V zimskih mesecih se mnoga večletna zelišča v naših zeliščnih vrtovih znajdejo na preizkušnji, pri čemer domača zdravilna zelišča večinoma brez težav preživijo hladne temperature. Središčna Evropa s svojim značilnim podnebjem ponuja ugodne pogoje za rast mnogih dvoletnih in večletnih zelišč, medtem ko so sredozemske in tropske vrste bolj občutljive na nizke temperature. Če želimo, da naša zelišča brezhibno preživijo zimo, je ključnega pomena pravilna zaščita pred mrazom.

Žajbelj, origano, sivka in podobna zelišča, ki imajo debelo klobučevinasto prevleko, se prilagajajo bolj mrzlim razmeram. Kljub temu je treba tudi njih ustrezno zaščititi, medtem ko za sredozemske in tropske vrste velja, da potrebujejo dodatno pozornost in v nekaterih primerih tudi prestavitev v zavetje pred mrazom.

 V tem članku bomo raziskali različne metode za zaščito zelišč v zimskem času. Od priprave na prostem rastočih rastlin do premestitve nekaterih vrst v stanovanje, kjer zagotovimo ustrezne pogoje za prezimovanje. Raziskali bomo tudi možnosti za gojenje kuhinjskih zelišč v notranjih prostorih ter kako najbolje zaščititi lončnice na balkonu in terasi pred mrazom. S pravilnimi ukrepi bomo poskrbeli, da bodo naša zelišča zdrava in vitalna, tudi ko narava spi v zimskem spanju.

Številna večletna zelišča prestanejo tukajšnje zime nepoškodovana na prostem. Sredozemske in tropske vrste pa potrebujejo zimsko zaščito ali pa jih morate pred prvim mrazom pravočasno prestaviti v prezimovališče, kjer ne zmrzuje.

S svojo debelo klobučevinasto prevleko se žajbljevi listi dobro upirajo zimi

Domača dvo in večletna zdravilna zelišča in začimbnice v zeliščnem vrtu so dobro prilagojene našemu podnebju, da brez težav in brez pomoči prestanejo mrzel letni čas. Vrste, ki izvirajo iz sredozemskega prostora z blagimi zimami, pa nasprotno pozimi hitro trpijo zaradi surovega podnebja severno od Alp, tropske rastline, ki potrebujejo toploto, pa v mrzlih razmerah sploh ne shajajo. Da občutljive rastline ne bodo utrpele škode, morate pravočasno ukreniti vse potrebno za primerno zaščito.


Pomagajte zeliščem iz juga

Pri polgrmih in grmih, kot so žajbelj, origano ali sivka, potresite tla nad predelom korenin s suhim listjem, poganjke pa prekrijte z dračjem. Pred hudim mrazom morate zaščititi tudi peteršilj, laški smilj in navadni nemški rožmarin. V ta namen preprosto v zemljo okrog rastline vtaknite nekaj vej dračja. Spomladi ne pozabite te zaščitne plasti pravočasno odstraniti, da bo rastlina deležna dovolj svetlobe in zraka. Timijan, žajbelj, kraški šetraj in sivka so vednozelene rastline. Zato lahko celo pozimi tu in tam naberete nekaj listov, če grmi niso prekriti z zelo dobro zaščitno snežno odejo. Vsekakor listi v mrzlem letnem času niso niti približno tako okusni kot poleti.

NARAVNO MILO Z ŽAJBLJEM


Kako bodo prezimila v hiši

Nekatera zelišča s sončnega juga morate pozimi prestaviti v stanovanje. Za prezimovanje potrebujejo svetel, hladen prostor, kjer ne zmrzuje. Med take rastline sodijo lončnice, kot so rožmarin ali lovor, pa tudi citronka, trajna bazilika, različne vrste sadnega žajblja ali dišečih pelargonij. Za prezimovanje je idealen neogrevan ali le zmerno temperiran zimski vrt oziroma svetlo in hladno stopnišče, kjer je približno 10 °C. Zelišča med zimskim mirovanjem zalivajte varčno, ravno toliko, da se koreninske grude ne izsušijo povsem. Zračite takrat, ko ne zmrzuje, vendar naj ne bo prepiha. Priporočljiva je redna kontrola glede škodljivcev in bolezni.


Kaj pa začimbe pozimi

Nekatera kuhinjska zelišča, ki sicer na prostem pozimi mirujejo, rastejo tudi v hladnem letnem času, če jih postavimo na svetlo in zmerno toplo okensko polico. Tako jih lahko redno odtrgujete dali Mednje sodijo drobnjak, peteršilj, kr , krebuljica, melisa, bazilika in kapuci Peteršilj in kapucinko morate v ta na poleti sejati neposredno v lončke ali p i vanje posaditi. Drobnjakovo koreninsko grudo jeseni izkopljite, jo posadite in pustite, da premrzne. Šele nato jo postavite v stanovanje na okensko polico, ki jo nato obtrgujete sveže bilke. Timijan, šetraj in origano lahko prav tako prezimijo v stanovanju na ne pretoplem in suhemu zraku, ki je posedica centralnega ogrevanja. Čas v hiši dobro prenaša predvsem bazilika. Večina drugih zelišč vzdrži le nekaj tedonov.


Pod folijo in za steklom

Robustne vrste. kot sta peteršilj žličnica, lahko pozimi obtrgujete na prostem. Za to zelišča poleti sejte na gredo ali mini rastlinjak. Po prvem mrazu pokrijte s tunelom iz poliviniliaste folije ali zaprite pokrov rastlinjaka. če jeseni v toplo gredo posadite korenino pehtrana ali del korenine melise, lahko ti zelišči že zgodaj obtrguiete sveži.


Kaj pa zelišča na balkonu in terasi

Zaradi mraza so ogrožena predvsem zelišča v posodah, ki zimo prestajajo na prostem. Pri teh obstaja nevarnost, da koreninska gruda v celoti zmrzne in rastlina se nato posuši. Zato vse lončnice in posodovke postavite čim bližje steni hiše, da so zaščitene pred hladnim vzhodnim in severnim vetrom. Čebre in lončke je najbolje oviti s folijo z zračnimi mehurčki, z juto ali s slamovko; postavite jih na desko ali stiroporno ploščo. Tako vodo bolje zaščiteni pred mrazom. Poleg tega lahko več majhnih lončkov  skupaj postavite v korito, vmesne prostore pa zapolnite z lesno volno, s slamo ali z listjem. Posebej občutljive rastlinske dele dodatno ovijte s kopreno. Tako se rastline v hladnem vetru ne morejo izsušiti in so zavarovane pred prekomernim sončnim obsevanjem med mirovanjem. Občasno jih zalijte, vendar ravno toliko, da se koreninska gruda pozimi ne "Izsuši. Zlasti vednozelene rastline potrebujejo nekoliko več vode kot trajnice, katerih nadzemni deli odmrejo. 


Zimsko varstvo zelišč je ključno za ohranjanje zdravja in vitalnosti naših rastlin v hladnih mesecih

Raznolikost pristopov, ki smo jih predstavili, omogoča ustrezno zaščito različnih vrst zelišč, ne glede na njihovo poreklo ali naravne habitate. Od preprostih tehnik na prostem, kot je pokrivanje s suhim listjem, do premestitve nekaterih vrst v toplejše prostore, smo predstavili številne strategije za obvladovanje zimskega izziva.

Pomembno je razumeti potrebe posameznih zelišč ter prilagoditi zaščitne ukrepe glede na specifičnosti vsake vrste. Svetujemo redno spremljanje rastlin, tudi v zimskih mesecih, ter pravočasno odstranjevanje zaščitnih plasti spomladi, da rastline deležne dovolj svetlobe in zraka za obnovo energije.

Zavedanje o različnih možnostih za zaščito zelišč na balkonu, v vrtu ali v notranjih prostorih nam omogoča, da ohranimo aromatičnost in uporabnost teh rastlin tudi v hladnih mesecih. Z ustrezno pripravo na zimo lahko uživamo v bogastvu okusov, arom in zdravilnih lastnostih zelišč skozi vse leto. Ohranjajmo zelenje v naših zeliščnih vrtovih tudi v zimskem času, saj nam bo to prineslo tako estetsko zadovoljstvo kot tudi obogatilo okus naše kulinarike.