Zdravi in negovani nohti ne le estetsko dopolnjujejo videz rok, temveč tudi odražajo splošno stanje našega zdravja. 


V rokah se skriva edinstvena zgodba vsakega posameznika, pri čemer so nohti prav gotovo ena od najpomembnejših poglavij. Zdravi in negovani nohti ne le estetsko dopolnjujejo videz rok, temveč tudi odražajo splošno stanje našega zdravja. Čeprav so nohti pogosto izpostavljeni različnim vplivom okolja, načinu življenja in prehranjevalnim navadam, imajo številne osebe težave z ohranjanjem njihovega zdravega videza. Velik izziv pa predstavljajo tudi novi lahki in tehnike lepljenja ter podaljšanja nohtov, ki do le-teh velikokrat niso nič kaj prijazni.


V tem članku bomo raziskali ključne vidike, kako doseči in ohraniti zdrave nohte, ter kako skrbeti zanje na način, ki presega zgolj estetski vidik. Odkrili bomo povezavo med stanjem nohtov in splošnim zdravjem ter podali praktične nasvete za nego, ki bodo koristili tako vašim nohtom kot tudi celotnemu telesu. Zavedanje pomena zdravih nohtov ni le kozmetična prioriteta, temveč tudi odsev skrbi za zdrav način življenja.


Noht je prozorna rožena plošča, ki leži na nohtni posteljici, z nohtno matico na korenu in obdan z nohtnima gubama ob straneh. Nohti rastejo vse življenje, hitreje pri otrocih, nosečnicah, poleti, podnevi, ob poškodbah. Na rokah rastejo 4x hitreje kakor na nogah. Spremembe na nohtih povzročajo notranji in zunanji dejavniki. Nohti se lahko značilno spremenijo zaradi: dednih dejavnikov, poškodb, okužb, kožnih bolezni, tumorjev notranjih organov, neprimerne prehrane, zdravil... Katere spremembe lahko nastanejo pri nohtih:


Vraščen noht nastane zaradi anatomskih značilnosti, zaradi nepravilnega striženja ali nošenja

neprimerne obutve.

Krempljast noht nastane pri starejših ljudeh zaradi pretesne obutve. Noht ni več prozoren, je

zadebeljen, zakrivljen navzdol kakor papagajev kljun.

Vdolbinice nastajajo ob raznih kožnih boleznih, npr.: luskavici.

Cepljenje nohtov, vzdolžno in horizontalno na prostem delu nastane zaradi kemijskih in

mehanskih vplivov, redkeje zaradi hipotiroze, pomanjkanja vitaminov A ali B oz. podhranjenosti.

Odstopanje nohta od nohtne posteljice se začne na prostem nohtnem robu ali ob straneh. Pod nohtom se nabira roženina in umazanija, kar noht obarva rumeno-rjavo.

Glivična infekcija je najpogostejša težava na nohtih. Je nalezljiva okužba, ki ji povzročajo dermatofiti in glive kvasovke. Glivice imajo rade toplo in vlažno okolje in napadejo, kadar je oslabljena odpornost, oz. pri motnjah prekrvavitve. Pogostost okužbe z leti narašča, pogosteje pa doleti športnike, obiskovalce kopališč in savn. Napadeni del nohta se spremeni, je odebeljen, porumeni, se drobi. Raste počasneje in odstopa od nohtne posteljice. Pri pregledu zdravnik ugotovi ali gre za glivično okužbo ali ne.


GUMMLEY - ZDRAVI NOHTI


Za ohranjanje zdravih nohtov je potrebno izvajati ustrezno nego ter slediti zdravim življenjskim navadam. Tu je nekaj koristnih nasvetov:


Uravnotežena prehrana: Zdravi nohti zahtevajo hranila, kot so biotin, vitamin E, kalcij, železo in cink. Vključite v prehrano živila, bogata s hranili, kot so oreščki, semena, ribe, zelenjava in mlečni izdelki.

Hidracija: Pijte dovolj vode, da ohranjate hidracijo telesa. To bo pozitivno vplivalo na stanje nohtov in preprečilo krhkost ter lomljenje.

Pravilna higiena: Redno umivajte roke in nohte z blagimi milnimi izdelki. Po umivanju poskrbite, da so nohti temeljito posušeni, saj vlažno okolje pod nohtom lahko spodbuja razvoj glivic.

Uporaba zaščitnih rokavic: Pri opravilih, ki vključujejo vodo, čistila ali kemikalije, nosite zaščitne rokavice, da preprečite poškodbe nohtov.

Pravilno striženje: Nohte redno strižite s kakovostnimi škarjami ali kleščami. Oblikujte jih naravno in se izogibajte preostrim vogalom, ki bi lahko povzročili vraščanje nohtov.

Vlažilna krema za roke: Nanašajte vlažilno kremo za roke in nohte, da ohranjate kožo in nohte navlažene.

Izogibanje grizenju nohtov: To slabo navado opustite, saj grizenje nohtov povzroča poškodbe in lahko vodi do vnetij.

Redno masaža nohtov: Masaža nohtov in obnohtne kože spodbuja krvni obtok, kar lahko prispeva k boljši rasti nohtov.

Omejitev uporabe lakov za nohte: Če uporabljate lak za nohte, poskrbite, da je kakovosten in brez škodljivih kemikalij. Poleg tega pustite nohte občasno "dihati", brez nanosa laka.

Redno preverjanje zdravja: Spremljajte morebitne spremembe na nohtih, kot so madeži, izbokline ali spremembe barve. Te spremembe lahko nakazujejo težave z zdravjem, ki jih je treba pravočasno prepoznati in obravnavati.

S pravilno nego in zdravimi življenjskimi navadami lahko ohranjate močne, zdrave nohte, ki bodo odražali vaše splošno dobro počutje.


Nega rok in stopal

Za nego rok in nohtov lahko uporabljamo celo vrsto domačih kozmetičnih izdelkov.

Pilingi za roke: ponavadi so na osnovi sladkorja ali soli in mešani z negovalnimi nosilnimi olji. Odluščijo odmrle kožne celice, umazanijo, madeže in odstranijo vonje ter razkrijejo svilnato, voljno in gladko kožo. Za občutljivo kožo je najprimernejši sladkorni piling, saj lahko solni piling nežno kožo peče ali draži. Uporabljamo jih lahko večkrat tedensko.

Razkužila za roke: najboljše razkužilo za roke vsebuje najmanj 65 etanola. Številna komercialna razkužila za roke vsebujejo sumljive kemikalije, ki so lahko zdravju škodljive. Če etanolu dodamo malo rastlinskega glicerina in eteričnega olja, dobimo razkužilo, ki lepo diši in kožo tudi navlaži.

Olja za nohte in obnohtno kožico: z njimi oživimo suhe, krhke in natrgane nohte. Vsebujejo bogata nosilna in eterična olja, ki negujejo obnohtno kožico in spodbudijo rast močnih, zdravih nohtov. Vsak noht pred spanjem samo zmasiramo z eno kapljico olja. Na enak način lahko zmehčamo obnohtno kožico, kadar delamo manikiro.

Losjoni, kreme in mazila za roke: preprečujejo izsušitev kože na rokah in jih ščitijo. Mazila so pogosto izdelana iz zeliščnih olj. Za najboljše rezultate je priporočljivo, da losjone, kreme in mazila uporabljamo po vsakem umivanju rok in pred spanjem.


RECEPT:   Krema za utrjevanje obnohtne kožice in nohtov z arganovim oljem in granatnim jabolkom.

Ta bogata in kremasta nega za nohte in obnohtno kožico je zelo negovalna in deluje kot zaščita.

Sestavine:

• 1 žlica koritejevega masla

• 1 žlica lanolinovega olja

• 1 zvrhana žlica čebeljega voska

• 1 žlica olja iz pečk granatnega jabolka

• 1 žlica arganovega olja

• '1/4 žličke vitamina E (olje)

• 3 kapljice absoluta vrtnice

Količina: približno 4o ml

 

Priprava

1. V stekleno merilno posodico, ki jo postavimo v lonec, v katerem vre nekaj centimetrov vode, odmerimo karitejevo maslo, lanolinovo olje in čebelji vosek, da se sestavine stopijo, in občasno premešamo.

2. Odstavimo z ognja, merilno posodico pustimo v vroči vodi in umešamo olje iz pečk granatnega jabolka, arganovo olje, vitamin E in absolut vrtnice.

3. Merilno posodico vzamemo iz vode in jo na zunanji strani obrišemo s krpo, da ni mokra.

4. Mešanico previdno prelijemo v manjši stekleni kozarec ali pločevinasto posodico.

Način uporabe: malo kreme nanesemo na koren nohta ter vtremo v obnohtno kožico in noht.


Ob zaključku našega raziskovanja o zdravih nohtih želimo poudariti, da lepa manikira ni le estetski cilj, temveč tudi pokazatelj celostne skrbi za svoje zdravje. S pravilno prehrano, ustrezno higieno, redno nego in pozornostjo na morebitne spremembe na nohtih lahko posamezniki pripomorejo k ohranjanju močnih, sijočih nohtov. Sprejetje zdravih življenjskih navad in preprostih negovalnih praks je ključno za doseganje trajne lepote in zdravja nohtov. Zato vabimo vse bralce, da si vzamejo čas zanje, saj so zdravi nohti ne le odsev posameznikove skrbi zase, temveč tudi ključ do notranjega dobrega počutja.