Čiščenje kože na obrazu

Z naravnimi rastlinskimi izdelki za čiščenje obraza lahko s kože nežno odstranimo ličita, nakopičen kožni loj in nečistoče. Če znamo izkoristiti moč rastlin, lahko kožo na blag način očistimo in hkrati nahranimo. Takšna polt bo izžarevala zdrav naravni sij in vitalnost.


Pripravki na vodni osnovi

Blagi zeliščni pripravki na vodni osnovi nežno umijejo in osvežijo kožo na obrazu, saj odstranijo nečistoče in koža zasije. Pripravki na vodni osnovi morda ne odstranijo ličil tako temeljito kot mila ali olja za čiščenje obraza, vendar so najboljša izbira za tiste, ki imajo suho ali občutljivo kožo, ki jo je treba le nežno umiti. Domačim receptom lahko dodamo hranljive in blage rastlinske sestavine, kot so cvetne vode, zelišča, tinkture, sadni sokovi, jabolčni kis in celo med.


Pripravki na osnovi mila

Vsebujejo naravni surfaktant, po navadi tekoče olivno milo, in očistijo kožo vseh nečistoč, ki mašijo pore, ličil in mastnega loja, ki se nabere na koži. Pripravke na osnovi mil zlahka prilagodite potrebam vsakega posameznega tipa kože. Dodamo jim lahko tudi druge sestavine, na primer glino za globinsko čiščenje; sladkor ali mandljevo moko, ki dodatno poskrbita za piling kože; eterična olja za razstrupljanje za tiste, katerih koža je nagnjena k nečistočam; alojo vero za tiste s suho kožo; rastlinska olja, na primer jojobino, pa lahko dodamo celo za suho kožo.


Pripravki na oljni osnovi

Glavne sestavine so hranljiva rastlinska in blagodejna eterična olja. Pripravki na osnovi olja so koncentrirani in ne vsebujejo vode. Odlični so za odstranjevanje trdovratnih ličil — celo okoli oči! Izsušeno, zrelo in občutljivo kožo lahko nežno očistijo, naredijo mehko in voljno. Izjemne rezultate pokažejo celo na mastnih tipih kože.


POPRAVITE

Naravni recepti ne vsebujejo konzervansov, zato je najbolje, da izdelke hranite v hladilniku ali vsaj poskrbite, da se jih ne dotikate s prsti ali umazanim priborom. Zanje so najprimernejše sterilne stekleničke z zamaškom, ki dobro tesni.


Čiščenje obraza s pripravki na oljni osnovi

Najboljši način je ta, da večjo količino olja nanesemo na suho kožo, ga vtremo v kožo in obrišemo z mehko blazinico ali krpico. Po želji ga lahko speremo s toplo vodo. Če imate občutljivo ali suho kožo, si pred spanjem obraz umijte s čistilom na osnovi mila, zjutraj pa s čistilnim tonikom ali oljem.


Čiščenje obraza s pripravki na vodni osnovi

Lahko jih velikodušno razpršimo po obrazu ali ustrezno količino pripravka nanesemo na bombažno blazinico in z njo nežno obrišemo kožo na obrazu, da jo osvežimo.


Naličena kože

Kožo, ki je močno naličena, bo morda treba z naravnimi sredstvi očistiti dvakrat. Najprej poskusite s čistilom na oljni osnovi, da ličila raztopite in odstranite, potem pa obraz umijte s čistilom na osnovi mila.


Čiščenje obraza s pripravki na osnovi mila

Na mokro kožo nanesemo manjšo količino pripravka na osnovi mila, ga s krožnimi gibi razmažemo po obrazu in temeljito speremo. Paziti moramo, da milo ne zaide v oči.


POSKUSITE

Če koža ni naličena, jo je treba le narahlo očistiti. Na blazinico kanemo le nekaj toplega hidrolata, da kožo navlažimo. Z blazinico potem temeljito, a zelo narahlo masiramo kožo, da odstranimo umazanijo in nečistoče, ki mašijo pore.


Vir: Shanon Buck: 200 receptov za naravno lepoto