Vsak tip kože potrebuje vlago. Naravna vlažilna sredstva na rastlinski osnovi naredijo kožo neverjetno mehko in voljno ter ji zagotovijo tudi dragoceno zaščito pred zunanjimi vplivi.  Vlažilna sredstva za obraz zlahka prilagodimo lastni koži, tako da zmešamo svoja najljubša hranljiva rastlinska olja, maslo, eterična olja in zeliščne ekstrakte, in koža na obrazu in vratu bo zdrava in opazno sijoča.

Poskusite
Če imate zelo suho ali zrelo kožo, vtrite vanjo dve ali tri kapljice olja za obraz in vrh tega nanesite bogato kremo za obraz, da kožo še dodatno navlažite in zaščitite.

Kako nanašamo vlažilna sredstva

Namen vsakega vlažilnega sredstva je, da kožo navlaži in zaščiti. Potem ko jo očistimo in nanjo nanesemo tonik, na čelo, lica, nos, brado in vrat nanesemo za grah velike kančke vlažilnega sredstva. S konicami prstov ga nežno in z majhnimi krožnimi gibi vtremo v kožo na obrazu in vratu. Masiramo približno eno minuto, dokler se popolnoma ne vpije. Čez dan jih uporabljamo bolj varčno, čez noč pa nanesemo večjo količino.


Pripravimo emulzijo

Če je koža suha, je vlažilno sredstvo na osnovi emulzije odlična izbira za navlažitev kože. Če ste kdaj sami delali majonezo, veste, kakšen je postopek izdelave emulzije. To je trajna in stabilna mešanica olja in vode, ki se običajno ne mešata najbolje. Najpogostejši sestavini za izdelavo vlažilnih krem in losjonov sta čebelji vosek in emulgirajoči vosek. Skupaj ustvarita trajno vez med oljem in vodo, zato je končni izdelek stabilen in se posamezne sestavine ne ločijo. Za zgoščevanje in emulgiranje naravnih kozmetičnih izdelkov se pogosto uporabljajo stearinska kislina, tekoči lecitin, lanolin, ksantanski gumi in guarski gumi.


Izbira ustreznega vlažilnega sredstva

Vlažilna sredstva uvrščamo v dve glavni skupini: ena imajo oljno osnovo, druga vodno. V vsaki skupini obstajajo še posebne vrste. Spodnja tabela prikazuje, katere vrste vlažilnih sredstev so primerne za posamezne tipe kože.


Balzami za obraz: izdelani so iz nosilnih olj, masla, voskov in eteričnih olj. Lahko jih nanašamo na cel obraz, kožo pa izjemno zaščitijo in navlažijo. Primerni so za zrelo, suho, normalno in občutljivo kožo.

Mazila za obraz: izdelana so iz zeliščnih nosilnih olj, voskov in eteričnih olj. So zelo bogata, zagotavljajo pa takojšnjo zaščito in globoko hidratacijo. Z njimi pogosto blažimo in lajšamo lažja kožna stanja in razdraženo kožo. Primerna so za zrelo, suho, normalno in občutljivo kožo.

Olja za obraz: izdelana so iz zeliščnih nosilnih olj, čistih nosilnih olj in eteričnih olj. Že majhna količina zadošča, zato varčno z njimi! Primerna so za vse tipe kože. Kožo uravnovesijo, pomirijo, navlažijo in zgladijo.

Losjoni za obraz: izdelani so kot emulzija vodne in oljne faze. Niso tako gosti kot kreme in jih koža lažje vpije. Vsebujejo večji delež vode kot oljnih sestavin. Primerni so za normalno, mešano, mastno in nečisto kožo.

Kreme za obraz: izdelane so kot emulzija vodne in oljne faze. Kreme so gostejše kot losjoni in ponavadi vsebujejo večji delež olja kot vode. Primerne so za suho, zrelo, normalno in občutljivo kožo.

Poskusite
Nekaj kapljic hranljivega olja za obraz (stran 94) pred spanjem vtremo v suho, natrgano obnohtno kožico, in nohti bodo zjutraj navlaženi in zdravi.

Najboljša krema za obraz

Če ne želite izdelati svojega pripravka lahko uporabite že preverjeno kremo za obraz z aloe vero, ki bo vaš obraz razvajala in zaščitila. Naravno kremo smo pripravili na osnovi lasne preverjene recepture. Preizkusilo jo je že več kot 5000 uporabnic, saj je bila tudi del prodajne akcije Lojtr'ca domačih v Lidlu. Krema je bogata z negovalnimi olji in masli, ki hranijo in negujejo kožo. Dodan ji je gel aloe vere, ki izdatno vlaži izsušeno kožo in pomirja razdraženo in občutljivo kožo obraza in rok.


NAROČI ZDAJ


Izdelajte svojo kremo

V stekleno merilno posodico, ki jo postavimo v lonec, v katerem vre nekaj centimetrov vode, odmerimo olivno olje, naribani čebelji vosek in tekoči lecitin. Počakamo, da se vosek popolnoma razpusti ter premeša z oljem in lecitinom. Odstavimo z ognja in mešanico prelijemo v ognjevarno skledo, da se ohladi na 20-24 °C. 2. Destilirano vodo segrejemo na 20-23 °C. 3. Ko sta obe fazi enake temperature, začnemo z ročnim mešalnikom pri srednji hitrosti umešavati mešanico olja/voska/lecitina. Po kapljah prilivamo toplo destilirano vodo. Mešamo še približno 5 minut ali dokler se tekočina ne začne zgoščevati in emulgirati. 4. Prelijemo v sterilno posodico in ohladimo. Hranimo v hladilniku in porabimo v 2 tednih.

Pozor: čebelji vosek mora biti drobno nariban, da se bo zlahka razpustil.

Poskusite: • olje za obraz kot olje za obnohtno kožico • mazilo za obraz, da zgladite razcepljene konice in štrleče lase • kremo za obraz kot pomirjajočo kremo za stopala • losjon za obraz kot zelo vlažilni losjon za telo

 

VIR: Shanaon Buck; 200 receptov, nasvetov in tehnik za naravno lepoto