Prava kamilica – Matricaria recutita

 

Druga imena: gamilica, gomilice, gomoljica, hermanek, kamenika, prava kamilica, maternik, maternjak, mrvca, rumenek, vonjavka.

 

Družina: Košarice

 

Čas nabiranja: Cveti od junija do avgusta. Za čaje nabiramo samo cvetne koške, za kopeli pa celo rastlino.

 

Značilnost:  Poleg značilnega kamiličnega vonja je prepoznavni znak kamilice tudi votlo izbočeno cvetišče.

 

Prava kamilica je enoletna 20-50 cm visoka rastlina z belorumenimi cvetovi. V zemlji ima kratko, z mnogo vlakni poraslo korenino, iz katere požene golo in močno vejnato steblo. Na njem do dva do trikrat pernato deljeni listi z ozkimi, skoraj nitastimi roglji. Nabiramo jo ob suhem in sončnem vremenu. Sušimo jo hitro, v senci in hranimo na suhem. Čim manj se je dotikajmo, da ne izgubi zdravilne vrednosti. Za čaj jo le poparimo.

 

 

Rastišče

Prava kamilica raste po poljih, po vrtovih, ob poteh ter na pusti in peščeni zemlji od nižin do višav. Pogosto jo gojijo na večjih površinah, rastlina pa naglo raste in kmalu razvije cvetne glavice.

 

Sestavine in učinkovine

Prava kamilica vsebuje eterično olje, flavonoide, sluzi, polisaharide, kumarinske spojine, holin, karoline, organske kisline itd.

 


Kamilice v kozmetiki

Kot olje za kopel ali telo blaži srbenje; kot krema in obrazna voda pomirja razdraženo, pordelo in občutljivo kožo; v ustni vodi pomirja razdraženo sluznico in dlesni. V zdravilni prsti z eteričnim oljem mirte jo uporabljamo kot obrazno masko za občutljivo, vendar nečisto kožo.

 

Recepti

Za pripravo čaja vzamemo zvrhano jedilno žlico kamiličnih cvetov in jo poparimo s pol litra vrele vode, posodo takoj pokrijemo in pustimo 10 minut, da se tekočina ohladi. Čaj precedimo in spijemo po tri do štiri skodelice. Kamilic nikoli ne kuhamo, ker bi pri tem izhlapelo eterično olje.

Za dojenčke in mamice pripravimo čajno mešanico iz enakih delov kamilic, janeža, kumine in melise. Dve čajni žlički poparimo s četrt litra vrele vode, pokrijemo in pustimo da se ohladi, močnejši kamilični čaj uporabljamo zunanje za izpiranje ustne votline. 

 

 

Naravno milo s kamilico:  Naravno milo z dodatkom oljnega izvlečka kamilice kožo neguje in mehča. Milo je odišavljeno z naravnim eteričnim oljem kamilice. Vsebuje izključno naravne sestavine in je namenjeno vsakodnevni negi celega telesa. Naroči…

 

 


Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.