Čajevec ali Canellia sinensis je rastlina, ki izvira iz Kitajske in Indije, kjer ga gojijo še danes, saj pomeni v obeh državah še vedno življenjsko pomemben pridelek. V Evropi so ga začeli gojiti v 17. stoletju po priporočilu nizozemskih zdravnikov. Iz listov čajevca namreč pridobivajo zeleni in črni čaj, ki se razlikujeta zgolj po načinu predelave listov. Grmi čajevca so bogato razvejani, zimzeleni in lahko V divjini dosežejo tudi do 10 metrov višine, v gojenih nasadih njihovo rast zadržujejo na višini 1 metra in to zaradi lažjega obiranja listov. Cvetovi čajevca so beli in močno dišeči. Plodovi pa so okrogli mešički.

 

"V zdravilne in vsakodnevne namene (čaj) se uporabljajo listi in to zgornji, ne čisto odprti, ker so najbolj aromatični."

 

Pri pobiranju poberejo samo zgornji list in dva sosednja. Listi zelenega Čaja so le rahlo toplotno obdelani, zato tudi ohranijo naravne sestavine in zeleno barvo listov. Za črni čaj liste fermentirajo. Glavna sestavina obeh čajev je kofein, ki rahlo spodbuja delovanje osrednjega živčevja, vsebuje še fenolne kisline, flavonoide in čreslovine. Ker pride med procesom fermentacije listov za črni čaj do oksidacije polifenoinih snovi ima zeleni čaj močnejši zdravilni učinek. Ker je čajevec tropska rastlina, najbolje uspeva v krajih s toplim in vlažnim podnebjem, kjer je hladneje pa potrebuje ogrevan rastlinjak.

 

Zanimivo

Liste zelenega pa tudi belega čaja lahko uporabite tudi v prehrani, podobno kot druga zelišča. Lahko Bill potresete po solati, dodate piščančjim juham, enolončnicam pa tudi brodetu oziroma ribjim juham. če želite čim bolj svež čaj, ga kupujte v dobro obiskanih prodajalnah, kjer zaloge hitro obnavljajo. Kupite ga le za enomesečno porabo. Shranite ga v temni stekleni, nepredušni posodi, na temnem in hladnem mestu. Vendar ne v hladilniku oziroma zamrzovalniku, ker bo tam izgubil svoj okus.

Zeleni čaj ima manj kofeina kot črni. Študija 50 bolnikov s srčno boleznijo v bolnišnicah v Oregonu in Massachusettsu je pokazala, da je uživanje treh do štirih skodelic čaja na dan obnovilo moteno funkcijo - posledica srčne bolezni - na skoraj normalno raven. Raziskava, ki so se je lotili nizozemski znanstveniki in je delana na 700 moških in ženskah pa je pokazala, da je pri ljudeh, ki spijejo dnevno eno do dve skodelici zelenega, črnega ali belega čaja, za 44 odstotkov manjše tveganje, da bi doživeli srčni napad. Bostonski zdravniki pa so s študijo ugotovili, da je pri ljudeh, ki dnevno popijejo dve ali več skodelic čaja verjetnost, da bodo preživeli srčni napad kar za 39 odstotkov veča kot pri drugih ljudeh. Študije so pokazale, da je v čajnem poparku več antioksidantov kot v praških za hitro pripravljen čaj ali v ustekleničenem čaju.

 

"Eterično olje čajevca se pridobiva s parno destilacijo iz listov čajevca."