V svetu kozmetike in lepote se vse več ljudi obrača k naravnim in blagodejnim sestavinam za nego kože. Med temi dragocenimi darovi narave se izstopa cvetna voda, ki že stoletja slovi po svojih vlažilnih, pomirjevalnih in osvežujočih lastnostih.

Cvetni vodi pravimo tudi hidrolat ali hidrosol. Je stranski produkt parne destilacije. Lastnosti cvetne vode so podobne lastnostim eteričnega olja, vendar v manj izraženi obliki, zato pa je v njej več aktivnih snovi, topnih v vodi.


Ker so cvetne vode nežne, so izvrstno sredstvo za osvežitev in navlažitev kože, z njimi pa tudi uravnavamo pH kože, zaradi česar jih pogosto priporočam kot čistilno/osvežilno sredstvo po maskah, ki kožo očistijo in nahranijo. Večina cvetnih vod deluje proti bakterijam in virusom. Z njimi lahko občutljivo ali poškodovano kožo razkužimo manj agresivno kot s čistilnimi sredstvi ali z losjoni, ki vsebujejo alkohol.

 

KAKO UPORABIMO CVETNO VODO?

Cvetno vodo lahko nanesete na obraz dvakrat na dan. Z njo navlažite vato ali pa jo prelijte v pršilko in popršite po obrazu, vendar pazite, da ne bo zašla v oči. Pustite, da se cvetna voda posuši na zraku. Lahko jo tudi dodate kopeli kot univerzalen tonik za kožo (3 žlice), včasih pa jo lahko namesto vode uporabite pri pripravi mask iz gline (poiščite prispevek na našem blogu).


Kamilice

Zelo blaga cvetna voda, primerna za vse vrste kože; deluje proti vnetju, blaži in čisti; primerna za kožo, ki je bila preveč časa izpostavljena soncu ali vetru.


Muškatna kadulja

Primerna za suho in starajočo se kožo ter kožne težave, povezane s pretiranim nihanjem ravni hormonov in z meno.


Vrtnica (rožna voda)

Primerna za vse vrste kože, še posebej za starajočo se kožo; uravnava pH kože, kožo osveži in napne.


Nepozebnik

Primerna za vse vrste kože; kožo napne in osveži.


Plavica

Glejte opis pri kamilicah. To cvetno vodo pogosto uporabljamo za nego kože okoli oči, ker v nasprotju z večino drugih cvetnih vod ne peče, če pride vanje.


Rožmarin

Uravnava pH kože in osveži vse vrste kože; primerna tudi za lase; poživlja krvni obtok.


Sivka

Primerna za vse vrste kože, vendar kožo nekoliko osuši in hladi; primerna za kožo, pretirano izpostavljeno soncu ali vetru; izvrsten lasni tonik.


Pomarančni cvetovi

Primerna za vse vrste kože, še posebej za suho in občutljivo kožo; deluje proti vnetju; izvrstno sredstvo proti rozacei.


Cvetna voda ni le dišeča tekočina, temveč pravo darilo narave, ki lahko vaši koži podari sijaj in svežino brez umetnih dodatkov. Priprava cvetne vode je preprosta, a vznemirljiva kozmetična spretnost, ki vam omogoča, da se poglobite v čudoviti svet cvetlic in njihovih blagodejnih lastnosti. Ne glede na to, ali se odločite za pripravo rožne vode za osvežitev kože, sivkine vode za pomiritev duha ali vrtnične vode za nego obraza, bo cvetna voda zagotovo postala nepogrešljiv del vaše lepotne rutine.


Vabimo vas, da se prepustite naravi, se povežete z njenimi čudovitimi darovi in dovolite cvetni vodi, da oživi vašo kožo in duha. Naj cvetna voda postane vaš zvesti spremljevalec na poti do zdrave in srečne kože ter vas vedno spominja na čarobnost narave in njene neskončne blagodejne moči.