Po čem se nočna krema razlikuje od dnevne? Večina nočnih krem preprosto vsebuje več maščobe kot dnevne. Poleg tega imajo navadno različne dodatke — učinkovine, ki naj bi podprle naravni proces obnavljanja v koži. Vprašanje pa je, ali koža ponoči res potrebuje več maščobe kot podnevi. Odgovor se glasi: da in ne. Maščoba naj bi kožo predvsem varovala, in to je podnevi mnogo pomembneje kot ponoči. Po drugi strani pa lahko koži, ki ji čez dan nenehno grozi izsušitev, zelo dobro dene, če vsaj ponoči dobi več maščobe. Postavimo si še drugo vprašanje: Ali imajo učinkovine v nočnih kremah res "regenerativni" vpliv, ki si ga želimo? In zakaj naj bi se ta čudež dogajal ravno ponoči?


Kako se koža med spanjem obnavlja

Tudi presnova v koži - tako kot v vseh drugih organih telesa - poteka po neki notranji uri. Kronobiologija (iz grške besede chronos »čas«), dokaj nova znanstvena veja, je odkrila, kako ta ura deluje. Vedeti pa moramo tudi, da delitev celic v zarodnem sloju skrbi za neprekinjeno obnavljanje celotne vrhnjice.

Nos potrebuje zelo malo kreme, saj tukaj lojnice same poskrbijo za "koži prijazno nego".

Čez dan poteka celična delitev mnogo počasneje, z malo energije. Pospeši se šele po približno 18. uri in doseže višek med 22. in 24. uro. Tak bioritem si lahko razumljivo razložimo: čez dan imajo prednost pri preskrbi z energijo predvsem mišice in notranji organi, saj morajo biti sposobni opravljati vse gibe in predelati sprejeto hrano. Med nočnim počitkom to ni več potrebno, tako da se zdaj hranilne in gradbene snovi lahko porabijo za nastajanje novih celic in za popravila starih

Ponoči je koža povsem pripravljena na obnavljanje. Nočne kreme naj bi podpirale ta naravni proces regeneracije.


Ali nočne kreme lahko pospešujejo regeneracijo

Ni malo strokovnjakov s področja kozmetike, ki na vprašanje pritrjujejo. Njihovi argumenti so: Čez dan je koža izpostavljena tolikšnemu na-poru, da ne bi mogla sprejemati še učinkovin. Poleg tega so te hranilne snovi zvečer tudi zato mnogo koristnejše, ker je bioritem tedaj tako in tako v fazi obnavljanja in lahko dodatne snovi iz kreme bolje uporabi. Vse to zveni zelo verjetno, a je vendarle sporno, saj temelji na predpostavki, da kozmetične učinkovine dejansko prodrejo do zarodnega sloja, kjer jih žive celice sprejmejo ter porabijo za gradnjo novih. Da bi jim to uspelo, bi pravzaprav morale premagati številne naravne ovire v koži. Poleg tega tudi menijo, da posegi v naravno delovanje kože - in za to pri spravljanju regenerativnih" učinkovin vanjo tudi gre morda sploh niso tako zaželeni. Konec koncev je glavna naloga kože, da ščiti organizem pred vdorom tujih snovi. Zato: živahno obnavljanje kože je vsekakor najpametneje doseči in ohranjati z zdravim načinom življenja.  




Zakaj je potrebna posebna nočna krema

Glavni razlog, zakaj uporabljamo ponoči drugačne nočne kreme za obraz kakor čez dan, je svetlobna zaščita. Ta je podnevi nujna, ponoči pa od-več. Zakaj bi torej koži ponujali nekaj, česar sploh ne potrebuje. Se zlasti, ker UV-filtri prodrejo v kožo, tako da pridejo majhne količine v krvni obtok in s tem v organizem. To verjetno ni nevarno, saj so vse filtrske substance glede škodljivosti po zakonu natančno preverjene. Kljub temu je pametneje, da telesu ne dovajamo kemikalij, kadar od njih nima nobene koristi. Zelo smiselna pa je uporaba posebne nočne kreme v primeru, ko je koža po naravi  zelo suha in vpije mnogo maščobe, ker je sama premalo proizvaja. Ali pa tedaj, ko je zaradi zunanjih vplivov bolj  suha kot običajno. Na primer po bolezni, pozimi ali tudi, če se je rožena plast kože: med poletnimi počitnicami zdebelila in ji lastna maščoba ne zadošča, da bi bila polt gladka in mehka.

Kdaj nočne kreme ne potrebujemo Če je koža mastna in nagnjena k nečistočam. V takem primeru zadošča lahek vlažilni preparat, kakršnega uporabljamo za mastno kožo tudi podnevi. Tudi če imamo normalno  ali mešano kožo, se vsaj za  sredinski del obraza kdaj pa  kdaj lahko odpovemo nočni  kremi. 

Kako smiselni so preparati za nego »za dan + noč« Takih izdelkov je veliko — zaradi izrazite težnje, da bi bila kozmetična nega čim enostavnejša. Kdor se Čez dan lahko odpove svetlobnemu filtru in ponoči dodatni maščobi, bo s tem dobil, kar želi. Predvsem mladi koži, ki ni ni-ti premastna niti presuha, s takim izdelkom gotovo ne moremo povzročiti nevšečnosti. Treba je preprosto preizkusiti. Odločujoče je, ali se koža pri tem dobro počuti.


Ali lahko kožo tudi »prenasitimo«

Nekatere ženske se bojijo, da se bo njihova koža zaradi preobilja dobrih učinkovin »polenila« in ne bo videti lepa, če bodo z nego prekinile. Druge spet ugotavljajo, da je njihova koža postala tako lačna, da ji ni nikoli dovolj kreme. Dermatološke raziskave dejansko kažejo na to, da koža lahko postane zasvojena s kozmetičnimi sredstvi. To se lahko zgodi predvsem tedaj, če preparat vsebuje snovi, zara-di katerih je koža na površju sicer gladka in mehka, prikrito pa razdražena. Kakor hitro takšen izdelek prenehamo uporabljati, se razdraženost, ki so jo doslej zadrževale ostale snovi v izdelku, pokaže v ob-liki iritacij in »vlečenja«. Vse to izgine, takoj ko kožo znova na-mažemo. Tukaj pomaga samo eno: zamenjati kozmetični izdelek! Če je koža preveč »lačna maščobe«., kozmetičarke svetujejo, naj jo počasi navadimo na manj mastne kreme. To pomeni: vsak drugi dan uporabimo. kremo, ki vsebuje manj maščobe, zelo mastno pa sčasoma popolnoma opustimo. Rahe občutek vlečenja je na začetku čisto normalen.


Vir: Freundin - Lep obraz, DZS