Rimska kamilica je ena
najstarejših in najbolj cenjenih rastlin v tradicionalni medicini. Njeni nežni,
beli cvetovi s prepoznavnim vonjem že stoletja navdušujejo ljudi s svojimi
številnimi blagodejnimi učinki. Uporablja se tako v zeliščarstvu kot v
kozmetiki, zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti pa je kamilica nepogrešljiva
sestavina pri pripravi čajev in različnih zdravilnih pripravkov.
Njena priljubljenost temelji na bogati vsebnosti aktivnih snovi, kot so flavonoidi in eterična olja, ki delujejo protivnetno, protibakterijsko in antialergijsko. V nadaljevanju bomo raziskali zgodovino uporabe kamilice, njene ključne zdravilne lastnosti ter praktične načine uporabe v vsakdanjem življenju.
NARAVNO MILO S KAMILICO JE ODLIČNO ZA VAŠO KOŽO - KLIKNITE IN NAROČITE
Rimska kamilica izvira iz severne
Azije in jugovzhodne Evrope. Rastlino so poznali že stari Egipčani, prav tako
Grki, iz 16. stoletja pa obstajajo zapisi slavnega zeliščarja Bocka, ki je
trdil, da je kamilica najboljši zdravnik. Je plazeča rastlina s kosmatim
steblom in peresnimi lističi. Poznamo jo tudi pod imeni angleška kamilica,
vrtna kamilica in sladka kamilica in je na prvi pogled zelo podobna marjetici.
Rimska kamilica (Chamaemelum nobile) ima zelo sladkast in intenziven vonj. Že od nekdaj se uporablja v ljudskem zdravilstvu, najbolj poznano pa je eterično olje, ki je rumene barve, daje pa nam tudi enega najbolj uporabnih hidrolatov (je stranski produkt pri destilaciji pridobivanja eteričnega olja). Ta je zelo blag, primeren kot čistilno sredstvo za kožo, saj jo globinsko očisti, je ne izsuši, jo pa odlično obnavlja.
Primeren je tudi za dojenčke,
vendar razredčen z destilirano vodo in to v razmerju 1:1. Rimsko ali vrtno
kamilico najdemo na vrtovih. kar nam pove že ime. Razmnožuje se s potaknjenci,
lahko pa jo tudi posejemo in to spomadi.
Kje jo najdemo in nabiramo?
Ljubi vlažna in s hranili bogata
tla ter sončno ]ego. Nabiramo razcvetele cvetove od maja do avgusta, ob suhem
in sončnem vremenu. Nabrane sušimo v temnem in zračnem prostoru ali v
sušilnici. Hranimo jo na suhem mestu, saj zelo rada vsrka vlago in nato
splesni.
Osnovna in glavna sestavina
kamiličnega olja je alfabisabolol, ki ima protivnetne lastnosti, blaži krče
gladkih mišic in zdravi razjede povzročene z zdravili ali s stresom. Vsebuje
grenčine matricinom in harnazulenom, ki prav tako učinkujeta protivnetno.
Eterično olje vsebuje flavonoide in kumarine, ki uničujejo bakterije in
zavirajo strjevanje krvi, glukozide, alkaloide in valerijansko kislino.
Rimska kamilica je trajna zel; za razliko od navadne kamilice, ki je enoletnica. Eterično olje rimske kamilice je eno najboljših eteričnih olj. Uporablja se lahko v kopelih, obkladkih in razpoloženjskih parfumih. Eterično olje rimske kamilice pogosto uporabljajo pri aromaterapijskih masažah, saj je tradicionalno priljubljeno sredstvo za spodbujanje sprostitve. Uspešno ga uporabljajo tudi v sredstvih za nego kože, zlasti za svetlopolte in svetlolase ljudi.
Zanimivo Germani so kamilico
posvetili bogu Baldrii (bog svetlobe, sreče, ljubezni, lepote) in po starem
pripovedovanju naj bi kamilica, nabrana na Šentjanževo, 24. junija, ki je tudi
praznik boga Baldre, imela posebno moč.
V srednjem veku so verjeli, da
ima kamilica čudežne lastnosti, s katerimi je moč prepoznati čarovnice, zato so
pod strop obesili šopek kamilice in če je šopek zanihal, ko je v sobo stopila
ženska, so jo proglasili za čarovnico.
Nekoč so kamilico uporabljali kot
nadomestek za tobak. Cvetove in liste kamilice lahko uporabimo za rumeno
barvanje.
Recepti s kamilico
Kamilični sirup
5 pesti kamilic – cvetov, 3 l vode, 3 kg sladkorja, 3 citronke, 3 limone
Vodo prekuhamo in pustimo, da se
ohladi. V vodo položimo oprane kamilične cvetove, dodamo sladkor, citronko, na
kolobarje narezane limone in pokrite pustimo namočene 24 ur. Večkrat premešamo,
da se sladkor raztopi. Drug dan vse skupaj dobro precedimo (jaz precedim skozi
gazo), nato sirup vlijemo v steklenice.
Kamilični čaj
2 žlički posušenih kamiličnih
cvetov, voda, med po okusu
V kozici zavremo vodo. V skodelico stresemo dve žlički kamiličnih cvetov in jih prelijemo z vrelo vodo. Skodelico pokrijemo in pustimo stati pet do deset minut. Pripravljen čaj precedimo (ali s cedilom iz tekočine poberemo cvetove) in sladkamo z medom ali kakšnim drugim sladilom.
Napišite komentar