Meditacija in sproščanje sta mogočna zaveznika v bitki s stresom in škodljivimi miselnimi vzorci. Zakaj torej vsi ne meditiramo in se sproščamo? Mogoče zato, ker se nam pogosto zdi meditacija težka, mistična in mogoče celo dolgočasila. Ali pa zato, ker smo tako ujeti v divjanje sodobnega življenja, da bi nas mučila slaba vest, če bi si vzeli samo nekaj trenutkov prostega časa in se sprostili. Vendar nam lahko samo pet ali deset minut na dan, ki jih porabimo za te vaje, pomaga, da se pomirimo in očistimo svoj um. Vaje so preproste in nadvse učinkovite.


OSNOVNA MEDITACIJA

1. Sedimo udobno v stolu z ravnim naslonjalom (stopala položimo plosko na tla) ali na debeli trdi blazini 7,5-15 centimetrov od tal.

2. Hrbtenica je vzravnana, v isti črti z glavo in vratom, telo je sproščeno.

3. Začnemo dihati enakomerno in globoko. Opazujmo dih, kako priteka v telo in odteka iz njega, občutimo, kako se trebuh dviga in upada. Temu dogajanju posvetimo vso svojo pozornost.

4. Če opazimo, da so začele misli begati, to dejstvo samo zaznamo in blago vrnemo pozornost k dihanju, k dviganju in upadanju trebuha.

 5. Meditacija naj traja približno 20 minut. 6. Po končani meditaciji ne smemo takoj skočiti pokonci. Počasi se vrnemo v normalno stanje zavesti. Zavemo se prostora, ki nas obdaja, počasi se pretegnemo in »se popolnoma vrnemo«, preden vstanemo.

Poznamo različne meditacijske metode. Če vam ta ne ustreza, preizkusite katero od spodaj naštetih možnosti. Sedite pred prižgano svečo. Blago usmerite pogled na plamen in ga opazujte. Osredotočeni bodite v plamen. V mislih počasi štejte od ena do deset in bodite pozorni na številko. Če vam bodo misli odtavale po svoje, začnite še enkrat šteti od ena (Nikar ne skrbite — le malokomu uspe že na začetku priti do deset!). Izberite si mantro, sveti zvok, priljubljeno besedo ali stavek. Udobno se usedite in ponavljajte izbrano besedilo. To je lahko »OM«, kak samoglasnik na primer »aaaaah« ali celo stavek, na primer »Miren sem«. Izberite si tisto, kar ima za vas globlji pomen.


Vizualizacija

Zelo uspešne so vizualizacijske tehnike. Z redno vadbo dosežemo, da se lahko kjer koli in kadar koli v hipu umirimo, če si prikličemo v spomin vizualizacijo. Ameriški inštitut za stres (American Institute of Stress) in podobne organizacije priporočajo, da si predstavljamo, da smo na lepem, mirnem kraju. Na začetku je to tehniko najbolje vaditi, kadar nismo pod pritiskom, saj lažje dosežemo umirjeno razpoloženje. Nato pa čudovito blaži stres.

1. Udobno sedite ali lezite v toplem prostoru. Počasi zaprite oči.

2. Štejte od ena do deset. Pri vsaki številki si recite, da ste bolj sproščeni, ko vas pri tem vedno bolj prežema mir.

3. Mislite na kraj, kjer bi se počutili prijetno in popolnoma varno. Ta kraj je lahko resničen ali samo namišljen: mogoče prelepa obala, jasa sredi gozda, topla soba z udobnim naslanjačem /.../.

4. V mislih začnite sestavljati jasno sliko tega kraja. Kakšen je videti? Kako diši? Katere glasove slišite? Občutite pesek, travo ali toplo odejo?

5. Vadite, dokler ne boste poznali vsake podrobnosti tega kraja. Ko si boste ustvarili svoje zasebno pribežališče, se boste lahko umaknili vanj, kadar se boste počutili

vznemirjeni ali napeti.


ZBRANOST - SODOBNA MEDITACIJA

Poznamo še eno tehniko, ki je preprostejša kakor meditacija in sproščanje. Zbranost je posodobljena oblika meditacije, ki so ji odvzeli njen mistični in verski pomen in jo prilagodili noremu  zahodnjaškemu načinu življenja. Je razumljiva oblika zdravljenja uma in telesa. Gre predvsem za to, da se naučimo prisluhniti svojemu umu in telesu, da sami prevzamemo nadzor nad svojim življenjem in ne dopuščamo, da bi nas sem in tja premetavale zunanje okoliščine.


SPROŠČANJE MIŠIC

Odlična vaja, če ste pod pritiskom, utrujeni, napeti ali ne morete spati.

1. Lezite v mirni sobi. Naj vam bo udobno in toplo.

2. Desetkrat globoko vdihnite in izdihnite, nato počasi zaprite oči.

3. Pozornost usmerite h glavi. Mišice glave nekaj sekund koli kor morete napenjajte, nato jih nenadoma sprostite. Glava je sproščena.

4. Napnite obrazne mišice —veke, lica, čeljust, usta — in jih sprostite.

5. Nadaljujte po celem telesu —vrat, ramena, roke, dlani. Nato prsni koš, trebuh, boki, zadnjica, stegna, kolena, meča, stopala in nožni prsti. 6. Se enkrat preverite celo telo. Ali je še kje kakšna napetost? Če je tako, se še enkrat osredotočite na tisti del in ga sprostite.