Danes nihče več ne dvomi: tudi vplivi iz okolja lahko prispevajo k temu, da se koža začne prehitro starati ali postaja vedno občutljivejša. Ti vplivi pogosto povzročajo prikrita draženja, ki jih sicer ni takoj toda dolgoročno prav tako pripeljejo do prezgodnje utrujenosti kože. Ker se obremenitvam iz okolja pravzaprav ne moremo izogniti, je še toliko pomembneje, da kožo - predvsem na obrazu - s kozmetičnimi sredstvi kolikor mogoče dobro zaščitimo. Pri tem ima najpomembnejšo vlogo zares dober kozmetični preparat za dnevno nego.


Dobra dnevna nega

Najpomembnejša naloga dnevne nege je okrepiti naravni zaščitni plašč kože. Ta hidrolipidna prevleka, ki si jo koža naredi iz lastne maščobe (lipidov), voskov in vlažilnih dejavnikov, ohranja roženi sloj prožen in odporen. Če koža ne proizvaja dovolj hidrolipidne prevleke (kar se najpogosteje dogaja pri suhem in občutljivem tipu) ali pa to prevleko prepogosto odstranjujemo s preveč agresivnimi preparati, postane roženi sloj prepusten. Posledica: žive celice v zarodnem sloju niso več zadosti zaščitene. Dobri kozmetični izdelki za dnevno nego lahko s pomočjo umetnih lipidov, ki so podobni naravnim, in različnih vlažilnih snovi v veliki meri izravnajo pomanjkanje naravne hidrolipidne prevleke. Ultravijolični žarki so med  najhujšimi škodljivci kože. Zato so UV-filtri postali nepogrešljiva sestavina tudi preparatov za dnevno nego. Medtem ko v kremah za sončenje UVB filtri varujejo kožo pred opeklinami zaradi kratkovalovnih žarkov, vsebujejo dnevne kreme UVA filtre, ki odbijajo dolgovalovne žarke ultravijoličnega spektra. Ti žarki so v velikih količinah ah prisotni v običajni dnevni svetlobi in celo v umetni.

K škodljivim vplivom okolja, ki vsakodnevno delujejo na kožo prištevamo tudi strupene izpušne pline iz avtomobilov ter hišnih in tovarniških dimnikov. Ti vsebujejo težke kovine, kot sta svinec In' kadmij, ki v koži pospešujejo nastajanje prostih radikalov. Ti molekularni drobci zavirajo s  obnavljanje celic in s tem pospešujejo staranje kože. Zato je mnogo izdelkov za dnevno nego opremljenih z "lovci na radikale", kot so na primer vitamin E in določeni encimi, ki agresivne delce vsaj delno vežejo in jih na ta način napravijo nenevarne. V času velike onesnaženosti okolja je zaščitna dnevna nega nepogrešljiva.

Vzdražena koža je najpogostejši dokaz za škodljive vplive  iz okolja. Pomirjevalne snovi, kot so pantenol in blažilni rastlinski izvlečki, so zato tudi sestavni del v recepturi vsakega dobrega preparata za dnevno nego.

Dnevna nega je danes pomembnejša, kot je bila kadar koli. Koži daje  nujno potrebno zaščito pred obremenitvami iz okolja, izsušenostjo in UV-žarčenjem.


Pravilna dnevna zaščita za vsak tip kože

Tudi za dnevno nego je na voljo velika izbira kozmetičnih izdelkov. Načeloma si vsakdo lahko najde preparat, ki mu najbolj ustreza. V praksi pa to vendarle ni vselej tako preprosto. Največji problem predstavlja vsebnost maščob, ki je od izdelka do izdelka različna, dnevni negi pa ima zelo pomembno vlogo. Doziran mora biti tako, da ostane koža ves dan mehka in gladka, ne da bi se zato mastno svetila - in sicer vselej ustrezno tipu kože.

Na ovitku ali lončku je žal malokdaj zapisano, koliko maščobe izdelek vsebuje. Celo priložena navodila niso zmeraj jamstvo, da se bo koža zares dobro počutila, kajti mnenja glede tega, koliko maščobe določeni tip kože potrebuje, so lahko od proizvajalca do proizvajalca povsem različna. Zato ne po-maga nič drugega kot — preizkusiti.

Negovalna krema s smiljem in konopljo

Kaj je kaj med izdelki za dnevno nego

Preparati za dnevno nego so v obliki kreme, losjona (fluida) in gela. Kreme so na voljo za vsak tip kože. Preparati za normalno, mešano in mastno kožo vsebujejo dokaj malo maščob, kožo predvsem vlažijo. Za suho in občutljivo kožo so pravšnje dnevne kreme, ki nosijo na ovitku tudi oznako obogatena", "rich" ali "extra rich". "Obogatena" krema, je mastnejša in tudi bolj ščiti, ima pa tudi večji delež snovi, ki vežejo vlago. Druge lastnosti presodimo po njenem videzu: če je rahla in smetanasta, vsebnost maščobe verjetno ni pretirano visoka,  če pa je nasprotno gosta in se sveti kot maslo je skoraj gotovo precej mastna.


Dnevni losjoni ali fluidi

So tekoči kot mleko in so na trgu prav tako na voljo v različicah z veliko ali malo maščobe. Če na steklenički ni označeno, za kakšen tip kože je losjon primeren, si pomagamo s preizkusom na hrbtni strani roke: če se mleko takoj popolnoma vpije v kožo, vsebuje emulzija zelo malo maščobe in je primerna za normalno ali mastno kožo. Če pa po vtiranju ostane bolj ali manj viden sijaj, je v izdelku več maščobe in je prej namenjen suhi in občutljivi koži.


Gel za čez dan

Je praviloma prosojen hidrogel brez dodatka maščobe; posebno dobro dene mastni koži, primeren pa je tudi za normalno in mešano kožo. Za suho kožo ga lahko uporabimo kot podlago za običajno dnevno nego. Poleg tega poznamo tudi emulzijam podobne gele z zelo majhnim deležem maščobe, primerne za normalno in mešano kožo, ter take z več maščobe za suho, občutljivo kožo. Če je naša koža zelo mastna ali nečista, moramo biti pri nakupu pozorni in izbrati izdelek z oznako "brez maščobe" ali "oil free".


Na katerem preparatu za dnevno nego se ličilo (make-up) najbolje obdrži?

Vsak preparat za dnevno nego je načelno hkrati že tudi podlaga za ličilo. Kljub temu pa se vsaka dnevna zaščita ne ujema najbolje z vsakim barvnim ličilom. Ce na kožo nanesemo dva mastna preparata drug na drugega, bomo barvni tekoči puder morda težko enakomerno razmazali. Za suho kožo je to manj verjetno - dva mastna preparata bosta taki koži celo dobro dela, saj ta vpije veliko maščobe. Če je koža normalna ali mastna, pa se mastnemu sijaju izognemo tako, da izberemo bodisi podlago ali pa ličilo z malo maščobe ali celo brez nje. (Na nekaterih izdelkih je to natisnjeno.) Obarvane (toni rane) dnevne kreme lahko vsebujejo zelo malo ali veliko maščobe in so namenjene bolj ali manj suhi koži. Obogatene so s pigmenti v naravni barvi kože in dajo bledi polti lep, svež videz - ne da bi jo popolnoma prekrile, kot jo barvni tekoči puder.

 

Vir: Freundin - Lep obraz, DZS