Divji kostanj navdušuje že stoletja
Divji kostanj, botanično znan kot
Aesculus hippocastanum, je drevo, ki že stoletja navdušuje s svojo mogočnostjo
in uporabnimi lastnostmi. S svojimi izjemnimi listi in dobro prepoznavnimi
plodovi, ki jih poznamo kot kostanje, predstavlja ne le estetsko dopolnilo mestnih
parkov, ampak tudi vir številnih koristi za človeka. V tem članku bomo
raziskali čarobni svet divjega kostanja, razkrili njegovo zgodovino, botanične
posebnosti in različne recepte, kako izkoristiti njegove blagodejne lastnosti.
Divji kostanj, Aesculus hippocastanum drevo običajno zraste do 30 metrov visoko, so šele sredi 19. stoletja začeli ceniti kot uporabno rastlino, čeprav so ga v Evropi spoznali že konec 16. stoletja. Njegova domovina je namreč na severu Irana pa na Kavkazu in Himalaji.
V Evropi je bil najprej namenjen senci - sadili so ga v drevoredih, parkih in na gostilniških vrtovih.
Čeprav je rasel v urbanem okolju,
so mu rekli divji, medtem ko je bil tisti, ki je rasel v gozdu, pravi. Verjetno
zato, ker so ljudje njegove plodove uživali, plodovi divjega kostanja pa so
bili namenjeni živalim. Od tod tudi latinsko ime rastline aescare, ki pomeni
jesti. V zdravilne namene so kostanj začeli uporabljati razmeroma pozno. Sredi
19. stoletja je postal cenjena rastlina najperj zaradi skorje.
Lubje nabiramo marca in aprila,
cvetje v maju, zrele plodove pa septembra in oktobra. Plodove še sveže olupimo
in zmeljemo v moko, posušimo na krušni peči ali v pečici, zdrobimo v prah in
hranimo v temnem prostoru.
Divji kostanj vsebuje saponine,
čreslovine, smolo, olja, grenčine, maščobe, škrob v plodovih, aescin, tanine,
flavonlikozide.
Jeseni nabrane še sveže sadeže
razrežemo in iz njih delamo moko oziroma prah, tinkturo in mazila. Za tinkture
in mazila ga razrežemo z olupkom vred, za prah ga je treba olupiti, posušiti in
zmleti. Kostanj sušimo pri 60 stopinjah Celzija. Poleg plodov uporabljamo v tudi
cvetje in listje pa tudi lubje. Pri tem je treba paziti, da ne olupimo celega
drevesa. Največjo moč imajo 2 do 3 leta stari poganjki, ki jih olupimo, lubje
pa posušimo in ga uporabljamo za kopeli.
MAZILO DIVJEGA KOSTANJA
Divji kostanj - recepti
Divji kostanj - tinktura
Za liter tinkture bom narezali
ali zmleli 200 gramov svežega divjega kostanja oziroma 100 gramov suhega, če
bomo delali s posušenim. Kostanj damo v steklen kozarec z malce širšim vratom
in ga zalijemo s 1000 grami 50-odstotnega tropinovca ali alkohola. Na kozarec
zapišemo datum, kdaj smo naredili mešanico, in jo potem tri tedne pustimo na
zračni in svetli, vendar ne sončni polici. Nobene tinkture, ki jo delamo z
alkoholom, ne smemo imeti na soncu. Posodo vsak dan premešamo, da alkohol
potegne nase čim več učinkovin divjega kostanja. Tekočina se bo obarvala svetlo
rumeno. Po treh tednih tinkturo precedimo in pustimo še teden dni, da se na dnu
spet nabere usedlina. Tekočino ponovno precedimo.
Divji kostanj - prah
Divji kostanj olupimo, razrežemo,
posušimo in zmeljemo, potem pa ta kostanjev prah pospravimo na suho mesto.
Kostanj je namreč zelo higroskopen in takoj veže vlago nase.
Čaj iz listov
Čajno žličko svežih ali posušenih
kostanjevih listov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo 5 do 10 minut,
nato precedimo. Čaj sladkamo s kostanjevim medom.
Čaj iz suhih cvetov divjega
kostanja
Dve čajni žlički suhih cvetov
prelijemo s četrt litra vrele vode. Pijemo 2 skodelici čaja na dan.
Kostanjeva kopel
Svež kostanj narežemo na drobne
koščke in ga kuhamo skupaj s sesekljanimi kostanjevimi listi, dokler ne dobimo
goste tekočine. Dodamo ji toplo vodo in mešamo, dokler se ne speni, potem pa
dodamo kopeli.
Kostanjeva krema
Kostanjevo moko in pšenično moko
zmešamo v razmerju 1:1, prilijemo kis in mešamo, dokler se ne zgosti. Prizadeto
mesto lahko kar namažemo ali pa nanesemo kremo na bombažno obvezo, ki jo
pritrdimo na telo.
Zaključujemo naše raziskovanje
čudovitega sveta divjega kostanja, ki nas navdušuje s svojo naravno lepoto in
blagodejnimi lastnostmi. Kot smo odkrili, divji kostanj ni le okras v mestnih
parkih, temveč tudi vir številnih koristi za naše zdravje in dobro počutje.
Upamo, da ste uživali ob branju in pridobili tudi kakšen nov postopek za obdelavo
divjega kostanja.
OPOZORILO: Kostanjevih pripravkov
ne priporočajo med nosečnostjo in dojenjem, ne dajemo jih otrokom in ljudem, ki
imajo težave z ledvicami. Ljudje, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi,
naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. Zunanja uporaba v redkih primerih
sproži alergično reakcijo.
Napišite komentar