Skoraj vsaka kultura po svetu se lahko pohvali z dolgo zgodovino uporabe tinktur kot učinkovitih naravnih pripravkov. Čeprav so se različne tehnike priprave in uporabe tinktur skozi stoletja razvijale, je njihova osnovna filozofija ostala nespremenjena: izvleči najboljše iz rastlin in narave za podporo človeškemu zdravju. V tem članku bomo raziskali skrivnosti tinktur, načine priprave ter njihovo uporabo za ohranjanje zdravja in blaginje. Pridružite se nam na navdihujočem potovanju v svet tinktur in odkrijte, kako lahko te močne eliksirje vključite v svoje vsakdanje življenje.

Nekatere snovi v rastlinah, kot so smola, alkaloidi in sestavine, ki so na splošno topne v maščobi, se ne topijo v vodi, temveč samo v alkoholu. Zato je pri nekaterih receptih zelo primerna kombinacija vodnega izvlečka in alkoholne tinkture, da iz rastline dobimo jim več učinkovin.


Kaj je tinktura in kako jo pripravimo?

Tinkturo izdelamo predvsem iz svežega rastlinskega materiala: v tem primeru ji rečemo pratinktura, da jo ločimo od tinkture posušenega materiala. Zaradi večje preglednosti v tem priročniku govorimo samo o tinkturah. Velika prednost je zelo dolga, skoraj neomejena trajnost, saj rastlinske učinkovine ostanejo vezane v alkoholu. Tinkture moramo vedno shranjevati na temnem, tako da imamo odlične rastlinske izvlečke pri roki tudi pozimi.

V zdravilni kozmetiki so tinkture zelo zaželene nosilke učinkovin. Če potrebujete tinkturo, pa nočete zaužiti alkohola, pripravite blažji kisov izvleček. Ta je še posebej primeren za otroke, ljudi z okvarjenimi jetri in nekdanje alkoholike. Svež rastlinski material lahko namočite v kakovosten biološki jabolčni kis. Tinkture na tej osnovi nimajo tako dolgega roka trajanja.

Upoštevajte tudi, da jih morate v primerjavi z alkoholnimi uporabiti dvakrat več, torej na 5 kapljic alkoholne tinkture 10 kapljic kisove tinkture. Poleg kisove tinkture lahko drugače vplivajo na konsistenco kozmetike kot alkoholne. Pri pripravi kisove tinkture upoštevajte recept, opisan spodaj. Zaradi kisline posode ne zaprite s kovinskim pokrovčkom, temveč raje s plutovinastim.


Osnovni recept za pripravo tinkture

Sterilen kozarec napolnite s svežimi in v primernem času (na primer oh mlaju) nabranimi rastinami, in sicer ¼ do 1/2 . Splaknite samo zelo umazane dele korenine in jih potem hitro in temeljito posušite. Lahko pa jih naberete in pustite nekaj časa, da se osušijo, in nato prst temeljito otresete. Suho ali še rahlo vlažno prst lahko odstranite tudi s krtačo. Surovine naj bodo skratka čim bolj čiste. Drobne cvetove in tiste uporabite cele, večje korenine in lubje nalomite ali narežite na manjše dele. Nato v kozarec dolijte visokoodstotni alkohol. Primerna so od 30- do 90-odstotna sadna žganja ali alkohol [vinski cvet) kontroliranega biološkega porekla. Če pri roki nimate drugega, uporabite tudi vodko. Počakajte najmanj 2-4 tedne in tinktura je pripravljena. Takrat jo Zrečite [najbolje ob polni luni). Pazite, da bodo rastlinski deli ves čas prekriti z da ne ovenijo. Drobni cvetovi in listi se ne bodo dvignili nad gladino, če boste manjše kozarce, v katerih material ostane tesneje skupaj. če nimate druge možnosti, lahko uporabite tudi posušene rastline. Posušenega rastlinskega materiala lahko zaradi veliko manjšega deleža vode odmerite manj. Smole, na primer mire ali bozvelije, morate namakati najmanj 6 mesecev. Velja pravilo: čim bolj usnjat ali smolnat je neki del rastline, tem močnejši alkohol moramo dodati in tem daljši je čas namakanja:

• drobni listi in cvetovi: od 28- do 36-odstotni alkohol, namakamo najmanj 2-4 tedne

• tisti, cele rastline in večji cvetovi: od 36- do 40-odstotni alkohol, najmanj 3-5 tednov

• korenine, lubje, les in usnjati listi: od 60- do 70-odstotni alkohol, najmanj 4-8 tednov

• smole: 96-odstotni alkohol, najmanj 6 mesecev.


Tinkture so bogat del dediščine narave, ki nas spremlja skozi stoletja in mnogo različnih kultur. Njihova zgodovina nas opominja na moč rastlin in narave, ki so že od nekdaj služile kot vir zdravja in blaginje. Kljub modernemu napredku ostajajo tinkture pomemben del alternativnih in holističnih pristopov k zdravju.

Danes, v svetu, ki se vedno bolj ozira k naravi in išče naravne rešitve, tinkture ostajajo privlačna možnost za tiste, ki si želijo podpreti svoje zdravje na naraven način. Njihova raznolikost in vsestranskost omogočata, da se prilagodijo različnim potrebam posameznika. Vendar pa je pomembno, da se pri uporabi tinktur posvetujete s strokovnjakom za zdravje, saj imajo lahko različna zelišča in rastline različne učinke in kontraindikacije.

Tinkture nas spominjajo, da je narava dragocen vir zdravja, ki ga moramo ceniti in spoštovati. V svetu, ki se vedno bolj zaveda pomena ohranjanja okolja in iskanja trajnostnih rešitev, so tinkture tudi odraz naše želje po bolj naravnem in uravnoteženem življenjskem slogu.

Ne glede na to, ali ste izkušen zeliščar ali pa šele začenjate raziskovati svet tinktur, se vam obeta razburljivo potovanje v svet narave, ki vas lahko pripelje do boljšega počutja in večje povezanosti z naravo. Spoznajte moč tinktur in se prepustite čarom narave.