaključujemo, da je materina dušica več kot le začimba ali dišava; gre za naravno zakladnico, ki lahko izboljša naše vsakdanje življenj, zato jo je priporočljivo vključiti v svojo prehrano in nego.