Spodaj je po korakih prikazan idealen način uporabe naravne maske ali naravnega losjona. Na žalost pa je večina izmed nas tako zelo zaposlena, da si le težko podari toliko časa. Poskušajte ga najti morda enkrat na teden, če pa to kljub vsemu ni mogoče, četrti korak preskočite, drugega in tretjega pa združite.


1. korak

Poiščite miren, tih kotiček. Ko vam bo uspelo ukrasti nekaj minut samo zase, ko se boste umirili in uživali v preprostih postopkih priprave, nanašanja in odstranjevanja maske, boste tudi bolj zbrani in dojemljivi za blagodejni vpliv maske oziroma losjona.


2. korak

Okoli vratu si nadenite brisačo in odstranite ličilo. Potem kožo skrbno očistite s kosmi vate in z negazirano vodo, s poparkom kamilic, rožmarina ali sivke, s cvetno vodo ali z enim izmed preprostejših pripravkov za čiščenje kože.


3. korak

Sprostite obrazne mišice, kot vam najbolj ustreza. To se vam bo posrečilo z masiranjem ali s pačenjem pred ogledalom.


4. korak

Obraz podržite nad parno kopeljo (1-2 minuti) ali pa 2 minuti na obrazu držite vroče obkladke. Oba postopka odpreta pore.


5. korak

Masko s prsti ali z vato enakomerno nanesite na obraz, le okoli oči ne (če seveda ne gre za očesno masko). Sadne in jajčne maske so po navadi precej tekoče. Morda vam bo laže, če boste po nekaj minutah, ko se bo prva plast obrazne maske že nekoliko posušila, nanesli še eno.


6. korak

Ko imate masko na obrazu, ne govorite, ne smejte se in ne premikajte nobene obrazne mišice.


7. korak

Masko počasi in pazljivo odstranite. Začnite pri čelu in se pomikajte proti bradi. Pazite, da maska ne bo zašla v oči. Ne odstranjujte je preveč na silo in kože ne drgnite. Redkejšo sadno masko lahko odstranite kar s kosmi vate, masko iz gline pa odstranite tako, da obraz navlažite z vodo, da se glina zmehča.


8. korak

Če je potrebno, popršite kožo s cvetno vodo ali pa jo navlažite z njo, zato da se bodo pore zaprle, koža pa napela.

 

Vir: Lepa polt; Pierre Jean Cousin