Pravijo, da je spomladanska utrujenost najverjetneje posledica enolične zimske prehrane, ki pogosto ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov. Zato moramo spomladi čim prej spremeniti prehrano, vnesti v njo čim več mineralov in vitaminov ter čim več časa preživeti na svežem zraku. Tudi sprehodi po travniku ali gozdu nam povrnejo energijo, pa še priložnost so, da tani naberemo kaj dobrega za v lonec. Če smo torej pozimi jedli bolj mastno hrano, se manj gibali in podlegali prehladom, je pomlad čas za ponovno polnjenje baterij in prenovo telesa. V prehrano zato vnesite čim več svežega sadja in zelenjave, tudi zdravilnih rastlin, ki so še posebej bogate s snovmi, ki nam jih spomladi primanjkuje, in popijte vsaj liter vode na dan. Dobro je tudi, da skušate zmanjšati vnos sladkarij v telo in jih nadomestite s polnozrnatimi posladki. Veliko energije in vitaminov pa boste dobili tudi s sveže iztisnjenimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi ali pa kar s kombinacijo enih in drugih.

 

Pomladanska čistilna kura

V mešalcu zmešamo l /8 litra mleka, razrezano in razkoščičeno neolupljeno jabolko, sok ene limone in treh pomaranč, 20 g regratovih listov in 40 g listov travniške penuše. Pijača, ki jo tako dobimo, je sicer rahlo grenka, a bogata z vitamini. Poživlja in osvežuje. Solata za čiščenje krvi Mlade liste male marjetice dobro očistimo, drobno narežemo in jim primešamo še topel narezan krompir ali fižol. Solato začinimo s soljo, česnom, belim oljem in jabolčnim kisom oziroma limoninim sokom.

 

Mešana pomladanska solata

Prav vse, kar potrebujemo za takšno pomladansko sola-to, dobimo na sprehodu po naravi. V skledo zmešamo v enakih delih regratove liste, liste navadnega jagodnjaka, liste otavčiča in mlade brezove liste. Solato po okusu osolimo in okisamo, dodamo česen, lahko pa tudi čemaž in olje in vitaminska solata je pripravljena.

 

Pomladanska vitaminska bomba

Zanimivo spomladansko solato, polno vitaminov pa lahko naredimo tudi tako, da zmešamo enake količine mladih listov rmana, bršljanaste grenkuljice, vodne kreše, navadne marjetice, regrata, breze, kozje brade in jagodnjaka. Tudi tej zmesi dodamo česen, posolimo in okisamo ter zabelimo z oljeni. Najboljše je hladno stis-kano olivno olje, ki tudi samo vsebuje veliko stvari, ki jih potrebuje telo. Lahko pa uporabimo tudi katero drugo olje, recimo konopljino olje, sezamovo, sončnično...

 

Hren od velike noči

Ob Veliki noči, ko pravzaprav nikjer na mizi ne manjka hren, pa lahko tega pripravimo tudi drugače, s še več vitaminov. Za tak malce bolj pisan hren pa potrebujemo še korenje in gomolj zelene. Ostrgano korenje, olupljen gomolj zelene in očiščen hren naribamo in vse skupaj zmešamo s kislo smetano, limoninim sokom ali domačim jabolčnim kisom. Temu dodamo še ščepec sladkorja in malo soli, na mizi bo nova, zanimiva jed.

 

Koprive so lahko odlične

Mlade vršičke velike koprive povaljamo po testu za palačinke in jih na hitro ocvremo. Cvrtje sicer jemo skupaj s solato.

Juha iz kopriv

Za takšno spomladansko juho, ki pa jo lahko pripravljamo vse dokler so koprive, potrebujemo 60 g masti, čebulo, dva krompirja, skledico grobo sesekljanih prevretih kopriv, jušno zelenjavo, sol in dve jajci. Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na masti, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Potem dodamo koprive in zalijemo z vodo v kateri smo pred tem kuhali jušno zelenjavo. Ko vse skupaj prevre, dodamo dve stepeni jajci in juho po okusu solimo.