Meni
Košarica

Zdravilne rastline RSS Feed

18 Jun Milnica - Saponaria officinalis
0 1491
.To lepo in prijetno dišečo rastlino poznamo tudi pod imeni žajfje, žajfjeno zelje, piperat. Rastlina izvira iz južne Evrope in jugovzhodne Azije, ki raste tudi pri nas. Najpogostejša rastišča so po jarkih, ob mejah, ob potokih, po peščenem svetu. Zaradi izredno lepih cvetov jo najdemo tudi kot okra..
10 May Aronija - Aronia melanocarpa
0 339
.Aronija je barvna kraljica polna vitaminov, mineralov in antioksidantovPestrost prehrane je močno odvisna od izbire živil, ki jih pripravi hrane uporabljamo. Obstaja veliko živil naših krajev, ki jih premalo poznamo ali ne cenimo dovolj in jih malokrat vključimo v svojo prehrano. Aronija je zakladn..
07 May Veliki trpotec - Plantago major
0 224
 Poznan je tudi pod imeni mali trpotec, makovec, pripotnik, škrepotec. Raste po vsej Evropi, najdemo pa ga največ ob poteh, po travnikih ter na neobdelanih tleh, od nižin do planin. V kolikor se preveč razraste, lahko veliki trpotec uniči številne trate. Listi rastline temno zeleni, so suličasti in ..
30 Apr Kava - Coffea
0 255
Skodelica dišeče, dobre kave je za mnoge ljubitelje teh napitkov prav gotovo eden najbolj poživljajočih stvari, ki jih lahko doživijo. Pitje kave je tudi eden izmed nepogrešljivih dnevnih obredov, priložnost za prijetne družabne trenutke in poslovna srečanja.  Kava je napitek iz prevretih zmletih zr..
26 Apr Navadni rman - Achillea millefolium
0 215
Navadni rman - Achillea millefolium je trajnica in raste na travnikih in gozdnih obronkih. Nabira se tik po cvetenju, od junija do oktobra. Rastlina ima v sebi veliko eteričnega olja, v katerem sta azulen in lakton ahilein. Vsebuje tudi flavonoide, čreslovine, alkaloide, grenčine, slicilno kislino, ..
16 Apr Bazilika - Ocimum basilicum
0 286
Bazilika izvira iz Afrike, danes pa je razširjena tudi v Aziji in Ameriki. Evropska bazilika prihaja iz Sredozemlja, kjer je danes zelo priljubljena začimba. Gojijo jo tako v ZDA v Kaliforniji, pa v Italiji, Maroku in Egiptu. Poznana je tudi pod imenom bažiljka, božja bazilika, sveta bazilika. Sama ..
08 Apr Velika kopriva - Urtica dioica
0 332
Večina ljudi pozna veliko koprivo oziroma Urtico dioico kot nadležen plevel, a je po mnenju številnih zeliščarjev najbolj zdravilna avtohtona rastlina. Je trajnica z razvejanimi plazečimi se poganjki in štirioglatim steblom, ki zraste tudi do 50 cm in več v višino. Ima podolgovate liste sivozelene b..
16 Mar Oljka - Olea europaea
0 286
Zgodovina oljkeOljko so iz Krete, preko Egipta, Grčije in Palestine prinesli tudi v Sredozemlje in drevesa dosežejo starost več sto let. Oljko so povsod zelo častili, saj je opisana tudi v Bibliji, egipčanski umetnosti in grški mitologiji. Že iz starodavnih časov je oljka omenjena kot vir hrane, gor..
03 Sep Kamilica - Matricaria chamomilia L.
0 4456
Kamilica - Matricaria chamomilia L. Druga imena: Prava kamilica, gomilica, kumilica, kamenika, maternjak, vonjavka, maternik, hermanek. Družina: Nebinovke Čas nabiranja: Od junija do septembra nabiramo cvetne koške Značilnost: Cvetni koški imajo bele obrobne jezičaste, v sr..
31 Jul Čajevec, Čajno drevo ali melalevka - Myrtaceae
0 1291
Čajevec, Čajno drevo ali melalevka - Myrtaceae Druga imena: Čajevec, Čajno drevo, melalevka, avstralski čajevec, čajna mirta Družina: Mirtovke Čas nabiranja:  Drevesa obrezujejo zaradi listja, ki ga obdelajo z vodo ali paro in sušijo šest tednov. Značilnost:  Vse štiri vrst..
05 Jul Prava aloja - Aloe vera
2 1951
Prava aloja - Aloe vera Druga imena/vrste: barbadoška aloja, grenka aloja, širokolistna aloja Družina: Lilijevke Čas nabiranja: Rastlina potrebuje 3 - 4 leta, da dozori in postane gel, znotraj zunanjih listov, najmočnejši po svoji hranilni vrednosti, torej najbolj učinkovit in zd..
25 Jun Žajbelj - Salvia officinalis L.
0 2319
Žajbelj - Salvia officinalis L. Druga imena: kadulja, prava kadulja, vrtni žajbelj, vrtni žajel, žavbelj, čistec, žajbl, žlahtni žajbel, šetrajka ta mala, žovbej. Družina: Ustnatice Čas nabiranja:  Kot drogo uporabljamo liste (Salviae folium), ki jih nabiramo pred cvete-njem. Žaj..
Prikazujem 1 od 12 do 42 (4 strani)
Za delovanje spletnega mesta moramo na vaš računalnik shraniti majhne neškodljive datoteke - piškotke. Po zakonodaji EU moramo pridobiti vašo privolitev.