Rožmarin lahko kraljuje na vsakem vrtu

V svetu rastlin, ki obogatijo naša življenja z dišečo in zdravilno prisotnostjo, rožmarin zavzema posebno mesto. Ta trajni polgrm, ki izvira iz sončnega Sredozemlja, ni le okras naših vrtov in prijetna sestavina v kulinariki, temveč nosi s seboj tudi bogato zgodovino in veliko moč, cenjeno že v časih starih Grkov in Rimljanov.

Rožmarin Rosmarinus officinalis (rosa moja) je trajni polgrm. Je rastlina toplih krajev, Njegova domovina pa je v Sredozemlju. V hladnejših predelih ga gojimo v zatišnih legah na vrtovih ali pa kar v loncih, saj zelo rad pozebe. Že stari Grki in Rimljani so rožmarin zelo cenili kot zdravilno zelišče pa tudi kot začimbo. V srednjem veku so ga imeli za simbol ljubezni, uporabljali pa so ga na svatbah. Omenjen je tudi v številnih ljubezenskih pesmih.

Rožmarin je rimzelen grm, prijetnega vonja, ki zraste ob morju do dveh metrov, sicer pa do 90 cm. Maja in junija se v zalistjih razcvetijo bledo modri ali vijolični cvetovi, ki oddajajo eterično olje. V zdravilne namene se uporabljajo cvetovi in listi, ki so igličaste oblike. Rastlina vsebuje številne zdravilne učinkovine kot so flavonoidi, fenoli - rožmarinska kislina in čreslovine.

Pripovedujejo, da je imel rožmarin nekoč bele cvetove; ko je devica Marija na rožmarinov grm obesila svoj plašč, da hi se spočila, pa naj bi postali modri.

Liste, ki so zimzeleni, nabiramo vse leto. Uporabljamo jih sveže ali posušene. Poganjke nabiramo od marca do junija. Zvežemo jih v šopke in obesimo v senco, da se dobro posušijo. Cvetove nabiramo, ko so v popolnem razcvetu. Nabrane takoj posušimo v temnem in zračnem prostoru ter shranimo v dobro zaprtih posodah na temnem mestu. Rožmarin se uporablja za čaje, tinkture, za rožmarinovo vino in olje. Eterično olje je eno od sestavin kolonjske vode. Sami si lahko rožmarin zlahka vzgojimo iz potaknjencev. Ukoreninjene posadimo v dobro odcedna peščena tla na toplo, zavetrno rastišče ali v okrasni lonec.

NARAVNO MILO Z ROŽMARINOM

Rožmarin v receptih

Čaj kot poparek

Žličko posušene rastline prelijemo s skodelico vtrla vode in pustimo pokrito počivati 10- 1 5 minut. Nato čaj precedimo in popijemo. Dnevno lahko spijemo do 3 skodelice vedno sveže pripravljenega čaja, ki ga pijemo med obroki. Čaj lahko pripravimo tudi iz svežih listov.

Čaj kot prevretek

Zvrhano čajno žlico rožmarinovih listov prelijemo s četrt litra mrzle vode in počasi zavremo. Čaj takoj odstavimo in precedimo.

Rožmarinovo eterično olje

Olje razredčimo v razmerju 3 kapljice rožmarinovega eteričnega olja na 10 kapljic nosilnega olja (sončnično, mandljevo, ...).

Rožmarinovo eterično olje pridobivajo s parno destilacijo iz cvetnih glavic in stebel zelišča; olje lahko naredijo tudi z destilacijo vse rastline, vendar je ta različica olja manj kakovostna in manj primerna za aromaterapijo. Rožmarinovo eterično olje je brez barve do bledo rumeno in ima močan, svež, zeliščni in kafrni vonj z lesnim in balzamičnim pridihom, ki krepi in osvežuje. Dobro se meša z drugimi zeliščnimi in začimbnimi vonji, kot so vonji bazilike, rdečega bora, cedre, majarona, materine dušice in koriandra, pa tudi z vonji citrusnih eteričnih olj, zlasti pomarančnega.

Obkladki

50 g zelišča stresemo v 1 liter vrele vode, zavremo, dodamo žlico olivnega olja, posodo odstavimo z ognja in pustimo počivati od 20 - 30 minut. Nato to dodamo vodi za kopanje.

Mazilo

100g svinjske masti ali oljčnega olja in 100 g čebeljega voska segrevamo na majhnem ognju, da se zmes stopi. Temu dodamo 50 g zdrobljenih rožmarinovih listov in 20 g majaronovih ali metinih listov. Vse skupaj previdno kuhamo pol ure. Potem zmes nalijemo v posodico, kjer se ohladi. Mazilo potem vtiramo v kožo.


Rožmarin, ta dišeči mojster med rastlinami, nas navdušuje s svojo vsestranskostjo in bogato dediščino. Od svojih skromnih začetkov v Sredozemlju do razširjenosti v hladnejših predelih sveta, je rožmarin prevzel številne vloge v našem vsakdanjem življenju.

V zaključku lahko rečemo, da rožmarin ni le rastlina, ampak pravo darilo narave, ki nas s svojim vonjem, okusom in lastnostmi nenehno navdihuje. Privoščite si ga v svojem vrtu, kuhinji ali v obliki pripravkov ter odkrijte čarobnost, ki jo prinaša ta dišeča zakladnica Sredozemlja.


OPOZORILA Rožmarinovemu eteričnemu olju se izogibajte med nosečnostjo in pri težavah z visokim krvnim tlakom ali božjastjo. Ne nanašajte ga na poškodovano ali občutljivo kožo, ker jo lahko vzdraži.