To lepo in prijetno dišečo
rastlino poznamo tudi pod imeni žajfje, žajfjeno zelje, piperat. Rastlina
izvira iz južne Evrope in jugovzhodne Azije, ki raste tudi pri nas.
Najpogostejša rastišča so po jarkih, ob mejah, ob potokih, po peščenem svetu.
Zaradi izredno lepih cvetov jo najdemo tudi kot okrasno rastlino v vrtovih.
Milnica je trajnica, ki zraste do
80 cm visoko, ima močno razvejano korenino, sama zel pa je rdeče rjava. Iz
korenine požene steblo z belimi cvetovi, ki so združeni v socvetje. Cvete od
julija do septembra, in v času cvetenja nabiramo vso zel, najbolj pa je v
zdravilstvu uporabna korenina, ki jo kopljemo jeseni. Ime je milnica dobila
zaradi korenine, ki se namočena v vodi močno peni, zato so jo v prejšnjih
stoletjih uporabljali kot nadomestek za šampone, pralna sredstva, mila.
Kot zanimivost - restavratorji v muzejih še danes uporabljajo milnico za čiščenje občutljivih predmetov.
Kaj nabiramo
Korenine kopljemo čim bolj
globoko, saj so ravno najgloblje, čeprav tanjše korenine, najdragocenejše kar
se tiče dobrih snovi. Korenine izkopljemo in jih dobro operemo, nato pa
posušimo. Rastlino lahko vzgojimo tudi sami s potaknjenci. Rabi sončno lego in
dobro humusno zemljo, nam bo pa v času cvetenja zelo polepšala vrt.
Kopel
Čaj si pripravimo tako, da posušene korenine narežemo, prelijemo z vodo in pustimo, da vre približno pet minut. Nato ga odstavimo, precedimo in ga dodamo vodni kopeli.
Naravna mila
Za pripravo dobrega naravnega trdega mila in prave recepture, s pravimi merami posameznih sestavin je potrebno veliko časa in preizkušanja. Prav ta čas je bil tudi potreben, da so danes naša mila kakovostna in unikatna. Posebnost naših naravnih mil dokazuje tudi certifikat izdelkov domače in umetnostne obrti, ki ga podeljuje obrtna zbornica Slovenije. Vsa naša naravna mila boste našli tukaj: https://www.zeliscasalvia.si/mila
2 Komentarji
Spoštovani.Zanima me, če vaša mila vsebujejo NaOH?Hvala. lep dan.
Pozdravljeni, naša mila vsebujejo NAOH, vendar je to nujno, da se milo umili. Naravno milo nastane s kemijsko reakcijo, ki se imenuje saponifikacija ali umiljenje. Gre za reakcijo med kislino (natančneje maščobno kislino) in bazo (natrijev hidroksid – NaOH). Naravno milo je malce poseben kozmetičen izdelek. Ker med njegovim nastajanjem poteče kemijska reakcija, vhodne sestavine (maščobe, NaOH), v končanem milu niso več prisotne. Naravna mila vsebujejo tudi druge dobrote, ki jih industrijska mila ne. Med samo reakcijo se sprošča glicerol, ki kožo vlaži in neguje, ter preprečuje njeno izsušitev. Pri industrijski pridelavi mila se glicerol večinoma odstrani.
Uuu
Napišite komentar