Tudi pleveli so lahko užitni in odlični, iz njih lahko pripravimo vrsto dobrih jedi, kot so nadevi, juhe, solate, čaji in prikuhe. Ljudje jih velikokrat ne nabiramo, vendar se tudi v njih skriva obilica vitaminov in mineralov.

 

Rogovilček

Med plevele, ki jih lahko uživamo, sodi tudi rogovilček. K nam je prišel iz Južne Amerike in na naših vrtovih v bistvu obstajata dve vrsti tega precej nadležnega plevela, vejicati rogovilček (Galinsoga ciliata) in drobnocvetni rogovilček (Galinsoga parviflora). Najbolj se po vrtovih in njivah razrasteta konec poletja. Je pa rogovilček zelo zdrava zelenjava polna vitaminov in rudnin. Vsebuje namreč veliko železa. Rogovilček se odlično obnese v zelenjavnih juhah, ki jim lahko dodamo še regratove korenine in liste tolščaka oziroma portaluka kot mu pravijo pa mrtvo koprivo. Iz samih vrtnih plevelov lahko naredimo odlično zelenjavno juho. Sicer pa lahko rogovilček uživamo tudi v solatah. Pri tem lahko uporabimo tako mlade poganjke kot mlade vršičke, mlade liste, cvetove in plodove tega plevela.

 



Navaden tolščak ali portulak (Portulaca oleracea)

Potrulak je prav tako plevel, ki pa ima veliko dobrih lastnosti in ga je v resnici škoda puliti in metati na kompost. Tolščak namreč vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline. Je plevel z mesnatimi, ovalnimi, gladkimi listi. Poleti ima drobne rumene cvetove. Ima osvežilen, kiselkast in malo slan okus. V prehrani lahko liste dodajamo solati, uporabljamo ga kot zelenjavno prikuho podobno špinači, dodajamo ga omakam in skutnim namazom. Ima veliko železa, podobno kot regratovi listi, z več železa se ponaša samo še peteršilj.

 

Na srečo so ponekod v svetu že spoznali njegovo veliko vrednost in so ga zbrisali s seznama plevelov. Začeli so ga celo sejati in gojiti.

 

Tolščak s kumarami in paradižnikom

2 srednje veliki kumari, 2 paradižnika, skodelica tolščakovih listov, 2 žlici kisa in olja, sojina omaka, nekaj poganjkov bazilike ali listov kopra. Kumari olupimo in narežemo na kolutke ter položimo na krožnik. Na to damo na kolutke narezan paradižnik. In vse skupaj potresemo s tolščakovimi listi. Prelijemo s kisom, oljem, sojino omako, ki smo jo pomešali z baziliko in koprom. Po želji dodamo še žlico ali dve kisle smetane.

 

Tolščak z jajci

Četrt kozarca vode, skodelico opranih in narezanih poganjkov tolščaka, lahko pa pustimo tudi cele liste, pol žlice masla in pol žlice kisa, ščepec majarona, sol, dve jajci in olje. V vrelo vodo damo liste tolščaka in jih kuhamo tri minute, nato pa odcedimo. V ponvi raz-topimo maslo, ki mu dodamo odcejene liste tolščaka, majaron in po okusu sol. Zmes dušimo pet minut, nato pa vanjo zmešamo jajci. Lahko pa jajca spečemo na oko in nanje položimo dušeni tolščak. Med rastline, ki jih lahko uporabimo na krožniku pa sodi tudi ozkolistni trpotec, ki prav tako raste tudi po njivah in vrtovih in jezi gospodinje. Sicer pa ga najdemo tudi ob poteh, na travnikih in gorskih pašnikih, vse do višine 2000 metrov.


 


Navadna zvezdica

Navadna zvezdica (Stellaria media) je ime dobila po drobnih zvezdastih cvetovih, kurja črevca pa ji pravijo zato, ker se v vrtu izjemno razraste in ko jo pulimo, se vleče kot čreva. Nikoli ji ni videti konca. Rastlina je sicer enoletnica in cveti vse leto, tudi pozimi. Res pa je, da se cvetovi odprejo le, ko zasije sonce. Sicer pa navadna zvezdica ne raste samo v vrtovih temveč jo najdemo tudi ob poteh, na gradbiščih, vinogradih, njivah in če ne pazimo, lahko izpodrine tudi druge rastline. Je pa ta plevel, kot mu rečejo gospodinje, tudi izredno koristen, saj vsebuje mineralne snovi, največ kalija in železa, smole, vitamina C, saponine in tudi nekaj pro-vitamina A. Je tudi odličen dodatek različnim solatam, lahko pa jo uporabimo tudi za nadev ali kakšno zelenjavno juho. Tako da je pravzaprav velika izguba, če jo gospodinje po tein, ko jo populijo, z grede vržejo na kompost, namesto, da bi jo koristno uporabile. Nekaj predlogov, kako lahko v prehrani koristno uporabimo navadno zvezdico oziroma kurja črevca najdete v nadaljevanju.

 

Je tudi odličen dodatek različnim solatam, lahko pa jo uporabimo tudi za nadev ali kakšno zelenjavno juho.

 

Rižev narastek

Kuhan slan riž in očiščeno navadno zvezdico naložimo v namaščen pekač. Najprej plast riža, potem plast navadne zvezdice, pa spet riž in zvezdico. Zadnja plast naj bo riž. Vse skupaj potresemo z naribanim, mehkim polnomastnim sirom in zalijemo z mešanico mleka, stepenega jajca in masla. Vse skupaj damo v pečico in pečemo dobre pol ure na temperaturi 180 stopinj Celzija. Navadno zvezdico pa lahko uporabite tudi v rižoti, kjer je povsem enakovredna zamenjava za grah.

 

Juha iz navadne zvezdice

Potrebujemo 20 dag zeli navadne zvezdice, 2 na kocke narezana krompirja, list zelene, čebulo, lovorjev list, 2 korenčka, pet skodelic vode, sol in poper po okusu ter eno kislo smetano. Sestavine narežemo na koščke, jim dodamo vodo in jih kuhamo 25 minut. Potem odstranimo lovor, vse kar je v loncu pretlačimo, še enkrat prevremo, dodamo kislo smetano postrežemo.

 

Nadev iz navadne zvezdice

Navadna zvezdica je lahko tudi odličen nadev za palačinke. Najprej torej spečemo palačinke potem pa pripravimo nadev zanje. Za to potrebujemo eno skodelico narezane, očiščene in prekuhane zeli navadne zvezdice, tri žlice kisle smetane ter sol in poper po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in s to zmesjo napolnimo palačinke.


Solata iz navadne zvezdice

Potrebujemo 30 dag očiščene in oprane zeli navadne zvezdice, 5 'žlic olivnega olja, 3 trdo kuhana jajca, pet žličk limoninega soka in sol po okusu. Zvezdico zalijemo z olivnim oljem in limoninim sokom, malce solimo in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu pa na solato narežemo še trdo kuhana jajca.

 

Čaj navadne zvezdice

Dve čajni žlički navadne zvezdice prelijemo z dvema skodelicama vrele vode, vse skupaj pustimo stati 10 minut in odcedimo. Čaj sladkamo z medom in ga še toplega popijemo. Skodelico takšnega čaja si privoščimo dvakrat dnevno.

 



Trpotčeva juha

Za pripravo juhe potrebujemo 6 dag surovega masla ali margarine, srednje debelo čebulo, 2 krompirja, skodelico na drobno narezanih trpotčevih listov, 2 žlici kisle smetane, sol in strti česen. Sesekljano čebulo prepražimo na maslu oziroma margarini ter ji dodamo surov, na kocke narezan krompir. Prelijemo z vodo, dodamo narezan trpotec ter kuhamo dokler krompir ni mehek. Na koncu posolimo ter dodamo še strt česen in kislo smetano. 3 Trpotčeva prikuha Ta se pripravlja tako kot mlada špinača, le da namesto špinače vzamemo dve tretjini koprivnih in tretjino trpotčevih listov.