Navadni rman - Achillea millefolium je trajnica in raste na travnikih in gozdnih obronkih. Nabira se tik po cvetenju, od junija do oktobra. Rastlina ima v sebi veliko eteričnega olja, v katerem sta azulen in lakton ahilein. Vsebuje tudi flavonoide, čreslovine, alkaloide, grenčine, slicilno kislino, tanin in kalij. V domačem zdravilstvu so poleg cvetov uporabni tudi listi.

V Sloveniji je Rman poznan po imenom Navadni rman in je precej razširjen. Najdemo ga na travnikih, ob robovih njiv, ob poteh in nasipih. Je trajnica, ki sodi v skupino košaric (Astereceae). Rman najprej požene liste. Po svojih listih je rman tudi dobil svoje ime – millefolium, kar v prevodu pomeni tisoč listen. Šele nato rman požene svoje steblo – žilavo, gladko in trdno. Na vrhu stebla se oblikujejo cvetni koški, ki so združeni v socvetju. Cvetovi rmana so beli ali pa nežno rožnati. Cveti vse od maja pa do prve slane.


Priprava čaja

1 žličko rmana prelijemo z 250 ml vrele vode, pokrijemo za 5 min, precedimo in pijemo največ 2 skodelici čaja na dan. Kura naj traja 6 tednov, nato pa vsaj 4 tedne čaja ne pijemo.


Obkladki

Pest rmana prelijte s 500 ml vrele vode, v njej namočite bombažno krpo, ki jo nato še toplo položite na poškodovano ali boleče mesto.


Kopel

Za pripravo sedežne kopeli 100 gramov svežega ali suhega rmana prelijemo z litrom vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 20 minut. Nato poparek precedimo in prilijemo vroči kopeli. Za pripravo kopeli celega telesa količino podvojimo. Kopanje naj traja deset minut.


Sveži sok

Dve pesti svežih rastlin prelijemo s 100 ml vode in vse skupaj zmeljemo v mešalniku. Sok nato odcedimo in ga pijemo med jedjo - štirikrat na dan po eno jedilno žlico.