Balzami za lase vsebujejo rastlinska olja, ki lasem vračajo mehkobo in sijaj, česar samo umivanje ne zagotovi. Lasje postanejo mehki in voljni, zato jih lažje češemo in oblikujemo.  Ker vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, lahko taki balzami ukrotijo tudi najbolj podivjane lase.


Osnovni naravni balzam za lase

Sestavine:

• 2 žlici jojobinega olja

• 2 žlici emulgirajočega voska NF

• 1/2 žličke stearinske kisline

• 1/2 žličke tekočega lecitina

• 120 ml destilirane vode

• 3o kapljic eteričnega olja sivke

Količina: i6o ml 


Kako balzam pripravimo

1. V ognjevarno stekleno merilno posodico damo jojobino olje, emulgirajoči vosek, stearinsko kislino in tekoči lecitin. Merilno posodico postavimo v lonec, v katerem rahlo vre nekaj centimetrov vode. 

2. V drugo ognjevarno stekleno merilno posodico vlijemo destilirano vodo. Postavimo jo v drug lonec, v katerem rahlo vre nekaj centimetrov vode. 

3. Obe mešanici segrejemo na 7o °C, da se olje in vosek premešata. Obe merilni posodici previdno vzamemo iz vroče vode. 

4. Mešanico olja in voska prelijemo v skledo in mešamo z ročnim mešalnikom pri nizki hitrosti. Eno minuto ji z mešanjem pri nizki hitrosti dodajamo vodno mešanico. Hitrost mešalnika zvišamo in mešamo še 5 minut ali dokler temperatura mešanice ne pade pod 38 °C. 

5. Dodamo eterično olje sivke in mešamo še 5 minut pri visoki hitrosti. Mešanico prelijemo v sterilno stekleničko ali čisto reciklirano stekleničko balzama. Hranimo v hladilniku in porabimo v 2 tednih. 


Način uporabe: lase umijemo s šamponom in nanje od korenin do konic nanesemo večjo količino balzama. Pustimo učinkovati 2-5 minut in temeljito splaknemo s toplo vodo.