Pri skrbi za svojo kožo je ključnega pomena izbira pravih pripravkov, ki ustrezajo njenemu tipu in trenutnemu stanju. Razumevanje svoje kože nam omogoča, da ji zagotovimo ustrezno nego in jo ohranjamo v optimalnem stanju, kar je ključno za dolgotrajen mladosten videz.

Normalna koža

Označena kot »normalna«, vendar je v resnici redkost po končani puberteti. Značilna je po dovoljšnji vlažnosti, pravilni napetosti mišic, uravnoteženi celični presnovi in dobri prekrvavitvi. Kljub svoji privlačnosti potrebuje tudi normalna koža redno nego, usmerjeno v ohranjanje njenega videza in stanja. Redno čiščenje, toniranje, vlaženje ter občasni piling in uporaba obraznih mask so ključni koraki za ohranjanje zdrave normalne kože.

Suha in občutljiva koža

Suha koža izvira iz nezadostnega izločanja loja, medtem ko je dehidrirana koža povezana z nizko vsebnostjo vode. Oboje zahteva posebno nego, ki vključuje zaščitna sredstva in redno vlaženje. Občutljiva koža, ki je pogosto nežna in ranljiva, prav tako potrebuje redno nego z zaščitnimi in vlažilnimi sredstvi.

Zrela koža

Zrela koža se pojavi s staranjem, a pravilna in redna nega lahko podaljša njen mladosten videz. S starostjo koža izgublja prožnost, pojavljajo se gube, lise in madeži. Kljub naravnim procesom staranja lahko s preprečevanjem nepotrebnega izpostavljanja sončnim žarkom, zdravo prehrano in obvladovanjem stresa ohranjamo kožo čvrsto in lepo.

Mastna in mešana koža

Mastna koža, običajna med mladostniki, zahteva posebno pozornost zaradi možnosti aken in ogrcev. Pri odraslih lahko predstavlja težavo z neenakomernim tonom, mozolji in razširjenimi porami. Mešana koža, ki združuje mastne in suhe predele, zahteva uravnoteženo nego brez agresivnih kozmetičnih sredstev.


Normalna koža

Tako imenovana »normalna« koža v resnici sploh ni normalna oziroma običajna, saj jo imajo skoraj izključno samo otroci, po končani puberteti pa le še redki posamezniki. Za kožo teh srečnežev je značilno, da vsebuje dovolj vode ter ima pravilno napetost mišic, uravnano celično presnovo in dobro prekrvitev. Normalna koža je privlačnega videza in naravne barve, je mehka in prožna. Njena površina ima fino teksturo, ni zgubana niti okrog oči in je brez lis ali madežev ter široko razprtih por. Vendar tudi normalna koža potrebuje nego. V nasprotju z drugimi tipi kože, kjer je treba z nego odpravljati različne tegobe in pomanjkljivosti, je treba z nego normalne kože predvsem ohranjati njen videz in dobro stanje. Podobno kot druge tipe je treba tudi normalno kožo takoj zjutraj in zvečer pred spanjem temeljito očistiti. K osnovni vsakodnevni negi kože po vsakem čiščenju sodita še toniranje in vlaženje. Za ohranitev zdravja sta pri normalni koži priporočljiva tudi občasni (na vsakih štirinajst dni) piling obraza ter uporaba obrazne maske ali obloge (enkrat na teden).


Suha in občutljiva koža

Suha koža je posledica nezadostnega izločanja loja, ki nastaja v žlezah lojnicah in je naravno vlažilo in mazilo za kožo. Izsušena je tudi dehidrirana ah uvela koža, ki vsebuje premalo vode. Uveli koži na splošno primanjkuje vlage; to pomeni, da je lahko tudi mastna koža dehidrirana in zato izsušena ali suha. Zaradi pomanjkanja loja ima suha koža manjšo sposobnost zadrževanja vlage, zato je pogosto sočasno suha in dehidrirana ali izsušena. Suha koža je največkrat nežna, fina in tanka z ozkimi porami. Sončni žarki, veter in dež jo lahko močno poškodujejo ali pospešijo nastanek gub. Zato potrebuje za dobro kondicijo učinkovita zaščitna sredstva in redno vlaženje. Občutljiva koža je praviloma zelo nežna in ranljiva, zato - podobno kot suha koža - potrebuje redno nego z zaščitnimi in vlažilnimi sredstvi.


NEGOVALNA KREMA Z ALOE VERO - KLIKNI IN NAROČI

Zrela koža

Zrela koža je koža starejših ljudi - nastane zaradi naravnih procesov staranja in se prej ali slej pojavi pri vsakomer. Vsi tipi kože namreč doživljajo spremembe zaradi staranja, zdravstvenega stanja, razmer v človekovem okolju ter načina prehrane in življenja. Zato je treba občasno znova ugotoviti svoj tip kože, saj lahko normalna koža. postane suha ali občutljiva, morda pa se je le postarala in se spremenila v zrelo. Staranje telesa in tudi kože je naraven življenjski proces, vendar lahko s pravilno nego tudi zrela koža dolgo ostane lepa. S staranjem se vsi življenjski procesi upočasnijo, tkiva se počasneje obnavljajo, koža pa izgublja prožnost in postaja vse bolj mlahava. Zrela koža je nagubana, na njej se začnejo pojavljati lise, madeži in starostne pege; okrog oči pa je vse več žarkastih gub. Koža izgublja mladostno napetost in lepoto, zaradi njene uvelosti se na obrazu vse bolj kažejo obrisi kosti, globoke gube pa nastajajo zlasti na mejah med obraznimi mišicami. Vendar ne gre obupati! Procesi staranja potekajo postopoma, znamenja staranja pa se pri nekaterih ljudeh pojavijo šele v pozni starosti. S pravilno in redno nego kože lahko staranje kože upočasnimo. Naša koža se bo staranju laže upirala, če se bomo izogibali nepotrebnemu nastavljanju sončnim žarkom, če bomo izbrali zdravo prehrano in se izogibali stresu.


Mastna in mešana koža

Mastna koža je tegoba številnih mladostnikov, saj je praviloma povezana s pojavljanjem aken in podkožnih ogrcev. Takšna koža se pri odraščajočih najstnikih razvije zato, ker se med puberteto v njihovih telesih dogajajo velike spremembe (zlasti v delovanju žlez z notranjim izločanjem, ki vplivajo tudi na izločanje loja. V tem burnem razvojnem obdobju se lahko mladostniki  tolažijo le s tem, da te težave S kožo prej ali slej minejo in da se bo mastna koža starala počasneje kot normalna ali suha.

Mastno kožo imajo lahko tudi odrasli. Zanjo je značilen neprijeten, zanemarjen videz, včasih z aknami in zelo pogosto z mozolji, podkožnimi ogrci, lisami in madeži ter razširjenimi porami. Na otip je koža mastna in bleščeča, včasih je debela in groba. Z ustreznimi eteričnimi olji lahko brez težav odstranimo madeže, ki nastanejo na mastni koži.

Ljudje z mešano ali kombinirano kožo imajo na obrazu mastno kožo razporejeno v obliki črke t (na čelu, po nosu in bradi), drugje na obrazu pa je koža najpogosteje suha. Kdor ima mastno kožo ne sme podleči skušnjavi, da bi jo čistil z močnimi kozmetičnimi sredstvi, saj takšni pripravki pogosto vsebujejo alkohol ali druge kemične snovi, ki s kože odstranijo nečistoče, vendar je uspeh le začasen.


Skrb za kožo je naložba v lastno dobro počutje in dolgoročno ohranjanje lepega videza. Razumevanje svojega tipa kože je ključno izhodišče za izbiro pravih negovalnih pripravkov. Ne glede na to, ali imate normalno, suho, občutljivo, zrelo, mastno ali mešano kožo, pravilna in redna nega je ključ do zdrave in sijoče kože.

Pomembno je razumeti, da je vsak tip kože edinstven in zahteva prilagojeno nego. Pri izbiri kozmetičnih izdelkov bodite pozorni na sestavine, ki ustrezajo potrebam vaše kože. Poleg tega redno čiščenje, toniranje, vlaženje in uporaba dodatnih tretmajev, kot so pilingi in maske, igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravega videza kože.

Za konec vam ponujamo recept za negovalno kremo, ki bo vaši koži povrnila vitalnost. Ne pozabite, da je nega kože celovit proces, ki zahteva potrpljenje in doslednost. Z redno nego, zaščito pred zunanjimi vplivi in zdravim življenjskim slogom lahko vaša koža ostane čudovita in mladostna. Sledite preprostim smernicam, posvetite se svoji koži, in uživajte v dolgotrajnem zdravju in lepoti svoje kože.

 

Najboljša osnovna krema s čebeljim voskom

Sestavine:

* 65 ml olivnega olja

* 2 žlički čebeljega voska, fino naribanega

* 1 žlička tekočega lecitina

* 60 ml destilirane vode

Količina: približno 150 ml

RECEPT:

1. V stekleno merilno Posodico, ki jo postavimo v lonec v katerem vre nekaj centimetrov vode, odmerimo olivno olje, naribani čebelji vosek in tekoči lecitin. Počakamo, da se vosek popolnoma razpusti ter premeša oljem in lecitinom. Odstavimo z ognja in mešanico prelijemo V ognjevarno skledo, da se ohladi na 20-24 °C.

2. Destilirano vodo segrejemo na 20-23 °C.

3. Ko sta obe fazi enake temperature, začnemo z ročnim mešalnikom pri srednji hitrosti umešavati mešanico olja/voska/lecitina. Po kapljah prilivamo toplo destilirano vodo. Mešamo še približno 5 minut ali dokler se tekočina ne začne zgoščevati in emulgirati.