Laški smilj, znanstveno znan kot Helichrysum italicum, je rastlina, ki navdušuje z vsestranskimi uporabnimi lastnostmi in prijetnim vonjem. Priljubljena je zaradi svojih zdravilnih učinkov in široke uporabe v kozmetični industriji ter kulinariki.

Ta dragocena rastlina, ki uspeva predvsem v sredozemskem podnebju, se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini in kulinaričnih običajihS svojo sposobnostjo preživetja v sušnih pogojih in bogatim naborom zdravilnih sestavin je laški smilj pravi zaklad narave, ki ga cenijo tako znanstveniki kot ljubitelji naravnih izdelkov.

V tem prispevku bomo raziskali izvor, značilnosti in številne uporabe te izjemne rastline, ki je postala nepogrešljiva v mnogih področjih našega življenja.Laški smilj, poznan tudi pod imeni Božja strešca, molova roža, neven in smilje, je rastlina iz družine nebinovk (Asteraceae). Izvira iz južne Evrope, kjer uspeva na suhih in sončnih mestih.


Opis laškega smilja in kje ga najdemo

Gre za gosto košato, do 1 meter visoko vednozeleno rastlino s srebrnkasto sivimi, lepljivimi črtalastimi listi. Njeni cvetovi so temno rumeni in tvorijo okrogle glavice v navideznih kobulih. Laški smilj najbolje uspeva na sončnih rastiščih s prepustnimi tlemi, kjer lahko v celoti izrazi svoje zdravilne in estetske lastnosti.

Laški smilj zahteva posebno nego: po cvetenju ga je potrebno močno obrezati in ga zalivati le malo. Razmnoževanje poteka s potaknjenci poleti.

Mladi listi in poganjki so odlični za začinjanje riža, omak in mesnih jedi. Vejice na hitro pokuhamo skupaj z jedjo in jih pred serviranjem odstranimo. Posušeni cvetni kobuli in poganjki se pogosto uporabljajo v cvetličarstvu, rastlina pa je primerna tudi za oblikovno obrezovanje ozkih živih mej.

Listi laškega smilja oddajajo prijeten vonj po kariju, kar še povečuje njegovo uporabnost in priljubljenost.


Laški smilj v kozmetiki

Laški smilj je v kozmetiki zelo cenjen zaradi svojih številnih blagodejnih lastnosti. Eterično olje, pridobljeno iz te rastline, je bogato z antioksidanti in protivnetnimi spojinami, kar ga naredi idealnega za nego kože. Uporablja se v izdelkih za nego starajoče se kože. Poleg tega deluje pomirjujoče na razdraženo kožo.

Vlažilne kreme in serumi z izvlečki laškega smilja kožo globinsko navlažijo in ji povrnejo elastičnost. Njegova prijetna aroma, podobna vonju po kariju, prispeva k sprostitvi in zmanjšanju stresa, zaradi česar se pogosto uporablja tudi v aromaterapiji in masažnih oljih. Laški smilj je tako zaradi svojih številnih pozitivnih učinkov nepogrešljiva sestavina v naravni in terapevtski kozmetiki.


Pri kozmetičnih izdelkih iz smilja je ključno, da je izvleček smilja resnično kakovosten in vsebuje vse zdravilne učinkovine, ki so prisotne v rastlini. Za dosego vseh pozitivnih in anti-age učinkov na kožo so namreč potrebne različne učinkovine, ki delujejo v sinergiji in zagotavljajo želene rezultate proti staranju kože.

Naslednji bistven korak je formulacija kreme, ki se hitro in učinkovito vpije v kožo. Naša koža je sestavljena iz več sto plasti celic in krema mora prodreti globoko v te plasti, da celice lahko absorbirajo zdravilne učinkovine smilja. Te učinkovine pomagajo preprečevati prezgodnje staranje in pospešujejo obnovo celic.