Vzdrževanje in čiščenje hladilnika

Hladilnik obrišemo približno enkrat tedensko in to z vlažno krpo, ki smo jo namočili v toplo vodo in dobro oželi. Vse posode in steklenice iz hladilnika prav tako pobrišemo z vlažno krpo preden jih pospravimo nazaj v hladilnik. V kolikor se nam v hladilniku kaj polije, takoj pobrišemo z vlažno krpo, saj se nam lahko v nasprotnem primeru razvije plesen in neprijeten vonj. Vsake toliko časa pa hladilnik izklopimo, tako da potegnemo kabel iz vtičnice ter pobrišemo prah z mreže na zadnji strani hladilnika, saj bo le ta tudi bolje deloval.


Čiščenje shrambe

Ne glede na to ali imamo shrambo kot poseben prostor ali pa omaro za shranjevanje živil, moramo to vsaj enkrat mesečno temeljito očistiti, saj se lahko v nasprotnem primeru zaradi moke, drobtin, sladkorja, lepljivih steklenic, olja, zaredijo mrčes ali pa celo miši. Vsa živila vzamemo s polic, te temeljito očistimo, posebno smo pozorni na kote, nato pustimo odprta vrata, da se prostor posuši, potem pa zložimo živila nazaj na police. Lepljive in zamaščene steklenice in kozarce umijemo z vročo vodo, ki smo ji dodali čistilo. Speremo, obrišemo do suhega in šele nato postavimo nazaj na police. Naravno proti mravljam Mravlje so lahko zelo nadležne, še posebej, ko pridejo v stanovanje, ali na drevo, saj odlagajo ličinke, ki uničijo pridelek. Stezice po katerih hodijo mravlje potrosimo z zdrobljenimi listi lovorja ali cimeta, lahko stezice poškropimo s kisom ali limoninim sokom. Z orehovimi listi, ki jih nastavimo okoli vhoda bomo odgnali mravlje pa tudi ostali mrčes. Okoli drevesnih debel namažemo oviro iz lepljive želatine, saj mravlje ne morejo mimo lepljive ovire.


Naravno proti moljem

Ko oblačila shranimo do naslednje sezone jih moramo oprati, prezračiti ali pa izmenično dati v zamrzovalnik in ven, pa zopet v zamrzovalnik in ven, ... Ponovimo nekajkrat. Molji namreč ne marajo čistoče. Prav tako v omare postavimo odišavljene kose mila z eteričnimi olji sivke, cedre, kadulje, limone, lovorja, pačulija. Pomaga tudi sveža ali suha sivka. V kolikor so se škodljivci že naselili v omari, jih lahko odstranimo samo tako, da jih uničimo, poškodovan tekstil odstranimo, ostalega pa še enkrat operemo ali očistimo.


Zmanjšajmo porabo vode

Pazljivi moramo biti pri malenkostih in porabo vode lahko zmanjšamo tudi za polovico: Roke si bomo dobro umili, če jih bomo temeljito namilili. Roke si lahko milimo pri zaprti pipi, ki jo odpremo šele, ko si milo splahnemo. Tudi pri prhanju bodimo varčni in zaprimo pipo, ko se milimo ter jo ponovno odprimo, da se splahnemo. Pri britju si v zaprt umivalnik nalijte nekaj vode, da boste splahnjevali britvico, prihranek bo občuten. Poleti je voda iz pipe lahko kar topla, še , posebej, če cevi niso dobro izolirane. Zato vsi kar nekaj časa puščamo teči vodo, da priteče bolj hladna in tako lahko izgubimo tudi do 10 litrov vode. Pametneje je imeti poleti v hladilniku plastenko z vodo, ki bo ves čas prijetno hladna in osvežujoča. Tudi deževnico je pametno izkoristiti, saj jo lahko uporabimo za zalivanje okrasnih rož in vrtov. In kako jo nalovimo: ob vznožje žlebov namestimo sode ali večje posode, kamor se bo stekala deževnica. Zelo pomembno pa je, da vsake toliko preverite vse pipe in tesnila, da voda ne odteka po nepotrebnem, prav tako moramo biti pozorni na kotličke v straniščih, da voda ne teče ter namestiti kotliček s polovičnim odtokom vode.