Arnika, zelišče s številnimi odličnimi lastnostmi, je že stoletja v središču pozornosti naravnega zdravljenja. V tem prispevku se bomo posvetili različnim načinom uporabe arnike v pripravkih, prav tako bomo pogledali kako se jo nabira in suši. Žal pa je arnika zaradi prekomernega nabiranja in slabega upravljanja travnikov že zelo ogrožena rastlina. Prav tako arnike ne moremo gojiti doma.

Od tinktur do kopeli in masažnih olj, raziskali bomo enostavne recepte, ki vam bodo pomagali izkoristiti vse koristi, ki jih arnika ponuja. Pridružite se nam na poti odkrivanja moči tega čudovitega zelišča in izvedeli boste, kako ga lahko vključite v svojo vsakodnevno rutino za izboljšanje zdravja in počutja.


Latinsko ime Arnica montana nam pove, da ta lepotica najraje raste v hribih.


Poznamo jo tudi pod imeni gorska svetlica, gorska cvetlica, resnica, materni koren, volčji zob. Sama rastlina je trajnica, ki jo najdemo na travnikih, pašnikih, planinskih tratah in visokih blatnih in nekoliko višjih predelih. Ima značilne svetlo rumene cvetne koške, ki se poleti razcvetijo na visokih dlakavih steblih.

V Sloveniji je na številnih koncih že izginila, najdemo jo na Rogli, na prelepih travnikih Pohorja. To je prastara zdravilna rastlina in je trajnica, če se cvetovi preveč pobirajo, se ne osemeni več. Drugi velik problem pri rasti arnike je v tem, da se košenice zaraščajo, tretji pa v tem, da arnike montane, gorske arnike ne moremo gojiti.


Rastlina namreč hoče rasti v simbiozi z drugimi rastlinami na tisti mikroklimi, ki jo je sama izbrala. Sadike pridejo iz semena, če jo  posejemo in to zelo hitro, vendar potem noče uspevati. Arnika montana se tako ne more gojiti. Goji pa se druga vrsta, tako imenovana ameriška arnika, vendar ta nima istih učinkovin kot jih ima arnika, ki raste v naravi.  V glavnem se uporabljajo le cvetovi, manj se uporablja cela rastlina in korenika.

 

Kdaj nabiramo arniko?

Rumene arnikine koške nabiramo od konca aprila do junija, jih takoj hitro posušimo v zračnem in temnem prostoru pa tudi hraniti jo moramo na temnem mestu. Že od nekdaj velja za učinkovito ljudsko zdravilo, ki ne bi smelo manjkati v nobeni hiši. Deluje podobno kakor kamilica in ognjič, samo da je veliko močnejša. Uporabljamo jo največ kot tinkturo. Nikoli je ne kuhamo, jo samo parimo.

 

Kaj arnika vsebuje?

Arnikini posušeni cvetovi vsebujejo aktivne učinkovine kot so grenčine, protivnetne seskvit-erpenske laktone, med katerimi je najbolj zdravilen helenalin, flavonoide in eterična olja.

 

MAZILO Z ARNIKO


Arnika - recepti

 

Tinktura samo za zunanjo uporabo

60 gramov arnikinih cvetov prelijemo z dvema skodelicama čistega alkohola, ki ga kupimo v lekarni. To pustimo stati 10 dni v temnem prostoru, nato alkohol precedimo ter ga temeljito iztisnemo iz arnikinih cvetov. Pri uporabi žličko tinkture razredčimo v dveh skodelicah vode. V to mešanico namočimo bombažno gazo ali obvezo in si jo za 10 minut položimo na mesto. Postopek ponovimo od tri do petkrat dnevno.

 

Krepčilna kopel z arniko:

Za pripravo blagodejne zeliščne kopeli z arniko boste potrebovali 200 g sladkorja, 100 g grenke soli (Epsom sol) in 3 žlice tinkture arnike. Vse skupaj vsujte v kad s toplo vodo, ročno premešajte in se nato v kopeli namakajte 20 minut.

 

Recept za masažno olje z arniko

Za izdelavo masažnega olja iz arnike potrebujete 100 g suhih cvetov arnike, ki jih prelijete s 500 ml kvalitetnega hladno stiskanega olja (olivno ali arganovo olje …). Vse sestavine postavite v kozarec za vlaganje, dobro zaprite in postavite na sončno mesto. Po treh tednih olje precedite in ga prelijte v sterilno temno steklenico. 

 

V zaključku tega članka smo razkrili le nekaj od mnogih načinov, kako lahko arnika obogati vaše življenje z naravnimi lastnostmi. Sposobnost arnike, da pomaga in prispeva k splošnemu počutju, je vredna pozornosti in vključitve v vašo vsakodnevno rutino.

Za še več informacij, receptov ter koristnih nasvetov spremljajte naše e-novice, kliknite in se naročite tukaj. Tam boste lahko redno prejemali sveže vsebine o zdravju, naravnem zdravljenju in uporabi zelišč. Naročite se na naše e-novice in skupaj bomo stopili na pot naravnega in celostnega zdravja.


Opozorilo: Arnika ni primerna za notranjo uporabo. Je zaščitena rastlina, zato je v naravi dovoljeno nabirati samo njene cvetne listke.