.


Aronija je barvna kraljica polna vitaminov, mineralov in antioksidantov

Pestrost prehrane je močno odvisna od izbire živil, ki jih pripravi hrane uporabljamo. Obstaja veliko živil naših krajev, ki jih premalo poznamo ali ne cenimo dovolj in jih malokrat vključimo v svojo prehrano.

Aronija je zakladnica vitaminov, mineralov in predvsem antioksidantov. Pri nas aronijo poznamo šele dobrih deset let. Njena domovina so vzhodni predeli Severne Amerike. Prav zaradi trdoživosti in vremenske odpornosti se je razširila tudi na obsežna mrzla območja Rusije, Finske, Švedske in drugih severnih območij. Je nezahtevna rastlina, dobro uspeva celo na manj rodovitnih tleh in je ni treba obrezovati. Cveti razmeroma pozno, šele v maju, zato se izogne pozebi. Njeni cvetovi so lepi, zaradi tega jo nekateri gojijo kot okrasno rastlino. Plodovi aronije dozorijo sredi poletja, v avgustu, vendar niso občutljivi in ostanejo na grmu še v jesen.


So privlačen in izjemno hranljiv sadež za ptice.


Kaj vsebuje aronija?

Aronija je zakladnica vitaminov, mineralov in predvsem antioksidantov. Njeni plodovi vsebujejo vitamine skupine B, in sicer B2, B6 in B9 (folno kislino), vitamine E, A  in C ter veliko vitamina P. Z izrazom vitamin P označujemo skupino citronskih bioflavonoidov, vitamina C, rutinov, hesperidinov, antocianov, flavonov in flavnolov.

Med bioflavonoidi  v aroniji izstopajo antocianini, ki so vodotopna barvila in rastlinam dajejo močne in sijoče barve, od rožnate in škrlatne do vijolične in temno modre. Antocianini se odlikujejo tudi po  močnem antioksidantskem delovanju. Temnejše ko so jagode aronije, več bioflavonoidov vsebujejo. Tako je v 100 gramih plodov aronije 1480 miligramov antocianinov, v borovnicah pa denimo 486 miligramov. Aronija vsebuje tudi obilico mineralov: kalij, kalcij, mangan, molibden, fosfor, železo in razmeroma veliko joda.

Čaga in aronija s CBD je novost. Naroči zdaj...


Okus plodov aronije je kisel in nekoliko trpek, grenak, čeprav vsebujejo 10 odstotkov sladkorja. Mnogim okus povzroča neprijeten Občutek v ustih, zato aronija ni pretirano priljubljen sadež, ki bi ga uživali presnega. Sok aronije je zaradi kiselkaste trpkosti težko piti brez dodatkov. Najlažje ga uživamo v mešanici napitkov z drugim jagodičjem, na primer z borovnicami, jagodami in malinami. Trpek okus aronija izgubi, če sadeže zamrznemo, vendar se pri tem izgubi nekaj arome. Če plodove aronije naberemo v  suhem vremenu, se bodo pri sobni temperaturi ohranili celo mesec dni, ne da bi izgubili hranljive snovi. Jagode aronije so prevlečene z zaščitnim slojem iz olj, voskov in smol. Večje količne plodov lahko zamrznemo, posušimo, iz njih pripravimo liker ali skuhamo marmelado ali kompot. 


Marmelada iz aronije

Marmelada iz aronije je odličen dodatek jutranjim toastom, rezinam kruha z maslom in skuto. Recepta za marmelado iz aronije ni težko narediti, sam izdelek pa je zelo okusen in zdrav.

Sestavine:

1 kg aronije, 1 kg sladkorja, 0,5 kozarca vode

Sadje aronije očistite s pecljev in repov, sperite v hladni vodi in odcedite. Dajte jih v lonec, nalijte vodo in potresite s sladkorjem. Ko voda zavre, vse kuhamo približno 30 minut in občasno premešamo. Lonec odstavimo, da se čez noč ohladi. Zjutraj vsebino še enkrat zavremo, marmelado pripravimo na majhnem ognju. Sadje naj se zgosti v kombinaciji s sladkorjem. Tako še vroč izdelek dajte v steklene kozarce za konzerve, ga obrnite in obrnite na glavo. Počakajte, da se kozarci in marmelada iz aronije ohladita.

 

Sok aronije

Aronijev sok je eno najbolj priljubljenih konzerv, ki je narejeno iz teh sadežev. Izdelano v poletni sezoni in pravilno shranjeno, bo zagotovo koristno za zimsko obdobje in bo pomagalo povečati imunost telesa.

Sestavine:

3 kg aronije, 1 kg sladkorja, češnja listi, citronske kisline po okusu.

Preden začnete predelati aronijo, sadje očistite, sperite v hladni vodi in najprej postavite v zamrzovalnik. Sadje naj zamrzne nekaj dni, kar bo pomagalo zmanjšati njihovo značilno trpkost. Aronijev sok boste pripravili v jeklenem sokovniku.

Sokovnik postavite na štedilnik in kuhajte na majhnem ognju približno 1,5 ure (odštevajte od vrele vode v spodnjem rezervoarju). Prepričajte se, da je v loncu dovolj vode in po potrebi dolijte. Na odseku za sok je silikonska cev, skozi katero se odvaja sok. Po vlivanju soka izdelek še enkrat zavremo in ga popolnoma vlijemo v steklenice domačih sokov. Po razredčenju lahko svež sok takoj okusite ali steklenice postavite na glavo in jih shranite v shrambo.

 

Vir: Zdrava prehrana je prava odločitev. Marija Merljak, Mojca Koman