Zeliščni toniki lase obnavljajo. Običajno jih izdelujemo iz zeliščnih poparkov in ekstraktov, pogosto pa vsebujejo tudi sok agrumov ali jabolčni kis, ki uravnovešata naravni pH las. Ne vsebujejo surfaktantov kot tekoči šamponi in se ne penijo. Nadvse učinkovito odstranjujejo vse nečistoče, odvečne maščobe in vonje. Nekateri toniki so posebej namenjeni temu, da poudarijo barvo las, zato postane naravna barva še izrazitejša. Uporabljamo jih lahko večkrat tedensko. Zeliščni toniki so zeto priljubljeni med tistimi, ki prisegajo na umivanje las brez šamponov.

Najboljši način nanašanja zeliščnih tonikov je razpršilo. Na ta način lahko tonik enakomerno porazdelimo po laseh in lasišču in ga potem vtremo. Zeliščnih tonikov za spiranje las načeloma ni treba spirati, tiste, ki vsebujejo sok agrumov ali kis, pa moramo sprati s toplo vodo.

 
Osnovni kisov tonik za spiranje las

 Sestavine: • 8o ml vode

• 1 žlica jabolčnega kisa

Količina: 1 nanos

2. Obe sestavini zmešamo v steklenički z razpršilnikom.

2. Lase najprej umijemo, potem pa nanje razpršimo tonik in ga od korena do konic vtremo v lase. Pustimo učinkovati več minut, lase speremo in počešemo kot običajno.

 

Osnovni zeliščni tonik za spiranje las

Sestavine: • 120 mI vrele vode

• 1 žlica posušenih zelišč

Količina: 1 nanos

1. Zelišče stresemo v lonec vrele vode. Ogenj ugasnemo in pustimo, da se zelišče namoči.

2. Ko se ohladi na sobno temperaturo, ga natočimo v stekleničko z razpršilnikom. Korenine denimo navadnega repinca in gabeza, je treba namakati dlje časa —najbolje čez noč.

3. Lase najprej umijemo, potem nanje razpršimo tonik in ga vtremo od korenin do konic. Pustimo učinkovati več minut in potem speremo ali pustimo na laseh in jih poljubno počešemo.


POSKUSITE

• V tonik za spiranje las kanite nekaj kapljic eteričnega olja. Proti prhljaju se dobro obnese čajevec, smilj pomaga pri suhih laseh, črni poper pa pri mastnih laseh.

• Če imate suhe lase ali lasišče, toniku dodajte žličko olja ter ga pred spiranjem vtrite v lasišče in lase