Rožmarin lahko kraljuje na vsakem vrtu
V svetu rastlin, ki obogatijo
naša življenja z dišečo in zdravilno prisotnostjo, rožmarin zavzema posebno
mesto. Ta trajni polgrm, ki izvira iz sončnega Sredozemlja, ni le okras naših
vrtov in prijetna sestavina v kulinariki, temveč nosi s seboj tudi bogato
zgodovino in veliko moč, cenjeno že v časih starih Grkov in Rimljanov.
Rožmarin Rosmarinus officinalis
(rosa moja) je trajni polgrm. Je rastlina toplih krajev, Njegova domovina pa je
v Sredozemlju. V hladnejših predelih ga gojimo v zatišnih legah na vrtovih ali
pa kar v loncih, saj zelo rad pozebe. Že stari Grki in Rimljani so rožmarin
zelo cenili kot zdravilno zelišče pa tudi kot začimbo. V srednjem veku so ga
imeli za simbol ljubezni, uporabljali pa so ga na svatbah. Omenjen je tudi v
številnih ljubezenskih pesmih.
Rožmarin je rimzelen grm, prijetnega
vonja, ki zraste ob morju do dveh metrov, sicer pa do 90 cm. Maja in junija se
v zalistjih razcvetijo bledo modri ali vijolični cvetovi, ki oddajajo eterično
olje. V zdravilne namene se uporabljajo cvetovi in listi, ki so igličaste
oblike. Rastlina vsebuje številne zdravilne učinkovine kot so flavonoidi,
fenoli - rožmarinska kislina in čreslovine.
Pripovedujejo, da je imel rožmarin nekoč bele cvetove; ko je devica Marija na rožmarinov grm obesila svoj plašč, da hi se spočila, pa naj bi postali modri.
Liste, ki so zimzeleni, nabiramo vse leto. Uporabljamo jih sveže ali posušene. Poganjke nabiramo od marca do junija. Zvežemo jih v šopke in obesimo v senco, da se dobro posušijo. Cvetove nabiramo, ko so v popolnem razcvetu. Nabrane takoj posušimo v temnem in zračnem prostoru ter shranimo v dobro zaprtih posodah na temnem mestu. Rožmarin se uporablja za čaje, tinkture, za rožmarinovo vino in olje. Eterično olje je eno od sestavin kolonjske vode. Sami si lahko rožmarin zlahka vzgojimo iz potaknjencev. Ukoreninjene posadimo v dobro odcedna peščena tla na toplo, zavetrno rastišče ali v okrasni lonec.
NARAVNO MILO Z ROŽMARINOM
Rožmarin v receptih
Čaj kot poparek
Žličko posušene rastline
prelijemo s skodelico vtrla vode in pustimo pokrito počivati 10- 1 5 minut.
Nato čaj precedimo in popijemo. Dnevno lahko spijemo do 3 skodelice vedno sveže
pripravljenega čaja, ki ga pijemo med obroki. Čaj lahko pripravimo tudi iz
svežih listov.
Čaj kot prevretek
Zvrhano čajno žlico rožmarinovih
listov prelijemo s četrt litra mrzle vode in počasi zavremo. Čaj takoj
odstavimo in precedimo.
Rožmarinovo eterično olje
Olje razredčimo v razmerju 3
kapljice rožmarinovega eteričnega olja na 10 kapljic nosilnega olja (sončnično,
mandljevo, ...).
Rožmarinovo eterično olje
pridobivajo s parno destilacijo iz cvetnih glavic in stebel zelišča; olje lahko
naredijo tudi z destilacijo vse rastline, vendar je ta različica olja manj
kakovostna in manj primerna za aromaterapijo. Rožmarinovo eterično olje je brez
barve do bledo rumeno in ima močan, svež, zeliščni in kafrni vonj z lesnim in
balzamičnim pridihom, ki krepi in osvežuje. Dobro se meša z drugimi zeliščnimi
in začimbnimi vonji, kot so vonji bazilike, rdečega bora, cedre, majarona,
materine dušice in koriandra, pa tudi z vonji citrusnih eteričnih olj, zlasti
pomarančnega.
Obkladki
50 g zelišča stresemo v 1 liter
vrele vode, zavremo, dodamo žlico olivnega olja, posodo odstavimo z ognja in
pustimo počivati od 20 - 30 minut. Nato to dodamo vodi za kopanje.
Mazilo
100g svinjske masti ali oljčnega
olja in 100 g čebeljega voska segrevamo na majhnem ognju, da se zmes stopi.
Temu dodamo 50 g zdrobljenih rožmarinovih listov in 20 g majaronovih ali
metinih listov. Vse skupaj previdno kuhamo pol ure. Potem zmes nalijemo v
posodico, kjer se ohladi. Mazilo potem vtiramo v kožo.
Rožmarin, ta dišeči mojster med
rastlinami, nas navdušuje s svojo vsestranskostjo in bogato dediščino. Od
svojih skromnih začetkov v Sredozemlju do razširjenosti v hladnejših predelih
sveta, je rožmarin prevzel številne vloge v našem vsakdanjem življenju.
V zaključku lahko rečemo, da
rožmarin ni le rastlina, ampak pravo darilo narave, ki nas s svojim vonjem,
okusom in lastnostmi nenehno navdihuje. Privoščite si ga v svojem vrtu, kuhinji
ali v obliki pripravkov ter odkrijte čarobnost, ki jo prinaša ta dišeča
zakladnica Sredozemlja.
OPOZORILA Rožmarinovemu
eteričnemu olju se izogibajte med nosečnostjo in pri težavah z visokim krvnim
tlakom ali božjastjo. Ne nanašajte ga na poškodovano ali občutljivo kožo, ker
jo lahko vzdraži.
Napišite komentar