Vrtnica, s svojo izjemno lepoto in bogato zgodovino, že stoletja vzbuja navdušenje in strast med ljubitelji vrtnarjenja ter ljubitelji cvetja. Ta čarobna roža, ki izvira iz divjih predelov Azije, Evrope, Severne Afrike in Severne Amerike, ni le simbol ljubezni in romantike, temveč tudi neprecenljiv element v svetu vrtnarjenja. Z izjemno raznovrstnostjo barv, oblik in vonjav se vrtnice uvrščajo med najbolj priljubljene vrtnarske rastline po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali čar vrtnice in skozi ta vpogled bomo odkrili, zakaj je ta roža postala ena najbolj cenjenih in ljubljenih rastlin v človeški zgodovini.

Stari zapisi pričajo, da je v desetem stoletju v Perziji slavni arabski zdravnik in alkimist Avicena morda po naključju izdelal rožno eterično olje. Vse od takrat je to olje zelo pomembna sestavina zdravilnih, gospodinjskih, kozmetičnih, obrednih in kulinaričnih pripravkov.

Vrtnico tradicionalno imenujejo kraljica cvetlic in jo povezujejo z Venero, boginjo ljubezni in lepote.


Dišeče rožno eterično olje

Rožno eterčno olje pridobivajo iz dveh glavnih vrst gojene vrtnice - stolistne vrtnice (Rosa centifolia), ki zraste do 2,5 metra visoko in ima številne bledo rožnate ali rožnato vijolične muškatno dišeče cvetove, in manjše rože damaščanke (Rosa damascena) s temno rožnatimi in po medu dišečimi cvetovi, ki zraste le do 1 ali 2 metra visoko.


Vrtnica izvira iz Azije. Danes obstaja okrog 250 različnih vrst in več kot 10 000 različnih sort. Eterično olje pridobivajo samo iz treh vrst: iz francoske (burbonske) vrtnice, stolistne vrtnice in damaščanske vrtnice. Obstajata dva tipa olja vrtnice, enega pridobivajo z destilacijo, drugega pa z ekstrakcijo. Za 1 kg eteričnega olja vrtnice potrebujejo 4 do 5 ton cvetnih listov vrtnice, zato je to olje zelo drago.


Kot smo rekli, obstajata dve glavni vrsti rožnega eteričnega olja - otto, ki ga najpogosteje pridobivajo s parno destilacijo iz svežih cvetnih listov rože damaščanke in absolute, ki ga največkrat pridobivajo z iztiskanjem s topilom iz svežih cvetnih listov stolistne vrtnice. Obe olji sta primerni za aromaterapijo, čeprav imajo olje otto za boljšo vrsto. Njegova izdelava zahteva veliko dela in na stotine cvetov za le majhno količino olja, tako da je to eterično olje zelo drago. Rožno eterično olje otto je bledo rumene barve in ima čudovito bogat, sladek in prijeten vonj s pridihom vanilje in začimb. Rožno eterično olje absolute je po navadi temnejše rumeno oranžne barve in ima podoben temno sladek vonj. Obe olji sta čutni in negujeta, tako da slovita kot afrodiziaka. Obe vsebujeta več kot 300 sestavin. Vonj rožnega eteričnega olja se dobro meša z vonji drugih cvetličnih eteričnih olj, pa tudi s citrusnimi in začimbnimi vonji.


Rožno eterično olje je zelo priljubljeno zaradi svojega ženskega vonja. Lahko ga vključite v vse vrste pripravkov za nego obraza in telesa ter v kopeli.  Ima nežen, sladek cvetni vonj z globokimi, toplimi podtoni. Dobro se meša z olji iz drugih cvetov, še posebej z vijolico, sivko, kamilico in jasminom.

NARAVNO MILO Z VRTNICO


Vrtnica je kraljica rož

Vrtnico imenujejo kraljica rož in jo povezujejo z grško boginjo ljubezni, lepote in plodnosti Afrodito ter njeno rimsko dvojčico, boginjo ljubezni in lepote Venero. Že od antičnih časov je olje vrtnice cenjena sestavina lepotilnih pripravkov.

Ponavadi lahko kupimo le eterično olje vrtnice, ki je v majhnem deležu (do 4 °A) vmešano v kakšno osnovno olje (najpogosteje jojobovo). Čisto eterično olje vrtnice je skoraj nemogoče dobiti, če pa, bodite pripravljeni zanj odšteti premoženje.  V kozmetiki ga uporabljamo v vseh izdelkih in je primerno za vse tipe kože. Najpogosteje ga uporabljamo pri oljnih mešanicah za nego kože. Uporabljamo ga za suho, zrelo in občutljivo kožo, potrebno poživitve in obnove.


V zaključku tega članka smo ugotovili, da zgodovina odraža človeško strast do lepote in ljubezni, medtem ko raznolike sorte vrtnic pričarajo mavrično paleto barv v vrtnarskem svetu. Vrtnica ni le estetski okras; njena prisotnost sega globoko v kulturno dediščino, kjer je postala simbol ljubezni, strasti in celo političnih gibanj.

Če želimo ohraniti čar vrtnice tudi v našem vsakdanjem življenju, si lahko pripravimo balzam, ki bo naši koži odlično služil. Ta preprost recept združuje najboljše lastnosti vrtničnega olja z naravnimi sestavinami, ki bodo vašo kožo. Sledite receptu in dovolite vrtnici, da s svojo lepoto obudi tudi vašo kožo, ter vas popelje v svet naravne nege in razkošja.


Recept: Arganov in vrtnični balzam

Količina: približno 6o ml

Primerno za vse tipe kože

Odličen je za vse tipe kože. Vlažilni balzam se hitro vpije v kožo, ta pa postane gladka, svilnata in navlažena.

Sestavine:

2 žlički olja grozdnih pečk

2 žlički karitejevega masla

2 žlički mangovega masla

1/2 žličke naribanega čebeljega voska

4 žličke arganovega olja

2/2 žličke vitamina E (olje)

7 kapljic eteričnega olja vrtnice

 

Priprava:

1. V stekleno merilno posodico, ki jo postavimo v lonec, v katerem vre nekaj centimetrov vode, odmerimo olje grozdnih pečk, karitejevo in mangovo maslo ter čebelji vosek, da se popolnoma razpustijo. Ogenj ugasnemo, merilno posodico pa pustimo v vroči vodi. 2. Umešamo arganovo olje, vitamin E in eterično olje vrtnice. Balzam hitro prelijemo v ognjevarno posodico in počakamo, da se povsem ohladi.

Način uporabe:

Na kožo nanesemo tonik in nanj za grah velike kančke balzama. Z majhnimi krožnimi gibi ga nežno vtremo v kožo na obrazu in vratu.