To lepo in prijetno dišečo rastlino poznamo tudi pod imeni žajfje, žajfjeno zelje, piperat. Rastlina izvira iz južne Evrope in jugovzhodne Azije, ki raste tudi pri nas. Najpogostejša rastišča so po jarkih, ob mejah, ob potokih, po peščenem svetu. Zaradi izredno lepih cvetov jo najdemo tudi kot okrasno rastlino v vrtovih.

Milnica je trajnica, ki zraste do 80 cm visoko, ima močno razvejano korenino, sama zel pa je rdeče rjava. Iz korenine požene steblo z belimi cvetovi, ki so združeni v socvetje. Cvete od julija do septembra, in v času cvetenja nabiramo vso zel, najbolj pa je v zdravilstvu uporabna korenina, ki jo kopljemo jeseni. Ime je milnica dobila zaradi korenine, ki se namočena v vodi močno peni, zato so jo v prejšnjih stoletjih uporabljali kot nadomestek za šampone, pralna sredstva, mila.

Kot zanimivost - restavratorji v muzejih še danes uporabljajo milnico za čiščenje občutljivih predmetov.

Kaj nabiramo

Korenine kopljemo čim bolj globoko, saj so ravno najgloblje, čeprav tanjše korenine, najdragocenejše kar se tiče dobrih snovi. Korenine izkopljemo in jih dobro operemo, nato pa posušimo. Rastlino lahko vzgojimo tudi sami s potaknjenci. Rabi sončno lego in dobro humusno zemljo, nam bo pa v času cvetenja zelo polepšala vrt.


Kopel

Čaj si pripravimo tako, da posušene korenine narežemo, prelijemo z vodo in pustimo, da vre približno pet minut. Nato ga odstavimo, precedimo in ga dodamo vodni kopeli. 


Naravna mila

Za pripravo dobrega naravnega trdega mila in prave recepture, s pravimi merami posameznih sestavin je potrebno veliko časa in preizkušanja. Prav ta čas je bil tudi potreben, da so danes naša mila kakovostna in unikatna. Posebnost naših naravnih mil dokazuje tudi certifikat izdelkov domače in umetnostne obrti, ki ga podeljuje obrtna zbornica Slovenije. Vsa naša naravna mila boste našli tukaj: https://www.zeliscasalvia.si/mila