Pogosto si želimo samo pripraviti kakšen izdelek in nimamo pravih receptov. Mi smo vam poiskali nekaj receptov za izdelavo domače kozmetike.


Sveže jabolko za utrujeno in dehidrirano kožo obraza

Sveže jabolko je odlično za masažo utrujene in dehidrirane kože obraza, vratu in dekolteja. Jabolko, oziroma del jabolka čim bolj tanko olupimo in si z notranjo stranjo olupka natremo in rahlo zmasiramo kožo. Olupek večkrat menjamo, da koža dobi čim več hranilnih in vlažilnih snovi iz jabolka.


Sijoče oči brez podočnjakov

Oči so ogledalo duše in zdravja, zato podočnjaki opozarjajo, da smo pod stresom ali da premalo spimo, da smo žalostni, se preveč zadržujemo v zaprtih in neprezračenih prostorih,... Lahko pa so za slab videz krivi notranji motilci. Oči bomo ohranili lepe, če bomo uredili notranje motilce. Poleg tega pa oči nikoli ne umivamo z milom, pač pa si jih vsako jutro umijemo s koščkom vate, ki ga prepojimo z rožno vodo. Če želimo imeti lepe in bleščeče oči, si naredimo poparek iz 30 g cvetočih vršičkov ožepka, ki jih prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo 10 minut namakati, nato precedimo in pustimo, da se ohladi. Poparek uporabimo kot kapljice za oči. V vsako oko kanemo od 2 do 3 kapljice. Zaradi dela pri slabi svetlobi, za računalnikom, zaradi preveč branja in ponočevanja, ima marsikdo utrujene oči. Pomagamo si s poparkom: skuhamo skodelico vode, ki ji dodamo 10 g timijana in 10 cvetnih listov rdeče vrtnice. Pustimo, da se ohladi, nato precedimo. Trikrat dnevno uporabimo za obkladke oči.


Napete ustnice

Kožo ustnic dobro napne in jo naredi prožno mladi kravji sir, kateremu dodamo sladko smetano. Za enkratno uporabo zadostuje ena kavna žlička zmesi. Zmes razmažemo po vsej površini ustnic in jo pustimo delovati 10 minut. Na gube, ki rade nastajajo v kotičkih ustnic in jih nobena pripadnica nežnejšega spola ne mara, si lahko polagamo rezine kumaric, ki smo jih pred tem hranili v hladilniku, da so se shladile.


Naravni losjon za čiščenje kože

Univerzalni losjon za čiščenje vseh vrst kože na obrazu je rožna voda, ki kožo obnovi, napne in poživi. Rožna voda je stranski produkt pri izdelavi rožnega olja in jo kupimo v specializiranih prodajalnah. Lahko pa si jo pripravimo tudi sami iz cvetnih listov, preden odpadejo: Cvetne lističe petih cvetic namočimo v skodelici vode in pustimo stati čez noč. Zjutraj si s pripravkom umijemo obraz.


Za lepši vrat

Za njegovo pripravo potrebujemo 4 žličke medu in 4  žličke mandljevega olja. Oboje pomešamo med seboj in z zmesjo namažemo bombažno tkanino, s katero si ovijemo vrat. Tak obkladek pustimo na vratu dobro uro in ko ga odstranimo, kože ne umijemo. Tak obkladek si lahko privoščimo vsaj enkrat tedensko in gube na vratu bodo manjše oziroma bodo postopoma izginile. Gube na vratu pa zmanjšuje tudi peteršiljevo mleko. Le tega pripravite tako, da v 1/2 dl segretega neposnetega mleka vmešate šopek sesekljanega peteršilja.

Zmes pustite nekaj časa počivati, nato pa jo precedite in pustite dokler ni mlačna. Potem v to namočite kos tkanine in si jo za 15 minut ovijte okoli vratu. Za lepšo oziroma bolj napeto kožo na vratu pa si lahko pomagamo tudi s telovadbo. Z desno roko se preko glave dotaknemo levega ušesa. Potem proti levi potisnemo tudi glavo in ostanemo nekaj sekund v tem položaju. Vajo ponovimo še z drugo roko in drugo stranjo glave.


Maska za suho kožo iz rumenjaka

Enostavno domačo in naravno masko iz rumenjaka za suho kožo naredimo tako, da rumenjaku dodamo žličko medu, žličko mandljevega ali avokadovega olja in nekaj kapljic limoninega ali pomarančnega soka. Vse te sestavine dobro premešamo in nanesemo na obraz. Tam naj ostane 20 minut. Maska oziroma obloga nam bo kožo osvežila, nahranila ter ji dala manjkajočo vlago. Po 20 minutah masko izperemo z mlačno vodo.


Lak za lase iz domače delavnice

Lak za lase si lahko naredimo tudi sami doma. Ni težko, pa še poceni je. Potrebujemo le eno limono in dve skodelici vode. Limono stisnemo ter sok primešamo dvema skodelicama vode, vse postavimo na ogenj in segrevamo toliko časa, da ostane v posodi le še polovica tekočine. Takrat odstavimo posodo iz ognja in pustimo, da se tekočina ohladi. Ohlajeno premešamo in prelijemo v steklenico s pršilom. Lak je gotov, treba ga je le hraniti v hladilniku. Če je lak preveč lepljiv, mu dodamo malce vode. Ce želimo, da tak lak za lase zdrži dalj časa, mu dodamo 0,03 dl alkohola. Tako pripravljen lak obstane v hladilniku do dva tedna.