Kako očistimo posrebreni jedilni servis

Večjo posodo od znotraj `oblečemo' z alu folijo. Nato vanjo vlijemo mlačno vodo ter dodamo 2 jedilni žlici sode bikarbone. Jedilni pribor damo v vodo, pustimo nekaj časa namakati, nato ga vzamemo iz vode ter dobro speremo pod tekočo vodo. Tako spran jedilni servis še dobro do suhega zbrišemo s krpo, najboljša je iz mikrovlaken in imamo tako rekoč nov jedilni pribor.

 

Proti vatasti uši

Vatasta uš je nadloga, ki napade sobne rast-line in se je stežka rešimo. Največja težava je v tem, da so rastline v prostoru, kjer ne moremo uporabiti agresivnih sredstev, saj lahko le ta škodijo stanovalcem. Učinkovit način, ki ne bo škodil pa je ta: v posodi z razpršilko zmešamo čisti alkohol (kupimo ga v lekarnah) in vodo v razmerju 1:2 ter temeljito poškropimo celo rastlino in tudi zemljo v kateri raste. Prav tako pomaga, če v razpršilo zmešamo tekoči prašek za ročno pomivanje posode in vodo, prav tako v razmerju 1:3 in temeljito poškropimo prizadeto rastlino ter zemljo v kateri raste. Zaradi preventive lahko postopek večkrat ponovite v razmiku 7 - 10 dni.


Z ogljem proti neprijetnemu vonju čevljev in oblačil

Veliko ljudi ima športne copate oziroma različna obuvala za športne aktivnosti kot so hokej, smučanje, drsanje, tek, pa tudi obleke, ki jih po vsakem treningu ali rekreaciji ne smemo oprati, imamo pa občutek, da zaudarjajo po potu. Pomagamo si lahko z ogljem. Ja, navadnim ogljem za žar. Ker pa je slaba stran oglja, da lahko pusti črni prah na obutvi in obleki, si pomagamo tako, da nekaj koščkov oglja damo v plastično vrečko, ki jo na vrhu zapremo, vseeno pa prebodemo z iglo na nekaj mestih ter postavimo v čevelj ali v rokav obleke. Neprijeten vonj bo izginil, oglja pa ne zavržemo, pač pa ga uporabimo pri prvi domači vrtni zabavi z žarom.

 

Kako odstraniti madeže nastale med peko v pečici

Pogosto se nam zgodi, da se v komaj dobro očiščeni pečici ob prvi uporabi po tem, naredi kakšen madež. Da se ne mučimo s čiščenjem celotne pečice, si pomagamo tako, da na madež takoj po peki natrosimo sol. Nastala bo lahka zapečena skorja, ki jo boste zlahka odstranili, ko se bo pečica ohladila. Lahko pa se zgodi, da ostane v pečici po peki neprijeten vonj. Tega se znebimo tudi tako, da v vročo pečico postavimo polovico sveže limone.

 

Pomladno eko čiščenje oken

Za sijoča okna lahko naredimo čistilo, ki bo brez kemikalij, tudi sami. Potrebujemo: 1 skodelico kisa l Q - 15 kapljic eteričnega olja limone ali pomaranče 1 dl vode Vse sestavine vlijemo v stekleničko z nastavkom za razprševanje, dobro premešamo in lahko začnemo s čiščenjem. Prav tako lahko za bolj sijoča okna uporabimo tudi časopisni papir. Namesto, da ga po tem, ko ga preberemo vržemo v smeti, ga uporabimo še za čiščenje oken. Je namreč veliko primernejši za brisanje šip kot papirnate serviete. Na šipah namreč ne pušča muck in drugih sledi, kot se nam dogaja pri uporabi papirnatih serviet. Dišeč naravni osvežilec v omarah s čevlji Obutev lahko tudi v omarah pušča neprijeten vonj. Tega se uspešno rešimo s kosom cedrovine, ki jo postavimo na dno omare. Cedrovina bo neprijetne vonjave čevljev nevtralizirala in pustila prav prijeten vonj v omari. Vse kar morate storiti je, da vsakih nekaj mesecev cedrovino prevlečete s smirkovim papirjem in vonj ter moč cedrovine bosta ponovno sveža.


Očistimo hladilnik

Ker je v hladilniku hrana, ki jo uživamo, priporočamo, da za čiščenje le tega uporabite naravna eko čistila. Eno takih je kis. Skodelico kisa vlijemo v tri litre vode in s tem umijemo hladilnik. Prav tako je za čiščenje hladilnika primerna soda bikarbona. Naredimo zmes vode in sode, ter s tem očistimo hladilnik. Mešanica bo v hladilniku pustila čist in prijeten vonj.

 

Oljni in mastni madeži na usnju

Oljni in mastni madeži na usnju so zelo odbijajoči in delujejo neurejeno. Iz vseh usnjenih stvari (tako sedežnih garnitur kot jaken, čevljev) lahko te madeže najenostavneje in najnaravneje odstranite z otroškim pudrom ali koruznim škrobom. Madež s čisto in suho kožo popivnajte kolikor se da, nato pa nanj potresite otroški puder ali koruzni škrob. Ta mora na madežu »delovati« najmanj štiri ure. Nato s čisto krpo odstranite prah in madež bo izginil.


Z gumicami okrasimo velikonočna jajca

Gumice pred barvanjem namestimo na jajca poljubno, nato jih pobarvamo (lahko skuhamo v čebulnih olupkih, špinači, ...) in ko so jajca suha, gumice odstranimo. Dobili borno različno okrašena velikonočna jajca.