Obstaja več kot 250 vrst aloj, vendar imajo največ dobrih lastnosti aloe vera, aloe barbadensces (hibridna aloja) in aloa arborenscens (drevesasta aloja) in širokolistna aloja. Beseda Aloe naj bi izhajala iz arabske besede alloeh - svetleča, grenka substanca, vera pa iz latinščine in pomeni pravi. Aloe vera uspeva samo v toplih, sušnih delih sveta. Po obliki spominja na kaktus, spada med trajne sukulente, v skupino lilijevk, tako kot čebula, česen, tulipan, beluši.


Značilnosti Aloe vere

Listi aloje so dolgi, trdi in mesnati, ostrih vrhov v obliki meča. Na konicah le teh pa se nahajajo trni. Listi so zelene barve in zrastejo v obliki rozete naravnost iz tal. Rastlina cveti spomladi ali jeseni. Takrat svetlo rumeni cvet, na vrhu steblike, ki raste iz središča rastline, prerašča liste. Značilnost aloje je, da lahko zapre svoje stomate (majhne odprtinice v povrhnjici lista) in s tem ohrani vodo v rastlini, kar ji omogoča prestati daljša sušna obdobja. Listi imajo zaradi posebne kemične sestave tudi sposobnost, da v trenutku zaprejo vsako rano in poškodbo na zunanji strani lista in tako preprečijo izgubo dragocene tekočine. Rastlina potrebuje 3 - 4 leta, da dozori in postane gel, znotraj zunanjih listov, najmočnejši po svoji hranilni vrednosti, torej najbolj učinkovit in zdravilen. Zunanji listi odrasle rastline zrastejo do 90 cm visoko in so lahko težki do 2 kg. Ti veliki listi ščitijo mlade, ki rastejo iz sredine. Razmnožuje se sama z mladicami, te se morajo ivo odtrgati in posaditi v gredice za vzgojo Vse faze je treba opravljati ročno, da se listi poškodujejo, kajti če je gel izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, oksidira in izgubi svoje hranilne in zdravilne lastnosti.

Aloe vera vsebuje preko 240 sestavin in to vitaminov (A, Bl, B2, B3, B6, B12, C, E), folno kislino, več kot 20 mineralov (kalcij, kalij, železo, natrij, kolin, magnezij, baker, krom, cink), mono in polisaharide (to so enostavni in sestavljeni sladkorji kot na primer acemanan).

.

Odlična naravna negovalna krema z Aloe vero

Razlika med sokom in gelom

Sok aloje dobimo, če list prerežemo, nakar iz njega izstopijo rumene kapljice soka grenkega okusa. Gel pa je tekoča snov, ki je v sredini lista rastline. Med široko paleto kozmetičnih izdelkov najdemo tudi čisti zgoščeni sok aloje, ki je videti kot gel, z zdravilnimi kozmetičnimi lastnostmi. Takšen gel ni nič drugega kot stoodstotni sok aloje, ki ga želirajo s sredstvi za zgoščevanje, kar omogoči lažje nanašanje. Včasih za njegovo pripravo uporabijo suh ekstrakt aloje.


Recepti

Vlažilna krema

Zmešamo 2 žlici svežega gela aloe vere, ½ čajne žličke olja pšeničnih kalčkov, 3 kapljice kokosovega olja in 6–7 kapljic eteričnega olja po lastni izbiri. Krema zdrži nekaj tednov.

Hranilni gel

Zmešamo 2 žlici gela aloe vere, 4 žlice jabolčnega kisa, 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja in nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri. Pustimo stati 10 minut in nanesemo na kožo.

Mazilo za ustnice

Najprej zmešajmo žličko vazelina in pol žličke kokosovega olja. Dodamo 1 žličko gela aloe vere. Vse skupaj segrevajmo v mikrovalovni pečici 2–3 minute. Ohladimo in nanesemo na ustnice.