Skoraj vsaka kultura po svetu se
lahko pohvali z dolgo zgodovino uporabe tinktur kot učinkovitih naravnih
pripravkov. Čeprav so se različne tehnike priprave in uporabe tinktur skozi
stoletja razvijale, je njihova osnovna filozofija ostala nespremenjena: izvleči
najboljše iz rastlin in narave za podporo človeškemu zdravju. V tem članku bomo
raziskali skrivnosti tinktur, načine priprave ter njihovo uporabo za ohranjanje
zdravja in blaginje. Pridružite se nam na navdihujočem potovanju v svet tinktur
in odkrijte, kako lahko te močne eliksirje vključite v svoje vsakdanje
življenje.
Nekatere snovi v rastlinah, kot
so smola, alkaloidi in sestavine, ki so na splošno topne v maščobi, se ne
topijo v vodi, temveč samo v alkoholu. Zato je pri nekaterih receptih zelo
primerna kombinacija vodnega izvlečka in alkoholne tinkture, da iz rastline
dobimo jim več učinkovin.
Kaj je tinktura in kako jo pripravimo?
Tinkturo izdelamo predvsem iz
svežega rastlinskega materiala: v tem primeru ji rečemo pratinktura, da jo
ločimo od tinkture posušenega materiala. Zaradi večje preglednosti v tem
priročniku govorimo samo o tinkturah. Velika prednost je zelo dolga, skoraj
neomejena trajnost, saj rastlinske učinkovine ostanejo vezane v alkoholu.
Tinkture moramo vedno shranjevati na temnem, tako da imamo odlične rastlinske
izvlečke pri roki tudi pozimi.
V zdravilni kozmetiki so tinkture
zelo zaželene nosilke učinkovin. Če potrebujete tinkturo, pa nočete zaužiti
alkohola, pripravite blažji kisov izvleček. Ta je še posebej primeren za
otroke, ljudi z okvarjenimi jetri in nekdanje alkoholike. Svež rastlinski
material lahko namočite v kakovosten biološki jabolčni kis. Tinkture na tej osnovi
nimajo tako dolgega roka trajanja.
Upoštevajte tudi, da jih morate v
primerjavi z alkoholnimi uporabiti dvakrat več, torej na 5 kapljic alkoholne
tinkture 10 kapljic kisove tinkture. Poleg kisove tinkture lahko drugače
vplivajo na konsistenco kozmetike kot alkoholne. Pri pripravi kisove tinkture
upoštevajte recept, opisan spodaj. Zaradi kisline posode ne zaprite s kovinskim
pokrovčkom, temveč raje s plutovinastim.
Osnovni recept za pripravo tinkture
Sterilen kozarec napolnite s
svežimi in v primernem času (na primer oh mlaju) nabranimi rastinami, in sicer ¼
do 1/2 . Splaknite samo zelo umazane dele korenine in jih potem hitro in temeljito
posušite. Lahko pa jih naberete in pustite nekaj časa, da se osušijo, in nato
prst temeljito otresete. Suho ali še rahlo vlažno prst lahko odstranite tudi s
krtačo. Surovine naj bodo skratka čim bolj čiste. Drobne cvetove in tiste
uporabite cele, večje korenine in lubje nalomite ali narežite na manjše dele. Nato
v kozarec dolijte visokoodstotni alkohol. Primerna so od 30- do 90-odstotna
sadna žganja ali alkohol [vinski cvet) kontroliranega biološkega porekla. Če
pri roki nimate drugega, uporabite tudi vodko. Počakajte najmanj 2-4 tedne in
tinktura je pripravljena. Takrat jo Zrečite [najbolje ob polni luni). Pazite,
da bodo rastlinski deli ves čas prekriti z da ne ovenijo. Drobni cvetovi in
listi se ne bodo dvignili nad gladino, če boste manjše kozarce, v katerih
material ostane tesneje skupaj. če nimate druge možnosti, lahko uporabite tudi
posušene rastline. Posušenega rastlinskega materiala lahko zaradi veliko
manjšega deleža vode odmerite manj. Smole, na primer mire ali bozvelije, morate
namakati najmanj 6 mesecev. Velja pravilo: čim bolj usnjat ali smolnat je neki
del rastline, tem močnejši alkohol moramo dodati in tem daljši je čas
namakanja:
• drobni listi in cvetovi: od 28-
do 36-odstotni alkohol, namakamo najmanj 2-4 tedne
• tisti, cele rastline in večji
cvetovi: od 36- do 40-odstotni alkohol, najmanj 3-5 tednov
• korenine, lubje, les in usnjati
listi: od 60- do 70-odstotni alkohol, najmanj 4-8 tednov
• smole: 96-odstotni alkohol,
najmanj 6 mesecev.
Tinkture so bogat del dediščine
narave, ki nas spremlja skozi stoletja in mnogo različnih kultur. Njihova
zgodovina nas opominja na moč rastlin in narave, ki so že od nekdaj služile kot
vir zdravja in blaginje. Kljub modernemu napredku ostajajo tinkture pomemben
del alternativnih in holističnih pristopov k zdravju.
Danes, v svetu, ki se vedno bolj
ozira k naravi in išče naravne rešitve, tinkture ostajajo privlačna možnost za
tiste, ki si želijo podpreti svoje zdravje na naraven način. Njihova
raznolikost in vsestranskost omogočata, da se prilagodijo različnim potrebam
posameznika. Vendar pa je pomembno, da se pri uporabi tinktur posvetujete s
strokovnjakom za zdravje, saj imajo lahko različna zelišča in rastline različne
učinke in kontraindikacije.
Tinkture nas spominjajo, da je
narava dragocen vir zdravja, ki ga moramo ceniti in spoštovati. V svetu, ki se
vedno bolj zaveda pomena ohranjanja okolja in iskanja trajnostnih rešitev, so
tinkture tudi odraz naše želje po bolj naravnem in uravnoteženem življenjskem
slogu.
Ne glede na to, ali ste izkušen zeliščar ali pa šele začenjate raziskovati svet tinktur, se vam obeta razburljivo potovanje v svet narave, ki vas lahko pripelje do boljšega počutja in večje povezanosti z naravo. Spoznajte moč tinktur in se prepustite čarom narave.
Napišite komentar