
Cimet je značilna začimba s
toplim in sladkim vonjem, ki že stoletja ni le nepogrešljiva sestavina
kulinaričnih mojstrovin, temveč se ponaša tudi z raznolikimi koristmi. Njegova
zgodovina sega v daljno preteklost, saj so ga cenili že v starodavni Kitajski,
kjer so mu pripisovali pozitivne lastnosti. Danes je cimet v uporabi po vsem
svetu in je zelo priljubljen. V tem prispevku bomo raziskali skrivnosti cimeta,
dodali pa smo tudi priročen recept za cimetovo olje.
Zgodovina cimeta
Mnogi trdijo, da je cimet eden izmed prvih izdelkov v človeški zgodovini, s katerimi se je trgovalo. Zagotovo pa je bil ena izmed prvih začimb, ki je s trgovskimi karavanami in z ladjevjem povezovala svet. O tem priča tudi ime najstarejše nam znane trgovske poti, ki so jo imenovali »Cimetova pot«. Vse kulture, ki jih poznamo iz zadnjih 6.000 let, so uporabljale cimet: od kitajske, sumerske, feničanske in perzijske, do egipčanske in grške ter na koncu tudi evropske kulture, kot jo poznamo danes. Danes je to za mnoge le ena izmed začimbnic, ki popestri ali kuhanega vina. Omenjajo v stari zavezi. V drugi Mojzesovi knjigi Gospod opozarja Mojzesa, naj ne pozabi prinesti iz Egipta miro in cimet.
Z njim so mazilili kralje, faraone in svečenike. Navadni smrtniki še pomislili niso, da bi ga uživali.
Kaj je cimet?
Obstaja več različnih vrst
cimeta, razlike med njimi pa niso majhne. V kuhinji se od nekdaj uporabljata
pravi, t. i. cejlonski cimet (Cinnamomum verum), ali kitajski oziroma cimet
cassia (Cinnamomum cassia). Cassia je bližnji sorodnik pravega cimeta, ima bolj
intenzivno in ostro aromo, vendar pa ni tako okusen in je cenejši. Prav iz tega
razloga je skoraj vse, kar poznamo v času globalne trgovine, cimet cassia. Cimet
je tropsko drevo iz družine lovorovk, ki zrase od 8 do 12 metrov visoko, vendar
ga na plantažah gojijo večinoma kot monokulturo v obliki grmov, ki ne presežejo
dveh metrov. V kuhinji se od nekdaj
uporabljata pravi, t. i. cejlonski cimet in cimet cassia.
Kar poznamo kot začimbo, o
katerem govorijo tradicionalne medicine, je v resnici podskorja, ki jo lupijo v
rednih časovnih presledkih s poganjkov, starih leto do dve leti. Ta skorja nato
24 ur fermentira, potem pa z nje postrgajo zunanjo plast in olupijo notranjo.
Dobljeno tank( skorjo nato izmenično zlagajo drugo na drugo in posušijo. Iz teh
plasti na koncu zvije) paličice, kot jih poznamo pri nas. Vživite se v to drevo
in dojeli boste, da vseeno, ali vam delajo »piling« nekajkrat na leto ali
nekajkrat na mesec.
Znanstveni pogled na njegovo
sestavo je manj poetičen. Ker je cimet zelo raziskan in opisan tudi v
farmakopeji, so tudi njegovo sestavo zelo natančno proučili. cimet vsebuje 4 %
eteričnih med katerimi ima največji delež 60-75 cinamaldehid, sledijo 4
benzaldehid in kuminaldebid, fenoli, med katerimi je najbolj pomemben evgenol 4-
10 metilevgenol, pinen, felandren, cimem in kariofilen, evgenol acetat, cinamil
acetat ter benzil benzonat in linalol.
Tisto, kar naše nosnice zavonjajo
pri cimetu, je evgenol. Ista vonjava je značilna tudi za klinčke. V kitajskem
cimetu cassia ni evgenola, vsebuje pa večji delež cimetovega aldehida in
čreslovin, ki so »zaslužne« za boli grenek okus. Cimet vsebuje dišavo kumarin. Iz
pestre cimetove sestave izhaja tudi zelo širok spekter delovanja.
Ima močen aromatičen vonj s
sladkimi podtoni. Dobro se meša z oljem pomaranče in mandarine, muškatnim
oreščkom, kumino, ingverjem in nageljnovimi žbicami. Je prisoten v mnogo
zdravilih stare hudske in moderne kitajske medicine. Cimet ima izjemno širok
spekter delovanja in je zato primeren za odpravo številnih težav.
V literaturi najdemo primerjavo,
da je sivka mati začimb, rožmarin oče, cimet je verjetno vaški vrač, ki iz
rokava vedno potegne rešitev, ko zmanjka odgovorov in poti. Ja, cimet bi lahko
bil vrač, saj je čaroben, prava rešitev za odpravljanje mnogih težav. Da je
nekako božanski, dokazuje tudi njegova uporaba v verskih obredih.
Arabci ga uporabljajo za
maziljenje, stari Egipčani so ga uporabljali pri daritvi bogovom, omenjen pa je
tudi v Svetem pismu - cimet je bil sestavni del olja, ki ga je Mojzes po
naročilu Boga pripravil za sveto maziljenje. V kozmetiki ga lahko uporabljamo v
vseh izdelkih. Ne uporabljamo ga med nosečnostjo.
PEELING ZA TELO S CIMETOM
Recept za cimetovo masažno olje
20 g olja oreščkov makadamije
20 g lanenega olja
20 g konopljinega o[ja
20 g sezamovega olja
20 g sojinega olja
20 g sončničnega olja
2 ml eteričnega olja cimeta
Cimet se s svojo bogato zgodovino
in številnimi koristmi izkaže kot izjemna začimba, ki nas osvaja tako s svojim
okusom kot tudi z blagodejnimi vplivi. Kljub temu, da ga pogosto povezujemo z
okusnimi sladicami in toplimi napitki, je cimet tudi pravi čudež narave, ki
lahko podpre naše dobro počutje. Skozi leta postaja cimet vse bolj cenjen ne le
v kulinaričnem svetu, ampak tudi v kontekstu zdravega življenjskega sloga.
Preden se naslednjič posladkate s cimetovo aromo, se zavedajte tudi njegovih številnih korist. Cimet namreč ni le začimba, ampak prava zakladnica naravnih dobrot, ki lahko pomembno prispeva k vašemu splošnemu blagostanju. Odkrijte čare te čarobne začimbe in jo vključite v svojo prehrano in življenje.
Napišite komentar