Nečista in mastna koža

Koža se lahko v veliki meri čisti sama, vendar ima tudi to svoje meje. Ogrci so lojni čepi, ki zamašijo izvodila oziroma pore. Če se vanje naselijo bakterije, se vnamejo. V puberteti, pa tudi v nekaterih drugih življenjskih obdobjih, poteka hormonska preobrazba celotnega telesa: spremeni se presnova in duh odkriva nove daljave. Lahkotnost otroških dni se spreminja v individualno zastavljeno življenje. V tem obdobju se naučimo resnično sprejemati sami sebe in vse, kar že poznamo, zagledamo z novimi očmi. Vse to je pogosto povezano z negotovostjo, kar se lepo odraža tudi v odzivu kože. Za zdravljenje aken in nečiste oziroma mastne kože je torej nujno, da najprej začnemo sprejemati predvsem sami sebe — zraven pa sodi seveda spoznanje, da je nečista koža vedno posledica notranjega očiščevanja.

Akne je treba zdraviti celostno: z zdravo prehrano in preprečevanjem zaprtosti. Pri tem so v veliko pomoč sveže stisnjeni sokovi in presna ter s samoniklimi zelišči obogatena vsakdanja hrana. Nečista, mastna koža z velikimi porami potrebuje posebno nego in temeljito, vendar nežno čiščenje. Žal se te težave prepogosto lotevamo preveč agresivno, in to se zgodi prav v primeru, ko človek težko prenaša sam sebe in bi se nadležnih mozoljev rad čim hitreje znebil. A pomembno je biti potrpežljiv, saj sicer zaradi aken lahko ostanejo trajne brazgotine. Za vsakdanjo nego je zelo pomembno blago čiščenje brez mila.


Nega takšne kože

Sestavine morajo biti vedno popolnoma naravne, čiste in neoporečne. Čim manj sestavin ima krema, tem manj alergena je. Pri nevrodermitisu je priporočljiva visoko kakovostna krema iz vrtnic ali olje iz cvetov vrtnic na osnovi biološkega jojobinega olja ali olja iz šipkovih semen. Zelo primerno je tudi čisto konopljino ali svetlinovo olje iz prvega hladnega stiskanja. Najbolje je, če kdaj pa kdaj uporabljate eterična olja, ki jih koža zelo dobro prenaša in ki izrazito blažijo: dobro se je izkazala na primer krema na osnovi cvetov pomarančevca, slezenovca, ognjiča ali kamilice, obogatena z blago protivnetnim eteričnim oljem, kot so olje sivke, iz cvetov vrtnice, sandalovine, bozvelije ali kanange (ilang ilang) ali pa s subtilno esenco.

Po vsakem stiku z vodo je treba kožo namazati s kremo ali z oljem, zlasti po kopanju. Mazanje telesa z oljem pred obiskom bazena je dobra zaščita. Vendar takšnega tipa kože ne smemo negovati le od zunaj, saj bi sicer prenehala sama uravnavati količino maščobe in vlage. Notranje jo je priporočljivo dodatno negovati s čajem iz cvetov črne detelje. Ko uporabite novo sestavino, vedno prej naredite preizkus, ali jo dobro prenašate (glejte okvir na naslednji strani). Kreme s sintetičnimi vonji, barvami in konzervansi ter drugimi škodljivimi snovmi ne pridejo v poštev. Če bi radi uporabljali tonik za obraz, potem izberite rožno vodo brez alkohola in konzervansov iz cvetov vrtnice, brškina ali sivke.

Neugodne so tudi sintetične barve za lase in preparati za trajno kodranje. Suha in luskasta koža ne prenese niti pilinga (odstranjevanja odmrle kože). Pri njenem celjenju niso v pomoč niti solarij in intenzivno sončenje niti uporaba sintetičnih krem za sončenje. 

NARAVNA KREMA Z OGNJIČEM - NAROČI ZDAJ