Ognjič (Calendula officinalis) je rastlina, ki že stoletja navdušuje s svojo izjemno lepoto in številnimi koristnimi lastnostmi. Poznan tudi pod imenom vrtni ognjič rastlina, ki ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini, pripravkih in kozmetičnih izdelkih. S svojimi sončno rumenimi cvetovi in značilnim vonjem je ognjič priljubljen ne le zaradi svojega estetskega videza, temveč tudi zaradi svoje vsestranske uporabnosti. Odkrili bomo, zakaj je ognjič ena izmed najbolj cenjenih zelišč v številnih kulturah in kako nam lahko koristi tudi v vsakdanjemu življenju.


Kje ga najdemo

Raste v toplih krajih in ga gojimo tudi kot okrasno rastlino, a tudi zaradi njegovih odličnih negovalnih lastnosti. Poznamo ga še kot vremenar, meseček, vrtni ognjič gojijo kot okrasno vrtno rastlino, a tudi zaradi njegovih pozitivnih lastnosti. Gojenje ni zahtevno, vzgojimo ga iz semen, ki jih zgodaj spomladi posejemo na sončno alkalno rastišče.

Rastlina ima rumeno oranžne lepljive cvetove, zraste do 60 cm visoko, cveti od junija do slane. Vremenarka ji pravijo zato, ker bo, če so cvetovi po 7, uri še zaprti, bo tisti dan deževalo. Pogosto se zaseje kar sama. Uporabni deli rastline v zdravilstvu so listi in cvetovi, ki jih nabiramo v sončnem vremenu, je sušimo pa v temnem prostoru, vendar na prepihu.

Iz posušenih rastlin pripravljamo čaje, poparke, tinkture in mazila. Vsebuje znan ognjičev sapogernin, tlavonoide, karetonoide, ksantofile, grenčine, eterično olje, bogato s triterpenoidi in rastlinsko sluz.

 

NARAVNA KREMA Z OGNJIČEM


Najdemo ga v številnih receptih in izdelkih

Ognjič je rastlina, ki se pogosto uporablja za izdelavo različnih izdelkov. Cvetovi ognjiča vsebujejo številne koristne spojine, vključno z flavonoidi, karotenoidi, saponini in eteričnimi olji, kar daje tej rastlini izjemne lastnosti. Pripravimo lahko Ognjičeva mazila in kreme, ognjičeva olja, čaje, tunkture, mila, in ostale izdelke. Nekaj izdelkov boste našli v prispevku, če kliknete tukaj.

Ognjič je tako postal ključna sestavina številnih naravnih in ekoloških izdelkov, ki poudarjajo njegove blagodejne učinke na kožo in splošno počutje. Pri uporabi ognjičevih izdelkov je vedno priporočljivo slediti navodilom proizvajalca ter po potrebi poiskati nasvet strokovnjaka, zlasti če gre za medicinske težave.


Recepti

Čaj

Žličko ognjičevih cvetov prelijemo s skodelico  vrele vode, pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Na dan spijemo tri skodelice čaja.

Mazilo

Posodo. v kateri ste zmešali 2 prgišči ognjičevih cvetov s 60 g masla, položite v večjo posodo z vročo vodo, kjer zmes 20 minut mešate. Mešanico nato precedite skozi bombažno krpo in počakajte, da se ohladi. Prelijte v čisto posodo in shranite v hladilniku, iz katerega vzamete mazilo pol ure pred uporabo.

Namesto tonika lahko uporabite za čiščenje ognjičev čaj. Bodite vztrajni in uspeh se bo pokazal.

Obkladki

2 žlici cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut, nato vanjo namočimo laneno krpo in povijemo, preko povijemo brisačo in pustimo delovati, dokler se ne ohladi. Postopek ponovimo večkrat na dan.

Za stopala

Zvečer izmenično namakamo noge v hladno, nato vročo vodo, to ponovimo nekajkrat, nato noge obrišemo do suhega in ji natremo z jabolčnim kisom, ko se posuši, si jih namažemo še z ognjičevim mazilom. To ponovimo nekaj večerov.


V zaključku je jasno, da ognjič (Calendula officinalis) ni le čudovit okrasni cvet v vrtu, temveč tudi prava zakladnica koristnih lastnosti. Uveljavil se je kot nepogrešljiva sestavina v številnih izdelkih. Ognjičeva olja, mazila, kreme, čaji in drugi izdelki so postali priljubljeni med tistimi, ki cenijo naravne rešitve za nego kože.

V današnjem hitrem tempu življenja se vse več ljudi obrača k naravnim rešitvam, in ognjič nedvomno izstopa kot ena izmed njih. Ta sončno rumeni cvet vas bo navdušil s svojimi številnimi koristmi, ki presegajo le njegov očarljiv videz.