Vlaganje v kis in olje

Vlaganje sadja, zelenjave, zelišč, rib in sira v kis ali olje spada med najstarejše metode shranjevanja živil. V kislem okolju kisa imajo bakterije, ki povzročajo gnitje, manj možnosti kot v za zrak neprepustnem olju.

Sestavine in osnove konzerviranja pri vsakem konzerviranju igra pomembno vlogo čistoča. Pri izbiri kisa in olja morate biti izbirčni, saj vplivata na okus sestavin.

Blaga prečiščena olja, kot so olivno in sončnično olje, olje grozdnih pešk in sezamovo olje so zelo primerna, ker ne prekrijejo okusa in vonja sestavin. Za močen okus izberite hladno stiskano olje. Za močen okus olju za vlaganje dodajte zelšča ali začimbe. Pri kisu posegajte po svetlih destiliranih vrstah z dobrim vonjem, kot so jabolčni, beli vinski in sladni kis. V kis lahko vlagate skoraj vse, kar ima na pol trdo lupino.

Sadje, kot so hruške ali slive, in mešanice iz zelenjave in sadja rajši vlagajte sladko kislo. Pri konzerviranju s kisom ne smete uporabljati posode iz aluminija, bakra in medenine, ker kisova kislina razjeda posodo in lahko v vložena živila prodrejo težke kovine. Pred uživanjem se mora vloženo 1 mesec namakati. Če zaprte kozarce hranite na temnem in hladnem mestu, trajajo nekaj mesecev. Potem ko jih odprete, vsebino hitro pojejte.

 

Osnovni recept za kislo vlaganje

Pri vlaganju morate preprečiti, da bi zelenjava, ki vsebuje veliko vode, razvodenela kis, zato jo najprej za 24 ur namočite v slanico. V skledi zmešajte 1 l vode in 75 g soli. Dodajte zelenjavo in jo povsem prekrijte s slanico. Po namakanju jo dobro splaknite in kot po navadi obdelajte. Za kisov prevretek zavrite 500 ml kisa in 250 ml vode, 1 žličko soli in zelišča ter začimbe po izbiri.

 

»Kumare ali slive so boljšega okusa in bolj hrustljave, če jih pred vlaganjem večkrat prebodete z zobotrebcem.«

 

V prevretku na hitrico blanširajte 1 kg očiščene in morda tudi narezane zelenjave. S penovko zelenjavo poberite iz prevretka in jo do 2 cm pod robom v plasteh naložite v kozarce. Pogosto uporabljane začimbe so poprova in gorčična zrna, česen, lovor in čili. Med zelenjavo lahko naložite tudi sveža zelišča. Če zelišč morda ne želite dati v kozarce, jih v vrečki iz gaze ali čajnem filtru obesite v prevretek in jih pred polnjenjem kozarcev vzemite iz njega. Kisov prevretek še enkrat zavrite in z njim napolnite kozarce. Prevretek mora zelenjavo povsem prekriti. Kozarce zaprite in jih za kratek čas postavite na pokrov.

 

Recepti in nasveti za sladkokislo vlaganje

V kisli kisov prevretek dajte po želji 2-3 žličke sladkorja. Sicer postopajte povsem enako kot pri kislem vlaganju. Sadje s koščico, kot so slive, lahko surovo naložite v kozarce. Kozarce napolnite z vročim kisovim Prevretkom in jih dobro zaprite.

Jurčki dobijo zelo močen okus, če jih v olje vložite skupaj z lovorom in brinovimi jagodami.

Če želite sladkokislo vložene sadeže hraniti dlje kot 6 mesecev, ji morate h  dodatno vkuhati.

Kot začimbe za sladko kislo vlaganje so zelo primerni nageljnove žbice, ingver in piment. Sladkor lahko deloma nadomestite z medom ali gostim sadnim sokom. Sladkokislo vloženo kisovo sadje gre dobro k vsem mesnim jedem, zlasti pa k divjačini.

 

Zapečatenje v olju

Olje zrakotesno zapečati vložene sadeže in omogoči njihovo hranjenje. Recepti lahko zlasti pri morskih sadežih zahtevajo tudi dodatno konzerviranje s soljenjem, kuhanjem ali mariniranjem v kisu. Če želite vložiti 1 kg zelenjave ali gob, potrebujete 500 ml olja, 1 žlico soli in zelišča ter začimbe po izbiri. Po pranju in čiščenju sadeže narežite v za uživanje primerne kose, ki jih na kratko podušite. Paradižnike lahko prej posušite v pečici. Jajčevce in paprike popražite na žaru, nato pa olupite. Njih ni treba dodatno podušiti.

 

»Vložene poslastice v lepih kozarcih so zelo primerna darila za dobre prijatelje.«

 

Na koncu sadeže skupaj z zelišči in začimbami v plasteh zložite v kozarce in prelijte z vročim oljem s temperaturo 75 °C. Olje mora povsem prekriti vloženo vsebino. Z žlico vloženo vsebino potisnite navzdol, da iztisnete vse zračne mehurčke. Nato kozarce zrakotesno zaprite. Uporabite lahko različne začimbe: gobe dobro prenašalo poprova zrna, materino dušico in limonove lupine. Paradižnik začinite z baziliko ali meto in rožmarinom, pa tudi s čilijem. Jajčevci se dobro skladajo s česnom in limono. Če v olje vlagate morske sadeže, jih morate prej v vsakem primeru prekuhati v začinjenem kisovem prevretku, da uničite vse bakterije. Ker zelišča in začimbe pri vlaganju aromatične snovi oddajo olju, to olje lahko čudovito uporabite za začinjanje drugih jedi.

 

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

 

Vir: Stare modrosti, znova odkriti recepti