Z naravnimi rastlinskimi izdelki, ki kožo pomirjajo, mehčajo in nahranijo, na preprost način poskrbimo za naše roke. Z redno domačo manikuro in pedikuro zlahka poskrbimo za močne in zdrave nohte, gladko in navlaženo kožo na rokah ter mehko in voljno kožo na stopalih. Poskrbimo, da bomo imeti pri roki naravni izdelek, ki takoj olajša težave s suho obnohtno kožico, izsušeno kožo na rokah ali stopalih.

Roke in stopata zmasirate z večjo količino kreme za roke in si čez noč nadenite lahke bombažne rokavice ali nogavice. Zjutraj bo koža neverjetno mehka!


Tedenska nega rok in stopal

Roke in stopala vam bodo hvaležni za vsakotedensko nego. Tu je nekaj nasvetov.

- Po potrebi odstranimo lak za nohte.

- Večjo skledo napolnimo s toplo vodo ali kopeljo za stopala (stran 125). Stopala namakamo 15.-20 minut, da se koža očisti in zmehča. Če uporabljamo kopel, stopala speremo s toplo vodo.

- V manjšo skledo nalijemo malo tople vode. Dodamo žličke mila za roke in žličke rastlinskega glicerina ter premešamo. Konice prstov namočimo za 5 minut v toplo vodo, da se obnohtna kožica zmehča ter da odstranimo umazanijo in površinske madeže. Temeljito splaknemo s toplo vodo. 4. Nanesemo sladkorni ali solni piting ter narahlo zmasiramo roke in prste, da odstranimo odmrle celice in navlažimo kožo. Temeljito splaknemo s toplo vodo. Ta korak ponovimo tudi na stopalih. Pilingi so odlični za odstranjevanje madežev, umazanije in odmrle kože.

- Na obnohtno kožico in pod nohte nanesemo manjšo količino kreme za obnohtno kožico ali nosilnega olja (na primer olivnega olja ali mandljevega olja). Kožico s paličico nežno potisnemo nazaj. Nikoli je ne režemo s ščipalkami ali škarjicami za nohte.

- Nohte po potrebi s škarjicami obrežemo do želene dolžine. 6. Morebitne brazde zgladimo s pilico za glajenje površine nohta. 7. Konice nohtov s piko narahlo spilimo do želene dolžine. 8. Roke in stopala zmasiramo z večjo količino goste kreme za roke. Kreme ne speremo.

Če je obnohtna kožica suha ali natrgana jo večkrat dnevno natremo z malo olivnega olja, da bo vedno mehka in voljna.


Nega prstov na nogah

Naša stopala zelo garajo in se lahko hitro utrudijo. To se zgodi zaradi predolge hoje, ker so stopala utesnjena v čevljih, ker ves dan stojimo ali ker jim je prevroče. Zatorej si zaslužijo osvežujoč odmor, da se sprostijo in si opomorejo. Recepti za mazilo, losjon in kremo za roke na naslednjih straneh so primerni tudi za stopala.

Za popolno manikiro uporabljamo pilico, škarjice in paličico za nohte.

Domači losjon ali krema je lahko redka ali tekoča. ko jo prvič zmešamo, zato počakamo najmanj eno uro, da se popolnoma ohladi in zgosti do ustrezne teksture in konsistence.


Skrb za lepe roke

Za nego rok in nohtov lahko uporabljamo celo vrsto domačih kozmetičnih izdelkov.

Pilingi za roke: po navadi so na osnovi sladkorja ali soli in mešani z negovalnimi nosilnimi olji. Odluščijo odmrle kožne celice, umazanijo, madeže in odstranijo vonje ter razkrijejo  svilnato, voljno in gladko kožo. Za občutljivo kožo je najprimernejši sladki piling, saj lahko solni piling nežno kožo peče ali draži. Uporabljamo jih lahko večkrat tedensko.

Razkužita za roke: najboljše razkužilo za roke vsebuje najmanj 65% etanola. Številna komercialna razkužila za roke vsebujejo sumljive kemikalije, ki so lahko zdravju škodljive. Če etanolu dodamo malo rastlinskega glicerina in eteričnega olja dobimo razkužilo, ki lepo diši in kožo tudi navlaži

Olja za nohte in obnohtno kožico: z njimi oživimo suhe, krhke in natrgane nohte. Vsebujejo bogata nosilna in eterična olja, ki negujejo obnohtno kožico in spodbudijo rast močnih, zdravih nohtov. Vsak noht pred spanjem samo zmasrarno z eno kapljico olja. Na enak način lahko zmehčamo obnohtno kožico, kadar delamo manikiro.

Losjoni, kreme in mazila za roke: preprečujejo izsušitev kože na rokah in jih ščitijo. Mazila so pogosto izdelana iz zeliščnih olj. Za najboljše rezultate je priporočilo, da losjone, kreme in mazila uporabljamo po vsakem umivanju rok in pred spanjem.

Vir: 200 receptov, nasvetov in tehnik za naravno lepoto; Shannon Buck