Šentjanževka - Hypericum perforatum

 

Druga imena:  krčnica, ivanovka, krčna zel, krvavec, janževka, navadna krč, grilavec, šentjanžovec, šentjanževa roža, kamenika, križevec, krvočistnik, kri sv. Janeza, rumena naniknica, šentjanževica, zvonec, krčevec.

 

Družina: Krčničevke.

 

Čas nabiranja: V času cvetenja od junija do avgusta.

 

Značilnost: Če zmečkamo rumene venčne liste šentjanževke med prsti, se sprosti rdečkast sok.

 

V srednjem veku so šentjanževko uporabljali kot čarovniško rastlino. Ker cveti v času godovanja svetega Janeza in stisnjeni cvetovi dajo rdeč sok (kri svetega Janeza), so jo uporabljali v različnih čarovniških obredih.

Šentjanževka je od 25 cm do 1m visoka grmičasta zelnata trajnica. Listi so jajčasti ali eliptični, po dva po dva nasprotno nameščena. Zlato-rumeni cvetovi imajo 5 zelenih in 5 obarvanih venčnih listov.

    

RastiščeŠentjanževo mazilo

Raste po suhih travnikih, pašnikih, ob poteh, po posekah, nasipih, gozdnih jasah. Razširjena je po vsej Evropi, subtropih in umirjenih klimatskih področjih.

Sestavine in učinkovine

Šentjanževka vsebuje 10% čreslovin, eterično olje z alfa pinenom, hiperozid (hipericin), rutin, flavoinske glikozide, grenčine, smolo, holin, razne organske kisline, beljakovine, vitamine, ogljikove hidrate, itd."Rdeča barva oljnega izvlečka šentjanževke nastane predvsem zaradi razpada hipericina med pripravo olja pod sončno svetlobo. "


Če oljni izvleček šentjanževke pripravimo brez prisotnosti sončne svetlobe, potem olje dobi medeno-rjavo barvo z bledo oranžno fluoresenco. V literaturi zasledimo opozorila, da se lahko pojavi preobčutljivost za svetlobo, zaradi hipericina. Ko jo uporabljate, se izognite soncu. Uživanje šentjanževke se odsvetuje nosečnicam in doječim materam ter ob hkratni uporabi sintetičnih antidepresivov.


Recepti

Čaj

Pripravimo ga iz ene do dveh žlic droge na skodelico vode kot poparek; pustimo, da stoji 10 minut. Odrasli naj pijejo zjutraj in zvečer po eno skodelico čaja.

Tinktura

20g sveže posušenih cvetov prelijemo z 100 ml 70% etanola in pustimo stati najmanj dva tedna. Jemljemo dva do trikrat na dan po 20-30 kapljic na pol kozarca vode. Naredimo kuro, ki traja 4-6 tednov, predvsem v zimskih mesecih.

Olje

Pripravimo ga iz svežih cvetov. 20g rahlo ovenelih cvetov prelijemo s 100 ml hladno stiskanega olivnega olja. Do roba napolnjeno, dobro zaprto steklenico postavimo na sončen prostor. Večkrat jo pretresemo. Po treh tednih dobi olje rubinasto rdečo barvo. Odcejenega hranimo v temnih steklenicah in na hladnem.


V kolikor vam je prispevek všeč in želite še več informacij in nasvetov iz sveta zelišč ter naravnih izdelkov, se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.