Naravni deodorant uravnoveša stanje občutljivega predela pod pazduhami, ne da bi zamašil pore v koži. Številni klasični deodoranti  in sredstva proti potenju vsebujejo aluminij in še druge grobe in nenaravne sestavine, ki lahko naredijo več škode kot koristi. Če deodorant izdelamo ga lahko naredimo po lastni meri, tako da sami izberemo sestavine in eterična olja.


Pogoste sestavine v naravnih deodorantih

Alkohol: protibakterijska in nosilna tekočina za eterična olja in ekstrakte v tekočih deodorantih.

Gel aloje vere: blažilna tekoča osnova za tekoče deodorante.

Sago: vpija vlago in mokroto. Pridobivamo ga iz rastline Maranta arundinacea, uporablja pa se za trde deodorante in tiste v prahu.

Soda bikarbona: vpija znoj in nevtralizira neprijetne molekule vonja. Kakavovo maslo: zgosti trde deodorante in vlaži kožo. Kokosovo olje: zgosti trde deodorante in vlaži kožo.

Koruzni škrob: vpija vlago. Uporablja se za trde deodorante in tiste v prahu.

Eterična olja: prijetno odišavijo podpazduhe in zagotavljajo zaščito pred bakterijami, ki povzročajo neprijetne vonjave. Koža v podpazduhah je zelo občutljiva, zato eterična olja dodajamo razredčena v koncentraciji 1,5 % ali še manj.

Kaolin: vpija vlago s kože. Uporablja se za trde deodorante in tiste v prahu.

Karitejevo maslo: zgosti trde deodorante in vlaži kožo.

Rastlinski glicerin: blažilna tekoča osnova za vezavo drugih sestavin in vlaženje kože.

Vitamin E (olje): neguje kožo in deluje kot antioksidant, ki pripomore k obstojnosti olj v kozmetičnih izdelkih. Ekstrakt virginijskega nepozebnika: protibakterijska in nosilna tekočina za eterična olja in ekstrakte v tekočih deodorantih.


Naravni deodorant Salvia - Klikni in naroči zdaj


Kristali

Kot naravni deodoranti se pogosto uporabljajo naravni mineralni kristalni kamni. Pridobivajo jih iz usedlin mineralnih soli in jih zloščijo, da so na vrhu gladki in zaobljeni. Ta del navlažimo z vodo in se namažemo pod pazduho. So zelo učinkoviti, saj en 9o-gramski kamen zdrži tudi celo teto.

Večkratna uporaba

Naravni deodoranti ne zavirajo potenja, zato jih je morda treba uporabiti večkrat dnevno, da se ne razvijejo neprijetne vonjave.

Dajte mu čas

Preden se navadite na naravni deodorant, lahko traja tudi nekaj dni, če ste nanj prešli z običajnega kupljenega deodoranta. Vedeti morate, da naravni deodoranti delujejo drugače, kot ste morda vajeni, in tudi občutek je drugačen. Telesu in čutom dajte čas, da se privadijo, in veseli boste, da ste prešli na bolj zdravo možnost.


Vir: 200 receptov, nasvetov in tehnik za naravno lepoto; Shannon Buck