Kaj sploh je zdrava hrana? Vsak strokovnjak ima drugačno teorijo o tem kaj naj bi jedli. Naj bi uživali različne vrste živil ali jedli presno hrano? Naj bi izbrali organsko krano ali s tem samo zapravljamo čas in denar. Predvsem se moramo zavedati, da se med seboj razlikujemo in da potrebuje telo vsakega posameznika drugačen način prehranjevanja. Tisto, kar ustreza mojemu telesu, utegne škodovati vašemu. Na kitajskem ponudijo vso hrano toplo, v Indiji bi jedlipresno, delno kuhano ali zelo začinjeno hrano. Katera vrsta hrane je prava za vas, boste ugotovili s preizkušanjem. Skoraj vsakdo nagonsko ve, kakšna hrana mu odgovarja in kako pripravljena hrana najbolj prija njegovemu telesu.

Vendar pa obstajajo določena pravila s kateirmi se strinjajo vsi strokovnjaki in sistemi holistične medicine, ki pomenijo temelj zdrave prehrane. Vaše telo vam bo hvaležno, če se boste ravnali po njih.

 

Vodila za zdravo prehranjevanje

Predvsem bodite pozitivno naravnani. Kupujte in kuhajte svežo hrano, po možnosti izberite organsko zelenjavo, sadje in meso. Neorganska hrana je navadno obdelana tako, da se dlje časa ne pokvari in je videti sveža. Neorgansko zelenjavo in sadje vedno olupite, da boste odstranili ostanke dodatkov, ki so ostali na površini. Zdrave so tudi sveže ribe čeprav utegne biti morska hrana okužena zaradi onesnaženja morja. Kuhano hrano pripravimo hitro in na preprost način — pečemo jo, poširamo, pražimo ali kuhamo v pari. Izbirajte hrano, ki jo pridelajo v vašem domačem okolju, ker jo manj obdelujejo in predelujejo, da bi ostala sveža in privlačna na po led. Če je le mogoče, izberite sezonsko hrano. Hrana, ki je pridelana in nabrana v svojem naravnem okolju, vsebuje napreč hranilnih snovi in vitaminov.

 

Zdrava hrana

Organsko pridela na hrana iz domačega okolja vsebuje najmanj strupov. Predelana in pž pravljena hrana, dietetkna hrana, slaščice in brezzalkoholne pijače vsebujejo  konzervansov, umežnili barvil in drugih dodatkov.

Rast nesezonske zelenjave navadno pospešujejo z umetnimi gnojili in jo škropijo s pesticide in fungicidi. Tudi tako imenovano baby ali miniaturno zelenjavo močno škropijo. Omejite uživanje rdečega mesa, polnomastnih mlečnih izdelkov in nasičenih maščob. Hrano čim manj solite, raje uporabite zelišča ali začimbe, dodajte zeleno, ki ima že po naravi slan okus. Kolikor je mogoče se izogibajte hrani, ki vsebuje dodatje, umetna barvila in konzervanse. Sem sodijo vsa zelo predelana, zamrzniena, posušena in konzervirana živila, »malovredna« hrana, pakirane, pripravljene in hitro pripravljene jedi. Takšna hrana je sicer okusna in mamljiva, vendar vsebuje veliko kemičnih dodatkov. še posebno pozorni bodite na dodatke, če vas muči astma ali katera druga alergijska bolezen. Tudi otroci so bolj ogroženi.

Zato naredite red v svoji prehrani in se odpovejte vsej predelani hrani. Že s tem, da se boste takšni hrani odrekli ali vsaj omejili njeno uživanje, boste veliko naredili za svoje zdravje. Izogibajte se prekajenemu mesu, ribam, klobasam in mesnim izdelkom, saj vsebujejo veliko dodatkov, ki lahko povzročijo raka. Varujte se »dietetične« hrane, ker večinoma vsebuje umetna sladila in druge dodatke. Če bi radi shujšali, se odločite za nemastno, polnovredno prehrano, ki vsebuje veliko sveže zelenjave, pustega mesa, orehov in stročnic. Shujšali boste, ne da bi ogrožali svoje zdravje.

Izločite (ali vsaj močno zmanjšajte) uživanje sladkarij, saj večinoma vsebujejo veliko umetnih barvil, konzervansov in drugih dodatkov. Najhujše reakcije imajo navadno otroci bonboni pisanih barv in brezalkoholne pijače pogosto izzovejo hiperaktivnost in alergije.

Bodite pozorni tudi na genski inženiring hrane.  Nihče natanko ne ve, kolikšne količine hrane so pridelane s pomočjo genskega inženiringa. Strokovnjaki trdijo, da je genski inženiring brane (s spreminjanjem genske zgradbe izboljšujejo določeno lastnost) znanost z nepredvidljivimi posledicami.

 

Voda - nujno prtebna za zdravje

Človeško telo vsebuje kar 70-75% vode, zato je za naše zdravje nujno, da popijemo veliko sveže, čiste vode. Še sreča, da je imamo v Sloveniji v izobilju. S pomočjo vode koža in ledvice izločajo strupe, hkrati pa spodbuja delovanje jeter in jih izpira. Poleg tega mehča blato in pomaga, da odpadne snovi hitreje potujejo skozi črevesje in tako pospešuje izločanje strupenih odpadnih snovi. Vsak dan naj bi popili dva litra sveže vode. Ajurvedski zdravniki priporočajo pitje mlačne vode, saj pospešuje izločanje strupenih snovi. Sveža voda naj vre 5 minut, nato jo prelijemo v termovko in čez dan počasi pijemo.

 

Čista voda

Voda je nujno potrebna za življenje, vendar naši vodni viri niso več tako čisti, kot bi morali biti. V tem poglavju si preberite nekaj nasvetov, kako izboljšamo vodo oziroma lahko  zmanjšamo njeno onesnaženje.

 

  • Če si lahko privoščite, preizkusite kombinirano obratno osmozo in napravo za filtriranje vode z aktivnim ogljem. S to napravo lahko filtrirate vodo za celo hišo. 
  • Veliko cenejši, roda kljub temu razmeroma učinkoviti so filtri z aktivnim ogljem v obliki plastičnih vrčev, ki jih lahko hranimo v hladilniku. Vendar z njimi iz vode ne moremo odstraniti nitratov ali v vodi topnih kovin, kakršne so železo, svinec in baker.
  • Če voda ni filtrirana, se raje kopajte v mlačni vodi ali se prhajte s hladno. Mnoge kemikalije, ki onesnažujejo vodo, v vroči vodi izhlapevajo - zato lahko z dihanjem zraka okrog prhe vsrkamo tudi 100-krat več strupenih snovi, kakor če bi popili vso vodo, ki takrat steče skozi pipo.
  • Z destiliranjem očistimo vodo številnih kužnih snovi, ne moremo pa odstraniti tistih, ki imajo podobno vrelišče kakor voda (mednje sodijo nekateri trihalometani). Destilirane vode ne hranimo predolgo, saj se v njej zlahka zaredijo bakterije. 
  • Najbolj varno je piti ustekleničeno vodo. Izkazalo pa se *je, da vsebuje voda nekaterih znamk rudi do 10.000 bakterij na mililiter vode. Raje izberite vodo v steklenicah kakor v plastenkah.